kotabuta Opublikowano Czwartek o 19:11 Opublikowano Czwartek o 19:11 Witajcie, Poszukuje roweru typu allroad o lekko pochylonej pozycję, ale napewno nie wyścigowy rower. Raczej aluminiowy, bo nie mam budżetu na karbon. Jazda solo. Wytypowałem Trek Domane Al 5 gen 4 (105) https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-szosowe/rowery-szosowe-wyczynowe/domane/domane-al/domane-al-5-gen-4/p/41395/?colorCode=black Ridley Grifn A Road (105) https://ridley-bike.pl/kola/road/b2181c53174c405095a446a296a790de jest opcja zakupu za 6300 zł Cube Attain SLX https://www.cube.eu/pl-pl/cube-attain-slx-black-n-chrome/1130600 bianchi via nirone 7 disc 105 https://szybkierowery.pl/produkt/bianchi-via-nirone-7-disc-105-nowy/ Moze jeszcze uzywany Canyon Endurance Al6 lub al7 Obecnie ujeżdzam Meride Silex II gen. Włożyłem tam szosowe opony 32mm. Czy warto zmieniać ten rower na szosę endurance/allroad, biorąc pod uwagę, że głównie jeźdzę po asfalcie i ubitych szutrach. Czy coś wielkiego zyskam. Przejechałem R10 odcinek na mierzei wiślanej i spokojnie opony dawały radę.
sl66 Opublikowano Czwartek o 19:37 Opublikowano Czwartek o 19:37 Moim zdaniem nie poczujesz wielkiej różnicy. Silex II ma bardziej pochylona pozycję niż I gen, opony juz włożyłeś szosowe. Sama zmiana ramy na inną aluminiowa niewiele Ci da. Ewentualnie może poczujesz na plus różnicę w stopniowaniu napędu. Ale jeżeli dobrze się czujesz na Silexie to ja na Twoim miejscu bym kupił koła karbonowe zamiast nowej ramy alu. A najlepiej dozbierać do szosy z karbonową ramą. Ps. Mam Silexa I gen i Specialized Roubaix SL8 i między nimi czuć bardzo dużą różnicę w łatwości rozpedzania i prędkości. Ale też wynika to z roznic klas rowerów oraz celowo zrobionej konfiguracji żeby się mocno od siebie różniły. Roubaix jest w miarę lekką (8kg) szosą z karbonową ramą i karbonowymi kołami na oponach 32mm, a Silex ma być koniem roboczym i zimówką z aluminiową ramą, na ciężkich stockowych kołach i nienajszybszych, ale pancernych oponach Tufo Thundero HD 40mm.
jajacek Opublikowano Czwartek o 21:12 Opublikowano Czwartek o 21:12 @sl66 Jako właściciel Silexa i Roubaix najlepiej je porównasz. Gdzie się natomiast nie zgadzam to zakupem kół karbonowych. Dają one wyjątkowo słaby stosunek jakości do ceny jeśli chodzi o wzrost prędkości. Zamiast kupować koła kupiłbym: - szybkie opony na dętkach TPU - wąską kierownicę aero żeby zmniejszyć opór czołowy, nawet jakiegoś chińczyka za 200-300 zł Wyjdzie dużo taniej a zyski nie mniejsze.
tygrysek Opublikowano Piątek o 09:43 Opublikowano Piątek o 09:43 Zgadzam się z @jajacek Przy kołach karbonowych należy mieć też na uwadze, że one są bardziej narażone na uszkodzenie niż aluminowe. W razie jazdy po DDR czy gorszych szutrach i uderzenia w jakąś większą nierówność z dużo prędkościa koła aluminiowe idzie zwykle wycentrować, a karbonowe moga pęknąć.
