Skocz do zawartości

Zbicie wagi w rowerze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, mike21 napisał(a):

25g na korbie

Zero zjadłeś 😉 Przeskok z Deore na SLX to jakieś 200g zbite, więc na XT to z 250g będzie.

Opublikowano
Godzinę temu, mike21 napisał(a):

Co do  prętów siodełek to też wszystko zależy. Mam od 2 sezonów taniego, chińskiego Ryeta K21 - carbonowe (skorupa+pręty, padding drukowany HGW z czego). Nic nie pęka chociaż nosi ze 110kg (od dłuższego czasu tylko signletracki w górach/lasach, bez żadnego ambitnego skakania bo lata już nie te 😞). Jedyne zastrzeżenie to łączenie paddingu ze skorupą - na obrzeżach się podwija (słaby klej). Z pękniętych raz widziałem jakiegoś bodajże SQLabsa przy czym IMO miał niedopasowane jarzmo sztycy do profilu prętów i to było powodem.

Mój syn mówi,  że jak np. szosą wjedzie na bruki to od razu czuć ogromną różnicę pomiędzy skorupą plastik i karbon. Na korzyść karbonu.
Oczywiście najlepiej by było mieć karbonową skorupę i tytanowe pręty. Ale takie siodła rzadko występują.
Akurat właśnie takie jest jego Power Expert Elaston. W dwóch karbonowych S-Works Power połamał pręty. Ale to w kraksach na szosie.

Opublikowano

Hej, rower bardzo fajny, ale nie widze tu sposobu by tak sensownie go odchudzić. Włożysz dużo kasy, a zysk relatywnie mały. Lepiej sprzedać i kupić coś co będzie już bazowo lżejsze.

Opublikowano
5 godzin temu, Veriv napisał(a):

Hej, rower bardzo fajny, ale nie widze tu sposobu by tak sensownie go odchudzić. Włożysz dużo kasy, a zysk relatywnie mały. Lepiej sprzedać i kupić coś co będzie już bazowo lżejsze.

Ok pojeżdżę  trochę i zobaczę 

Opublikowano
6 minut temu, michsmm napisał(a):

Ok pojeżdżę  trochę i zobaczę 

Jak to swiezy zakup to tak najlepiej! Wywalone na wagę, bardzo fajny rower, tylko uzywać zgodnie z przeznaczeniem

Opublikowano
5 minut temu, Veriv napisał(a):

Jak to swiezy zakup to tak najlepiej! Wywalone na wagę, bardzo fajny rower, tylko uzywać zgodnie z przeznaczeniem

Tak roczny rowerek wiec wszystko prze nim 

Opublikowano
Teraz, michsmm napisał(a):

Tak roczny rowerek wiec wszystko prze nim 

Gdyby nie waga (do przezycia) to super jeździ podjazdy zjazdy super rama i geometria no i na płaskim też daje rade 

Opublikowano

@jajacek faktycznie na szosę/grava to może jest jakieś rozwiązanie amortyzujące. W MTB nie odczułem żadnej różnicy na plus wzgledem różnych modeli selle italia na stalowych prętach - gumy o szerokości 2,6" wyrównują takie nierównosci jak kocie łby do zera. Wieksze przeszkody robi damper/amortyzator.

Opublikowano

Sądzę, że masz rację w przypadku fulla. Natomiast  hardtailu zmianę sztywnej sztycy karbonowej na miększą od razu odczułem. I zmianę siodełka z mniejszą ilością wyściółki na większą też.