Kamil177 Opublikowano 23 godziny temu Udostępnij Opublikowano 23 godziny temu Cześć, Szukam roweru pod specyficzną budowę: 184 cm wzrostu, dość długie nogi (91 cm) i krótki tułów. Chciałbym pozycję dość wyprostowaną. Muszę mieć kierownicę wysoko i blisko, żeby nie "leżeć". Rower używany będzie głównie w mieście, trochę w lesie. Chciałbym rower MTB o rekreacyjnej pozycji. Zależy mi na tym, aby rower miał napęd 2x, gdyż będę dużo jeździł po asfalcie. Mierzyłem już Cube Aim: Wersja XXL: mam zbyt mało miejsca nad ramą (brak luzu w kroku). Wersja XL: mam zbyt bliską odległość od kolana do kierownicy (czuję się ściśnięty, bo rama jest krótka). Znalazłem rower Merida Big.Nine 300. Specyfikacja jak w linku poniżej: https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/4087/bignine-300 Mam dwa pytania: Dobór rozmiaru: Jak ugryźć temat rozmiaru przy takich dysproporcjach (bardzo długa noga, krótki tułów)? Czy przy nodze 91 cm powinienem celować w ramy XL/21" (żeby kierownica była wyżej i nie lądowała drastycznie niżej niż siodełko), czy jest to ryzykowne ze względu na przekrok? W Meridzie celuję w XL, ale nie wiem, czy to dobry kierunek. Alternatywy: Czy w budżecie do 4000 zł są jakieś inne rowery o podobnej geometrii (wysoki przód, krótka górna rura), które pasowałyby do mojej budowy? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 21 godzin temu Udostępnij Opublikowano 21 godzin temu Suferuje rower crossowy. Masz takie same prporcje jak moj syn. Jezdzi na MTB 19 cali. Ale on nie potrzebuje wyprostowanej pozycji. Wrecz na odwrot. Sugeruje 21 cali bo da to wyzej kokpit. A dlugosc roweru wyregulujesz regulowanym mostkiem za pomoca, ktorego podniesiesz sobie kierownice do gory. W kazdym rowerze MTB kierownica bedzie za nisko. I z praktyki tego forum ci co pisali ze chca miec wyprostowana pozycje rzadko kiedy dostosowali rower MTB tak zeby spelnial ich wymagania. Jesli rower bedzie mial amortyzator Suntora to wlozysz opony do 2 cale. Do parku czy do jakiegos lasu z niezbyt wymagajacym terenem w pelni wystarczy do rekreacyjnej jazdy. Odnośnik do komentarza
Kamil177 Opublikowano 20 godzin temu Autor Udostępnij Opublikowano 20 godzin temu Godzinę temu, jajacek napisał(a): Suferuje rower crossowy. Masz takie same prporcje jak moj syn. Jezdzi na MTB 19 cali. Ale on nie potrzebuje wyprostowanej pozycji. Wrecz na odwrot. Sugeruje 21 cali bo da to wyzej kokpit. A dlugosc roweru wyregulujesz regulowanym mostkiem za pomoca, ktorego podniesiesz sobie kierownice do gory. W kazdym rowerze MTB kierownica bedzie za nisko. I z praktyki tego forum ci co pisali ze chca miec wyprostowana pozycje rzadko kiedy dostosowali rower MTB tak zeby spelnial ich wymagania. Jesli rower bedzie mial amortyzator Suntora to wlozysz opony do 2 cale. Do parku czy do jakiegos lasu z niezbyt wymagajacym terenem w pelni wystarczy do rekreacyjnej jazdy. Dziękuję za odpowiedź. Nie skreślam ruweru crossowego ale chciałbym sprawdzić jakieś rowery MTB. Może są jakieś modele, które mają geometrię bardziej rekreacyjną? Jaki rower crossowy możesz polecić uwzględniając moje wymiary? Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 19 godzin temu Udostępnij Opublikowano 19 godzin temu Z takimi wymaganiami nie znajdziesz roweru mtb. Współczesne rowery mtb są niskie i długie (pozycja pochylona i wyciągnięta a nie wyprostowana). No i współczesny standard to napęd 1xx. Też bym chyba raczej szukał jakiegoś crossa do takich zastosowań Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 17 godzin temu Udostępnij Opublikowano 17 godzin temu 2 godziny temu, Kamil177 napisał(a): Dziękuję za odpowiedź. Nie skreślam ruweru crossowego ale chciałbym sprawdzić jakieś rowery MTB. Może są jakieś modele, które mają geometrię bardziej rekreacyjną? Jaki rower crossowy możesz polecić uwzględniając moje wymiary? Rowery crossowe sprzedalem dawno temu i od tego czasu sie nimi nie interesuje. Wiec nie znam ich oferty. MtTB, ktory by sie nadawal to Cube Attention SL, dopoki mial stara geometrie i naped 2x lub 3x. Odnośnik do komentarza
Kamil177 Opublikowano 17 godzin temu Autor Udostępnij Opublikowano 17 godzin temu Na Cube aim oraz attention w rozmiarze XXL pozycja mi odpowiadała. Jednak miejsca nad ramą było trochę zbyt mało. Może są jakieś inne rowery MTB z podobną geometrią ale niższą ramą? Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 15 godzin temu Udostępnij Opublikowano 15 godzin temu Jak chcesz mieć niższą ramę to szukaj damskich wersji, one mają zwykle obniżoną ramę. W Cube to się WS nazywa Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 7 godzin temu Udostępnij Opublikowano 7 godzin temu A po co nizsza rama? Masz jakis problem z wsiadaniem na rower? Odnośnik do komentarza
Kamil177 Opublikowano 7 godzin temu Autor Udostępnij Opublikowano 7 godzin temu 7 minut temu, jajacek napisał(a): A po co nizsza rama? Masz jakis problem z wsiadaniem na rower? W cube XXL jest zbyt blisko kroku, więc przy nagłym zeskoku to może nie być bezpieczne. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 6 godzin temu Udostępnij Opublikowano 6 godzin temu Watpie. Mam wysoka rame 19 cali przy 175 wzrostu i nigdy nie mialem problemu. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi