Greg29 Opublikowano 4 Marca Opublikowano 4 Marca Polygon ma crossa z powietrznym amorem (niestety Suntour a nie RS), sztywnymi osiami, napędem Deore 1x11 i oponami 45c (pewnie 50c/2" też wejdą): https://sprint-rowery.pl/rower-crossowy-polygon-heist-x7?sku=AIBPX28H7X4SG1&gad_source=1&gad_campaignid=22316498131&gbraid=0AAAAADF938OHVuxysCJmN-PIRFUYvZN7X&gclid=CjwKCAiAzZ_NBhAEEiwAMtqKy5EusDOA30DPijk68NROLfIvEkNJQtC1Bbt8YzPGhLoq_ftb1yHLDxoCnncQAvD_BwE Tylko cena lekko ponad budżet
Bonnum Opublikowano 4 Marca Opublikowano 4 Marca Producent powinien podawać wymiary danego roweru. Najważniejsze dla Ciebie żeby był krótki (mały Reach) a wysoki (duży stack). Na rysunku to wymiary L i K
Szwedacz Opublikowano 5 Marca Opublikowano 5 Marca To chyba jeszcze nikt nie poleciał klasykiem tego forum - zobacz sobie Indianę / Torpado Storma. Po zakupie najwyżej opony zmienisz (bo te fabryczne Roby to niezła masakra była, ani przyczepności nie dawały, ani się lekko nie toczyły; ktoś się zlitował i za 50zł odkupił ode mnie komplet na OLX 😄).
jajacek Opublikowano 5 Marca Opublikowano 5 Marca Tez uwazam ze Torpado to dobry wybor, szczegolnie ten na Reconie RL
Szwedacz Opublikowano 5 Marca Opublikowano 5 Marca Nawet powinno się mu dać łatwo dorzucić przednią przerzutkę i odtworzyć 2x11 jakie miała Indiana. Bo w którejś wersji przerobili go na 1x, wywalając przednią przerzutkę i zostawiając 11s 11-42T z tyłu.
Pepe75 Opublikowano 5 Marca Opublikowano 5 Marca W dniu 4.03.2026 o 18:37, Ichinii napisał(a): Powiem Wam, że się pogubiłem. Pójdę do sklepu coś poprzymierzać, ale zdecydowana większość rowerów nie jest dostępna stacjonarnie (pomijając rzadko dostępny rozmiar XL). Patrzę na te ramy i nie wiem po czym poznać czy pozycja będzie bardziej wyprostowana czy nie 😛 - a to jest najważniejsze, bo całą resztę zawsze mogę zmienić. Model MTB jednego producenta wygląda identycznie jak model cross drugiego jeśli chodzi o ramę, a jeden cross różni się od drugiego. Wczoraj pół dnia się próbowałem edukować i jestem głupszy niż na początku. A rower się jeszcze musi podobać 😄 Chyba naprawdę kupię najtańszego crossa, na którym będę mało pochylony, wymienię w nim amortyzator na Paragona albo Markhora, bo @jajacek je chwalił, i kierownicę na poleconą przez @Pepe75 i powinienem zmieścić się w około 3 tysiącach. Możecie polecić jakieś crossy, w których pozycja będzie naprawdę rekreacyjna? Im tańsze tym lepsze, ale z jakimś sensownym kompletem podzespołów żeby to ze sobą grało. Coś takiego będzie okej? https://www.centrumrowerowe.pl/rower-crossowy-rock-machine-crossride-300-pd28457/ https://geometrygeeks.bike/compare/cube-attention-2024-xl,giant-roam-disc-2-2022-xl,cube-kathmandu-exc-2025-62-cm,cube-nature-sl-2021-xl-62cm/ Pozycja na Cube Attention będzie zbliżona do tej na crossach, porównałem rozmiary XL (ja bym jednak porównywał długość górnej rury w poziomie - tte, a nie reach) i wychodzi tak: Cube Attention - tte 635mm + mostek 70mm = 705mm Giant Roam - tte 625mm + mostek 100mm = 725mm (ale inne rozmiary przy tym samym kącie główki mają mostki S - 70mm, M - 80mm, L - 90mm; więc spokojnie można założyć mostek np 80mm) Cube Kathmandu - tte 613mm + mostek 90mm = 703mm Cube Nature - tte 622mm + mostek 90mm = 712mm Poza Kathmandu trzy rowery mają podobny stack. Dla porównania Spec Chisel - tte 661mm + mostek 70mm = 731mm (stack 633mm - czyli 23mm niżej niż Attention) Nie udało mi się znaleźć tabelki geo Torpado Myślę @Ichinii że powinieneś się do kilku rowerów przymierzyć i określić na którym jest Tobie wygodnie - wtedy na bazie tej wiedzy można szukać czegoś innego o podobnych parametrach. Ja bym Cię namawiał na rower w stylu atb/mtb rekreacyjny. Przy Twoim wzroście koło z oponą 2.35-2.4" będzie proporcjonalniej wyglądało i da dodatkowy komfort pod tyłkiem. Tak jak @Bonnum napisał, optymalne dla Ciebie byłoby koło 32" ale takie rowery są jeszcze słabo dostępne.
