Skocz do zawartości

MTB do ok 3-3,5 tys. zł do lasu na piaszczyste ścieżki.

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra chłopaki serdecznie dziękuję za Waszą pomoc, zakupiony w ratach 10x0% ten Kellys w tym sklepie, tylko w tym mieli w tej cenie 3599 i w rozmiarze L, i w takim fajnym kolorku, serdeczne dzięki, nie mogę się doczekać aż pojeżdżę 🙂  

https://supersportowy.pl/p/rower-kellys-gate-30-29-dark/?attribute_pa_rozmiar-ramy=l&gad_source=1&gad_campaignid=22872190014&gclid=CjwKCAjwiNXFBhBKEiwAPSaPCQDCqy5zZFqdi0F9vxXdUJJB1Hk_QBZI2oUc2UJ5OsVu9Trt0uP3TxoCnMMQAvD_BwE

2 godziny temu, jajacek napisał(a):

Brawo za szybką decyzyjność 😉
Miłego użytkowania.

no nie tak szybko, z tydzień czasu się zastanawiałem, ale co tu szukać do spokojnej jazdy po lesie lepszego, skoro i tak każdy mówi że to najlepszy wybór 🙂 Jeszce raz dzięki ! Pierwszy raz widzę rower górski z 1 zębatką z przodu, w moich czasach tak nie było haha 😉 

• 3 tygodnie później...

Witam, rowerek dzisiaj przetestowany ok 2 h po lesie, jakie wrażenia? - idzie po piachu jak kolarka po szosie 🙂 bez kitu jedzie po lesie jak szalony, początkowo nie mogłem się przyzwyczaić bo pozycja zupełnie inna jak na moim Bullsie Trek, ale po 2 h już było ok, tylko nie wiem czy kierownice mam dobrze ustawioną bo ręce w środku dłoni bardzo bolą podczas jazdy, czy tak powinno być? I przerzutki na mniejszych biegach coś skaczą (tak ok połowy w dół), charchoczą i wydają dziwne dźwięki...a był składany i regulowany w profesjonalnym serwisie. I kurdę nie wiem czy nie za mały, tak jakoś czuję że mógłby być większy, bo ja mam 185 cm a niby tu rama L do 190 cm, więc raczej idealnie powinien pasować ale może tamten Bulls co nim od 20 lat jeżdżę jest trochę większy i kwestia przyzwyczajenia..

11 godzin temu, MakczuPikczu napisał(a):

tylko nie wiem czy kierownice mam dobrze ustawioną bo ręce w środku dłoni bardzo bolą podczas jazdy

Kierownica fabrycznie pewnie jest bardzo szeroka, poczytaj o tym, bo większość sobie przycina. Sprawa mocno indywidualna.

przerzutki na mniejszych biegach coś skaczą (tak ok połowy w dół), charchoczą i wydają dziwne dźwięki...a był składany i regulowany w profesjonalnym serwisie

To niestety nic nie znaczy... Trzeba wyregulować.

kurdę nie wiem czy nie za mały, tak jakoś czuję że mógłby być większy, bo ja mam 185 cm a niby tu rama L do 190 cm

jeśli wysokość siodełka jest ok, to resztę da się wyregulować, ewentualnie wymienić mostek itd. Jednak ja bym poczekał, pojeździł.

Rama jest z założenia taka jak to mówią potocznie racingowa więc może sprawiać wrażenie mniejszej. Ja mam 180 i M, kierownica 720 nie jes szeroka jak na tego typu rower. Obniż klamki hamulców bo pewnie masz za wysoko i nadgarstki ci się za bardzo do góry wyginają. Ogólnie pozycją na rowerze jest sportowa i pewnie na starym rowerze siedziałeś bardziej wyprostowany. Masz w L mostek 100 mm, wymień sobie na 80. Co do zapierdzielania po lesie to masz 100% racji:) Kolejny raz przekonałem się kupując gravela a po nim XC, że gravele nie nadają się do lasu i w teren. Wszelkie zmiany geometrii graveli i poszerzanie opon są na to jednoznacznym dowodem bo upodabniają je do mtb:)

