Andrzejcen Opublikowano 2 Lutego Opublikowano 2 Lutego szukam jakiegos porównania tych 3 rowerów. w podobnej grupie cenowej i zastanawiam sie nad kupnem pierwszego gravela. Ta Sensa jakoś mi chyba najbardziej "leży" po przeczytaniu jakiś tam opinii. Ale brakuje mi własnie tego porówania.
Greg29 Opublikowano 2 Lutego Opublikowano 2 Lutego Co rozumiesz przez "porównanie"? Chodzi Ci o porównanie geometrii czy o subiektywne odczucia jakiegoś jutubera? Jeśli chciałbyś żebyśmy my się wypowiedzieli na ich temat to przydałyby się linki
Pepe75 Opublikowano 2 Lutego Opublikowano 2 Lutego Nie napisałeś jakie planujesz zastosowanie dla tego roweru. Przydałyby się też linki. Ale na szybko co poczytałem to np max opony: Geos 47mm, nowy Esker 50mm + możliwość założenia amortyzatora, w Sensie nie do końca wiadomo - na jakimś zdjęciu opony 40mm, na innym 47mm. Moim zdaniem powinna być możliwość montażu opon przynajmniej 45mm. Kross i Unibike mają linki przez stery (?) więc to na minus.
Szwedacz Opublikowano 2 Lutego Opublikowano 2 Lutego Chyba ktoś forum z GPT pomylił. Jak będzie wiadomo o co chodzi, to swoje 3 grosze z pierwszych ~3k km na Eskerze mogę wtrącić.
tmax Opublikowano 3 Lutego Opublikowano 3 Lutego Sensa fajna ale jak Kolega pisał musisz sprawdzić, co z oponami bo jak do 40 to lipa. Kross to loteria jakościową a Geos to taki wykreowany Biały Kruk a w rzeczywistości nic specjalnego.
Andrzejcen Opublikowano 3 Lutego Autor Opublikowano 3 Lutego Sensa: https://szybkierowery.pl/produkt/sensa-romagna-gravel-grx-2x12-2025/ Unibike Geos: https://sprint-rowery.pl/rower-gravel-unibike-geos-2025 Kross Esker 6.0 Gen 2: https://rower-sport.pl/pl/p/KROSS-ESKER-6.0-GEN-2-2x12-2025-czarno-zloty-polysk/10345?srsltid=AfmBOoqfqVkt-f945pNtVZn0dJiZRa7a3cIyoZSD4E5ahqCB1OPm56xX zaczynam wogóle przygodę z rowerem ;) i może te pytania są dla Was trywialne ale mniej więcej chcę sie poruszać w tym budżecie. z góry dzięki.
Pepe75 Opublikowano 3 Lutego Opublikowano 3 Lutego Godzinę temu, Andrzejcen napisał(a): zaczynam wogóle przygodę z rowerem ;) i może te pytania są dla Was trywialne ale mniej więcej chcę sie poruszać w tym budżecie. Jeżeli dopiero zaczynasz przygodę z rowerem to proponowałbym wypożyczyć gravela np w Decathlonie, bo nie każdemu baranek pasuje. Inna opcja to kupno używanego roweru, jak Ci nie podpasuje to sprzedasz pewnie w zbliżonej cenie zakupu. Napisz ile masz wzrostu, jaki przekrok (jeżeli nie wiesz jak zmierzyć to na youtube poszukaj filmu) W jakich rejonach mieszkasz ? Gdzie planujesz jeździć: asfalt, leśne ubite drogi, polne drogi, las piach i korzenie, itp - bez takich informacji ciężko coś podpowiadać.
Andrzejcen Opublikowano 3 Lutego Autor Opublikowano 3 Lutego Godzinę temu, Pepe75 napisał(a): Jeżeli dopiero zaczynasz przygodę z rowerem to proponowałbym wypożyczyć gravela np w Decathlonie, bo nie każdemu baranek pasuje. Inna opcja to kupno używanego roweru, jak Ci nie podpasuje to sprzedasz pewnie w zbliżonej cenie zakupu. Napisz ile masz wzrostu, jaki przekrok (jeżeli nie wiesz jak zmierzyć to na youtube poszukaj filmu) W jakich rejonach mieszkasz ? Gdzie planujesz jeździć: asfalt, leśne ubite drogi, polne drogi, las piach i korzenie, itp - bez takich informacji ciężko coś podpowiadać. góra Ślęża i okolice Sobótki. mój głowny sprot to bieganie górskie, ale chcę troche to przemieszać z jazdą na rowerze. wzrost 184cm przekrok 90cm. w Sense wypada rozmiar ramy 58. to już jakoś ogarnełem. Dwa rozglądałem się za używką, ale wcale tak korzystnie nie wychodzą w stosunku do nowych. stąd wybrałem te 3 modele i chciałem tylko może o opinie co inni myślą. moze bez zbytniego doktoryzowania się, bo pewnie jako laik nie poczuję różnicy. z góry dzięki.
Szwedacz Opublikowano 3 Lutego Opublikowano 3 Lutego 1 godzinę temu, Pepe75 napisał(a): Jeżeli dopiero zaczynasz przygodę z rowerem to proponowałbym wypożyczyć gravela np w Decathlonie, bo nie każdemu baranek pasuje. Inna opcja to kupno używanego roweru, jak Ci nie podpasuje to sprzedasz pewnie w zbliżonej cenie zakupu. (...) Dodatkowo Decathlon ma tę zaletę, że można wypożyczyć rower taki, jak potem ewentualnie kupimy. Te zeszłoroczne nowe gravele w promocyjnych cenach były bardzo fajną opcją, która by tu mogła trafić. Bardziej typowe gravele, niż Kross który jest XC bez amora i z barankiem. 22 minuty temu, Andrzejcen napisał(a): góra Ślęża i okolice Sobótki. (...) Zaraz @Veriv tu wpadnie ze swoją znajomością tras w okolicy. Jak niedawno się zatrzymywałem w dłuższej trasie, by na szybko obrócić na Ślężę i z powrotem do auta (z buta), to sobie obejrzałem trochę tych ścieżek, jak i widziałem ze 2 dzikusy wykopane w lesie. To zdecydowanie nie są ścieżki na których bym się chciał katować niemal szosówką. Tam zdecydowanie było gdzie się pobawić i pewnie nawet XC by ograniczało. https://www.trailforks.com/region/masyw--l--y-67075/ Przy takich gabarytach i trasach to ja bym zdecydowanie wziął konkretną trailówkę, czy w zasadzie all mountain, a jeśli zamierzasz jeździć tylko w dobrych warunkach, to jedynie wrzucił do tego jakieś opony zakrawające o XC (ale wciąż lekko wzmacniane!), żeby się dużo lżej toczyły.
Veriv Opublikowano 3 Lutego Opublikowano 3 Lutego A nie nie bede ludziom mówić jak żyć, zreszta Andrzej jest lokalesem wiec wie co i jak. Na Ślęży owszem jest rąbanka, ale będzie mase ladnych tras w okolicy na gravela, dookoła masywu, na Raduni(ten sam masyw) gdzies w okolicach przelęczy sulistrowickiej etc. Nie moge tak na szybko znalezc ladnych zdjec by to pokazać, ale od czego jest google : https://zdzieckiemdo.pl/radunia-gora-w-masywie-slezy/ na gravela
Rekomendowane odpowiedzi