Skocz do zawartości

Światło rowerowe przednie do jazdy w dzień

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może chodzi o to, że taki wyczulony pędząc na szosie na Gassy wywrotką, będzie z daleka trąbił nim będzie spychał z drogi, zamiast robić to samo po cichu? 😉 

Opublikowano
2 dni temu musiałem pojechać na szosie z Bemowa do Zaborowa o 15:30 bo miałem Holter EKG założony i musiałem zrobić test.
To była masakryczna jazda. Samochód na samochodzie na plecach.
Nigdy nie jeżdżę o takie porze. 
Zawsze jeżdżę rano wyjeżdżając z miasta jak wszyscy do niego jadą i wracam do 14-tej zanim się zacznie popołudniowe szaleństwo.
Nic mi nie wiadomo o żadnych rzekomych "wyczulonych kierowcach".
A trasami którymi jeżdżę jeżdżą setki kolarzy i kolarskie peletony. 
Jak się tłukłeś pewnie ul. Warszawską to nie dziwne, że był samochód za samochodem.
Opublikowano

Warszawską tylko 1 km bo remontują Trakt Królewski.
Ale trzeba jakoś wyjechać z Bemowa przez Babice i do Lipkowa jest ruch jak cholera i to samo na powrocie.

Opublikowano
W dniu 4.09.2026 o 11:01, tygrysek napisał(a):

Na rowerze szosowym w okolicach Warszawy zasadniczo poruszam sie po 2-3 trasach na których wiem że jest na tyle duzo kolarzy, że kierowcy są na nich wyczuleni plus ruch samochodów poza godzinami szczytu jest bardzo mały.

Rozwiniesz myśl, mógłbyś napisać coś więcej jakie to trasy?

W piątek po południu pojechałem na Gassy (szosą), tam przepłynąłem promem na prawą stronę Wisły. Jazda ul. Piłsudskiego przez Józefów i Falenicę nie była przyjemna, delikatnie mówiąc. Co chwila wyprzedzały mnie samochody mniej niż pół metra ode mnie,w dodatku kierowcy wkurzeni bo na światłach które są tam co chwilę i tak och wyprzedzałem z prawej strony. Z ulgą wskoczyłem na ddr wzdłuż S2 z powrotem na Ursynów.

Opublikowano
13 godzin temu, sl66 napisał(a):

Rozwiniesz myśl, mógłbyś napisać coś więcej jakie to trasy?

W piątek po południu pojechałem na Gassy (szosą), tam przepłynąłem promem na prawą stronę Wisły. Jazda ul. Piłsudskiego przez Józefów i Falenicę nie była przyjemna, delikatnie mówiąc. Co chwila wyprzedzały mnie samochody mniej niż pół metra ode mnie,w dodatku kierowcy wkurzeni bo na światłach które są tam co chwilę i tak och wyprzedzałem z prawej strony. Z ulgą wskoczyłem na ddr wzdłuż S2 z powrotem na Ursynów.

Jest kilka takich tras

1. Wzdłuż Wisłostady na północ do Mostu Północnego, później trzeba sie przebić DDR przez Światowida i Modlińską do Jabłonny, tam jest pas rowerowy wyznaczony na jezdni. W Jabłonnej zaczyna sie asfaltowa ścieżka rowerowa obok trasy wojewódzkiej na Nowy Dwór Mazowiecki, jedzie się bardzo przyjemnie plus ruch rowerowy nie jest duży

2. Z Warszawy asfaltem w kierunku Gassów, przed niebieskim mostkiem nad Jeziorką w prawo w stronę Konstancina, później jest droga Obórki- Bielawa z asfaltowym poboczem, potem w Konstancinie kawałek jest szutrem po wale nad Jeziorka, przez przejście dla pieszych i przez park zdrojowy, potem bocznymi ulicami  do ulicy Wareckiej (na niej jest wyznaczony pas rowerowy w kierunku Baniochy), w miejscowości Szymanów w lewo na Słomczyn, dalej prosto przez Słomczyn w dół do Cieciszewa i powrót przez Gassy. Jest trochę DDR, za to ruch samochodowy bardzo mały, pinezek dotychczas nie spotkałem

To są trasy gdzie w części się jedzie kawałki po DDR, ale jednak zdecydowaną większość po drodze z asfaltu. 

Opublikowano

Na zachód i południe jest gdzie jeździć. Szczególnie kierunek, zachodni, południowo zachodni, serwisówka przy S8 czy S7, Osieczek i okoliczne wsie. Jest gdzie jeździć,wlasciwie bez ruchu samochodowego lub z minimalnym ruchem.

Północ to standardowo Rolna i okolice kampinosu.

Opublikowano

Północ to wyjazd przez gównianą Rolniczą której nienawidzę 🙂
Natomiast od Modlina to już są zajebiste trasy wzdłuż Wkry. Lepiej pociągiem tam podjechać.
Ostatnio kolega mnie pociągnął wzdłuż Kanałku Żerańskiego do Ciechanowa.
Beznadziejna droga. Dopiero po 60 km oddaliśmy się od ruchu samochodowego.
Dlatego jeżdżę niemal wyłącznie na Zaborów a potem to już na ile są chęci przez Radzików na Pass i ewentualnie do Gawartowej Woli i Żelazowej Woli.
Południowy zachód byłem parę dwa razy. Puszcza Bolimowska, itd. Nic specjalnego.
Generalnie staram się nie przekraczać poznańskiej na południe.
Teraz zrobili w końcu asfalt wzdłuż Szczebla koło Dąbrówki. Ale dojazd tam ode mnie z Bemowa jest upierdliwy.
A szkoda bo odcinek przez Wilków jest chyba najpiękniejszy na Mazowszu.

Opublikowano

Mnie szlag trafia jak oglądam relacje z VeloMałopolska lub Zachodniopomorskiego

Ostatnio przeczytałem że koszt realizacji np. trasy asfaltowej po wale rzecznym w Małopolsce to jest około 150 tys zł za km (przy założeniu że wały i tak kiedys będa remontowane kładą tylko podbudowe i 1 warstwę ścieralną z asfaltu) i że przedstawiciele Małopolski kiedyś oglądali wały wiślane w okolicach Warszawy w kontekście rozbudowy WTR na Mazowszu. 

Zastanawiam się czy dałoby się jakoś przekonać władze województwa mazowieckiego aby na poważnie zajęły się rozbudową infrastruktury rowerowej, zaczynając chociaż od tego najbardziej obleganego kawałka od Wału Zawadowskiego w stronę Gassów i Góry Kalwarii

Na razie mamy setki kilometrów szlaków VeloMazovia, ale tras rowerowych prawie wcale

Ktoś ma jakiś pomysł? Np jakaś petycja internetowa?

Opublikowano

Trzeba by znaleźć partnera do rozmowy, który mógłby na tym coś ugrać. Medialnie lub finansowo.
Ciężko. Aż się prosi zrobić odseparowaną od ruchu dwupasmową ścieżkę z Błonia do Kazunia. Czy z Zaborowa do Leszna.
Nikogo to nie interesuje.

Ja próbowałem zrobić porządek w polskim kolarstwie. Nawet udało mi się dopomóc z zmianie prezesa. I co?
I nic. Same shit, different day. Moja chęć zmieniania świata się wyczerpała.

Teoretycznie Ministerstwo Sportu i Turystyki, powinno być zainteresowanie rozwojem infrastruktury. Pytanie czy będzie zainteresowane rozmową?