jajacek Opublikowano Piątek o 12:38 Opublikowano Piątek o 12:38 No nie da się ukryć. Jeśli dobrze kojarzę podatność na odkształcenie aluminium zanim pęknie wynosi ok. 10% a laminatu karbonowego ok. 1%. Czy karbon pęka w praktyce? Owszem. A już chińskie badziewia szczególnie. Znam kilka przypadków że ktoś wjechał na dużej prędkości w głębszą studzienkę i po obręczy. Ale lekkie markowe też się łamały. Jeśli chodzi o ściganie się na kołach karbonowych w MTB, to każdy kogo znam miał połamane przynajmniej jedno koło. Z drugiej strony jeżdżę od paru lat na kołach karbonowych na szosie i żyją. Ale nie są to super lekkie koła. Bo i ja nie jestem super lekki (ok. 85 kg). Jest prosta zasada. Im lżejsze koło tym bardziej podatne na uszkodzenie. Dlatego np. taki Zipp latami nie robił kół lżejszych niż 1500 gramów. Ale z perspektywy czasu uważam, że najlepszym zakupem dla amatora były koła z aluminiową obręczą i doklejaną karbonową owiewką. Moje koła Roval CL 50 (50 mm) ważą ok. 1500 gramów.
kryptoszosowiec Opublikowano wczoraj o 05:59 Opublikowano wczoraj o 05:59 Merida Silex ma mało wspólnego z rowerem szosowym i od tego trzeba zacząć, a wsadzenie kół karbonowych dużo nie zmieni. W załączniku porównanie Silex w rozmiarze S z moją Orbea Avant, której daleko do roweru o geometrii którą można nazwać chociażby sportową. Tyle że patrząc na Twoje wymagania, to mam wątpliwości po co chcesz to zrobić i co chcesz uzyskać, bo tego nie napisałeś. Stosujesz logikę że chcesz coś kupić, tylko nie wiesz co Ci to da. Jedna istotna rzecz: Jak będziesz porównywał geometrię, to zwróć uwagę czy rama ma wewnętrzne prowadzenie pancerzy i obowiązkową podkładkę/przelotkę pod mostkiem. Ona dodaje około 2.5cm do Stack, a nie jest uwzględniona w geometrii ramy. Jak się tak "wkopwałem" ze wspomnianą Orbea.
kotabuta Opublikowano wczoraj o 10:27 Autor Opublikowano wczoraj o 10:27 Generalnie szukam szosy endurance. Fajnie jak pomieści 38 mm. Trochę dałem się podejść na gravelenviorac pod uwagę na boom. To fajne rowery, ale jeżdżę głównie po asfalcie, ewentualnie ubite ścieżki dojazdowe. Gravel w tym momencie mnie ogranicza. Chciałbym rower bardziej dynamiczny, szybciej reagujący na pedałowanie. Wiem, że dla mnie amatora ta zmiana moze nie ma sensu.
jajacek Opublikowano wczoraj o 11:02 Opublikowano wczoraj o 11:02 Po to się zarabia pieniądze, żeby móc je odpowiednio wydawać. I po to się kupuje rower żeby jazda nim sprawiała przyjemność. Ja się kompletnie nie wkręciłem w gravela. Mój syn też nie. Nasz karbonowy gravel został sprzedany. Nie nasza bajka. Rower do wszystkiego jest niestety do niczego. Lubię jeździć dynamicznie. Jeździłem wiele lat w ustawkach szosowych. Opony 38 mm nie są mi kompletnie do niczego potrzebne. Po gładkim szutrze jeżdżę od lat na oponach 28 mm. Gdyby mi weszły do ramy szosowe 32 mm, to może być jeździł na takich. Natomiast na pewno nie na szerszych ponieważ są po prostu wolniejsze. A robię wszystko żeby mój rower był szybki a nie wolny.
kotabuta Opublikowano wczoraj o 11:29 Autor Opublikowano wczoraj o 11:29 Dokładnie. Po zmianie na 32 mm do Silexs uważam, że na moje potrzeby wystarczy. Las z piachem i korzeniami to MTB.
Rekomendowane odpowiedzi