Skocz do zawartości

Wygodny bezawaryjny rower

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A frajdę ma sprawiać jazda czy ważenie roweru? 😉 Chcesz bezobsługowy, to wrzucisz pancerniejsze opony, a więc i cięższe - swobodnie z pół kilo różnicy na komplecie, jak nie lepiej. Pamiętaj, że jak zaczniesz wrzucać wymagane prawnie akcesoria albo to, co praktycznie uznasz na niezbędne, to zaraz się okaże, że wszystkie lampki, odblaski, błotniki, uchwyty na butelki, torebki i inne nawigacje ze 3kg do tego roweru dokładają.

Wątpię, że w ślepej próbie bym podczas jazdy (a nie noszenia) wyczuł ten 1kg różnicy w wadze roweru. Pod 5kg? Bez problemu widzę w tym, jakie maksymalnie nachylenia będę podjeżdżać nim zacznę prowadzić, ale nie 1kg. Jak chcesz się przekonać, czy ty wyczuwasz tą różnicę, to zrób sobie testową pętlą raz z butelką 1L wody, raz bez i porównaj wrażenia 😉

Z amortyzatorem, zależy o jakie zjazdy ci chodzi. Przy takiej wadze 32mm lagi wystarczą na przeciętne leśne drogi, ale jakbyś chciał uciec na kamieniste, piesze szlaki po sąsiedzku, w Beskidzie Śląskim, to może się okazać, że dojedziesz do maksymalnego ciśnienia w komorze, a wciąż dobijasz na pierwszym lepszym stopniu z kamieni. Zdecydowanie bym się rozglądał za 34+mm. Natomiast wszystko zależy od tras i od prędkości na nich. Lift ma rację, że niemal wszystko objedziesz na plusowych oponach, ze sztywnym widelcem (pomijając cuda typu Lauf) - po prostu będziesz potrzebował zwolnić na tyle, żeby dało się jechać. W zamian odejdzie ci serwisowanie amortyzatora.

Opublikowano

Tak chciałbym gotowy, używane sie rozgladalem ale ceny nie za niskie a takze ciezko cos znalezc. Bede szukał, jak narazie wiem ze musi miec amor, i nie pod jakies ekstremalne zjazdy, lesne drogi, jakis las, wiadomo. Rozglaladem sie za marina ale opinie rozne, jak znac jakies konkretne model marki, to podsuncie cos

Opublikowano

Firma Marin stosuje spychologię więc odradzam. Jeżeli chcesz rower w którym jak najmniej trzeba zmieniać, a przy tym jest uniwersalny to popatrz na Treka Procaliber 8. Dobry amortyzator Recon w wersji Gold, hamulce Shimano mt410 (więc lepiej niż montowane wszędzie zwalniacze mt200). Do tego masz mocowania pod bagażnik i stopkę. 

https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-cross-country/procaliber/f/F312/procaliber-8/57370/5337211

podobnie jest wyposażony Kellys Gate 90, ale nie ma otworów na bagażnik/stopkę i ma wąskie obręcze - 21mm wewnątrz.

Opublikowano

Też potwierdzam - Radar jest super. Do flatbara brać rozmiar polecany przez producenta do baranka rozmiar mniejszy. 

Przy 175cm miałem M/51 i z barankiem był ciut za długi. Kilka dni temu kolega mojego wzrostu kupił błękitny frameset S-kę i składa wersję z barankiem.

IMG_7483.JPG

breezer radar blue.JPG

Opublikowano

Właśnie sporo czytam na ten temat i stali jak radzi sobie z amortyzacją. Moje główne trasy to mieszanka ścieżek leśnych ppoz oraz asfalt może okazjonalnie jakis odcinek wyboisty. Z tego co czytam rama stalowa ma zdolnosc do amortyzacji, i swietnie sie do tego nadaje. Ale jestem w fazie "analizy"tematu