6 godzin temu, tmax napisał(a):

Rama jest z założenia taka jak to mówią potocznie racingowa więc może sprawiać wrażenie mniejszej. Ja mam 180 i M, kierownica 720 nie jes szeroka jak na tego typu rower. Obniż klamki hamulców bo pewnie masz za wysoko i nadgarstki ci się za bardzo do góry wyginają. Ogólnie pozycją na rowerze jest sportowa i pewnie na starym rowerze siedziałeś bardziej wyprostowany. Masz w L mostek 100 mm, wymień sobie na 80. Co do zapierdzielania po lesie to masz 100% racji:) Kolejny raz przekonałem się kupując gravela a po nim XC, że gravele nie nadają się do lasu i w teren. Wszelkie zmiany geometrii graveli i poszerzanie opon są na to jednoznacznym dowodem bo upodabniają je do mtb:)

tak na tym drugim trekingowym co mam to dużo wyżej i proście się siedzi, co dla mnie jest też dużo wygodniejsze niż taki powyginany jak na tym 😉 dokładnie, ale np na twardym i na asfalcie idzie dosyć ciężko w porównaniu z moim starym dobrym Bulls Trek 29'' na wąskich oponkach . Więc do lasu 'bierę' tego a na drogi utwardzone trekkingowy Bulls. mam nadzieję że to kwestia właśnie dopasowania roweru pode mnie, bo w serwisie mi go tylko złożyli i do widzenia, a na pewno muszę dać wyżej kierownicę, w dół hamulce, i na pewno będzie lepiej, jest jakiś poradnik jak to ustawiać w MTB pod wzrost czy budowę ciała? Czy na czuja?

3 godziny temu, MakczuPikczu napisał(a):

tak na tym drugim trekingowym co mam to dużo wyżej i proście się siedzi, co dla mnie jest też dużo wygodniejsze niż taki powyginany jak na tym 😉 dokładnie, ale np na twardym i na asfalcie idzie dosyć ciężko w porównaniu z moim starym dobrym Bulls Trek 29'' na wąskich oponkach . Więc do lasu 'bierę' tego a na drogi utwardzone trekkingowy Bulls. mam nadzieję że to kwestia właśnie dopasowania roweru pode mnie, bo w serwisie mi go tylko złożyli i do widzenia, a na pewno muszę dać wyżej kierownicę, w dół hamulce, i na pewno będzie lepiej, jest jakiś poradnik jak to ustawiać w MTB pod wzrost czy budowę ciała? Czy na czuja?

jak założysz kierownicę z większym wzniosem np 30-45mm to będziesz bardziej wyprostowany, do tego większe gięcie w tył np 12 lub 16 stopni i nadgarstki będą miały wygodniej (akurat chyba w CR wyszły z gięciem 16st)

https://www.centrumrowerowe.pl/kierownica-mtb-sqlab-3ox-alu-12-pd27791/?v_Id=164557

i jeszcze wygodne gripy

https://www.centrumrowerowe.pl/gripy-ergon-gs1-evo-pd33077/?v_Id=215084

na zdjęciu sqlab z gięciem 16st i wzniosem 45mm

IMG_4610.JPG

2 godziny temu, jajacek napisał(a):

Poradniki to są jak ustawić w sposób wyścigowy 🙂
W rekreacyjny chyba nie spotkałem.
A jaką masz różnicę między szczytem siodełka i szczytem kierownicy?
Nasz kolega z forum @Szwedacz ma chyba najbardziej rekreacyjnie ustawiony rower MTB, jeśli dobrze kojarzę

w Bullsie tym trekkingowym/crossowym  mam na równo siodełko i kierownicę, w tym Kellys kierownica jest dobre 10 cm niżej 🙂