Pepe75 Opublikowano Sobota o 11:21 Opublikowano Sobota o 11:21 Ma mocowania do bagażnika - górne na wewnętrznych stronach ”seatsayów” i dolne nad osią koła Przy okazji pozdrowienia z wycieczki
APZ Opublikowano Sobota o 11:52 Opublikowano Sobota o 11:52 Przy okazji naszych uwag o homologacji na obciążenie roweru. Te kilogramy podawane przez producentów - rozumiem, że są trochę nadmiarowo określane i pewnie do ostrej jazdy? Skoków, itp. Jeśli producent mówi, że zestaw może ważyć nie więcej niż 136 kg (Trek), to chyba gdy zestaw ma 160 kg, ale jedzie spokojnie to nie rozleci się? Podobnie jak z nośnością mostów drogowych? Jakiś zapas chyba jest? [Pytam na okoliczność, gdyby żona na Rockriderze Explore miała przytyć... Max 100 kg. Ale spoko - nawet 80 kg im nie grozi.. 😉.]
jajacek Opublikowano Sobota o 12:07 Opublikowano Sobota o 12:07 Na opisie 2025 chyba ma mocowanie pod bagażnik. Trzeb sprawdzić na stronie Treka.
Veriv Opublikowano Sobota o 12:07 Opublikowano Sobota o 12:07 Nie chce sie wymądrzac, ale tylne koło z ciężkimi sakwami bardzo dostaje. Cała masa jest na tylnym kole i dzwonisz kolem o kazdą dziurę Dlatego bym podchodził serio do ograniczeń wagowych, ten zapas jest na te okazje
Pepe75 Opublikowano Sobota o 12:15 Opublikowano Sobota o 12:15 Dlatego jak ktoś ma ambicje podróżniczo sakwiarskie to lepiej poskładać rower pod siebie - koła np Newmen z wytrzymałością 150kg, kierownica z wygodnym gięciem, itp
APZ Opublikowano Sobota o 12:20 Opublikowano Sobota o 12:20 O nośność pytałem czysto teoretycznie. Mam ogromny zapas.
jajacek Opublikowano Sobota o 12:23 Opublikowano Sobota o 12:23 Godzinę temu, Pepe75 napisał(a): Ma mocowania do bagażnika - górne na wewnętrznych stronach ”seatsayów” i dolne nad osią koła Przy okazji pozdrowienia z wycieczki Fajna szutroza. To pod Warszawą?
Pepe75 Opublikowano Sobota o 12:44 Opublikowano Sobota o 12:44 @jajacek lasy Chojnowskie i okolice - jadę do Góry Kalwari nieszosową trasą 😉
Pepe75 Opublikowano Sobota o 12:48 Opublikowano Sobota o 12:48 24 minuty temu, APZ napisał(a): O nośność pytałem czysto teoretycznie. Mam ogromny zapas. Ale jak ktoś ma tylko ciężkie Sakwy z tyłu to tak jak @Veriv napisał - tylne koło dostaje w kość. Myślę, że nie można patrzeć tylko na te 150kg - tylko, że np tylne koło wytrzyma 75kg - czyli Sakwy + np pół wagi roweru + np 60-70% wagi rowerzysty
APZ Opublikowano Sobota o 14:01 Opublikowano Sobota o 14:01 Nieszkodliwym dla roweru na pewno jest "credit card bikepacking". 😉 Bagaż waży ok. 3 kg, w tym 1 kg dodatkowa woda.😉 Ale ta aktywność szkodliwa jest dla finansów.
jajacek Opublikowano Sobota o 15:18 Opublikowano Sobota o 15:18 Godzinę temu, APZ napisał(a): Nieszkodliwym dla roweru na pewno jest "credit card bikepacking". 😉 Bagaż waży ok. 3 kg, w tym 1 kg dodatkowa woda.😉 Ale ta aktywność szkodliwa jest dla finansów. Już Papcio Chmiel za pomocą Tytusa de Zoo promował credit card travel 🙂 Natomiast na grupie podróżniczej FB widziałem że ludzie wysyłają część gratów do paczkomatów w miejscu docelowym żeby podróżować na lekko 🙂
jajacek Opublikowano Sobota o 15:24 Opublikowano Sobota o 15:24 2 godziny temu, Pepe75 napisał(a): Ale jak ktoś ma tylko ciężkie Sakwy z tyłu to tak jak @Veriv napisał - tylne koło dostaje w kość. Myślę, że nie można patrzeć tylko na te 150kg - tylko, że np tylne koło wytrzyma 75kg - czyli Sakwy + np pół wagi roweru + np 60-70% wagi rowerzysty Kolega, mega doświadczony sakwiarz ma w swoim Cube Attention SL takie koła:
Veriv Opublikowano Sobota o 15:57 Opublikowano Sobota o 15:57 1 godzinę temu, APZ napisał(a): Nieszkodliwym dla roweru na pewno jest "credit card bikepacking". 😉 Bagaż waży ok. 3 kg, w tym 1 kg dodatkowa woda.😉 Ale ta aktywność szkodliwa jest dla finansów. Mam znajomego (czy raczej mialem bo kontakt sie urwal) ktory potrafił tak pojechac na szosie w alpy. Spal w hotelach(zawsze znalazło sie w którymś jedno miejsce), stołowal sie na trasie i w hotelach, codziennie prał strój z lajkry i wykręcał w ręcznik, spał na waleta. I już, żadne sakwy niepotrzebne 🙂
Pepe75 Opublikowano Niedziela o 07:38 Opublikowano Niedziela o 07:38 16 godzin temu, jajacek napisał(a): Kolega, mega doświadczony sakwiarz ma w swoim Cube Attention SL takie koła: Sprawdziłem z ciekawości i ta obręcz ma klasyfikację ASTM 4 i rekomendowane obciążenie systemu 130kg.
jajacek Opublikowano Niedziela o 08:49 Opublikowano Niedziela o 08:49 ASTM 4 to z tego co kojarze można skakać nawet duże dropy. On jeździ na nich ładnych parę lat. Z sakwami, na ustawki MTB, Glacensis, Świeradów, Maroko, Bałkany, itd. Na razie zero problemów.
Rekomendowane odpowiedzi