Szwedacz Opublikowano 5 Marca Opublikowano 5 Marca Do Torpado nie ma oficjalnej tabelki. Indiany Storm od X7 do X9 były na tych samych ramach, tylko różnie lakierowane. Nieoficjalna: [Cały wątek]
Ichinii Opublikowano 7 Marca Autor Opublikowano 7 Marca Dziękuję Wam za całą obszerną pomoc. Podejdę w tygodniu do kilku sklepów w mieście i na podstawie tego, co mówicie spróbuję coś namierzyć, na czym poczuję się w miarę wygodnie 🙂
Szwedacz Opublikowano 8 Marca Opublikowano 8 Marca Ciekawe jak ceny i wybór opon. Podobnie amortyzatory. Do 29era z większą oponą wciąż jest problem, by dobrać bagażnik, a ile lat są na rynku?
Ichinii Opublikowano 8 Marca Autor Opublikowano 8 Marca Do windy by mi się nie zmieścił 😅(w sumie nie pomyślałem, czy 29 mi się zmieści) Ale jakoś wizualnie wydaje się, że ramy powinny mieć większe
Bonnum Opublikowano 9 Marca Opublikowano 9 Marca 😍 to będzie mój kolejny rower 😍 koniecznie z barankiem
Szwedacz Opublikowano 9 Marca Opublikowano 9 Marca 12 godzin temu, Ichinii napisał(a): Do windy by mi się nie zmieścił 😅(w sumie nie pomyślałem, czy 29 mi się zmieści) Ale jakoś wizualnie wydaje się, że ramy powinny mieć większe Przy mocno progresywnej geometrii, swojego MTB (niby M'ka, ale to i tak bite 2m od końca jednej opony, do przeciwnego końca drugiej) zdarzało mi się musieć wysyłać samego windą i gonić go drugą lub po schodach. Rower trzeba było prawie w pionie, na skos ustawiać. Podobnie, w niektórych wagonach PKP sufit przy hakach był za nisko i nie dało się roweru zawiesić (ku uciesze ekipy konduktorskiej). Ramy wciąż muszą być dopasowane do człowieka, którego wymiary generalnie są stałe. Dlatego tu będzie problem. Z jednej strony, trzeba te ~10% większe koła przyjąć, z drugiej główka nie może być za krótka, żeby nie pękała, a podsiodłowa musi być na tyle długa, by po opuszczeniu droppera siodełko nie wjechało w koło. Po mojemu, to brzmi jak brak wad w segmencie gravel / ATB, ale niekoniecznie w MTB z myślą o technicznym terenie.
Pepe75 Opublikowano 9 Marca Opublikowano 9 Marca Moim zdaniem pchanie kół 32" do ramy mniejszej niż XL wygląda pokracznie https://www.dirtysixer.com/pages/videos
Bonnum Opublikowano 9 Marca Opublikowano 9 Marca @Szwedacz 32" w MTB tylko w wersji XC/maratony i tylko dla wysokich zawodników. @Pepe75 Do L też spokojnie wejdzie 32", przynajmniej jeśli mowa o gravelach. Pamiętajcie jak pokracznie wyglądały pierwsze 29ery? A później okazało się że w XC nawet Ski przyjmowały duże koło. Wystarczyło tylko trochę przeprojektować rower, którego rama stała się krótsza, a za kąt główki ramy mniejszy/bardziej agresywny.
Rekomendowane odpowiedzi