Skocz do zawartości

Rekreacyjne MTB/Crossowy - 3-5k PLN

Rekomendowane odpowiedzi

Tire Pressure – ENVE Composites USA 

Tutaj masz zalecane ciśnienia pod tubeless. Pod dętkę dodaj z 5 psi na zapas. Podane tam wartości są w moim odczuciu dość konserwatywne (ale za to na pewno bezpieczne). Wg tej tabelki powinienen w gravelu używać ciśnienia 30 psi + 5 psi na dętkę = 35 psi. Tymczasem, standardowo jeżdżę na dętkach na 21psi z przodu i 23 psi z tyłu i nie zdążyły mi się przebicia dętki. Ale takie eksperymenty oczywiście na własną odpowiedzialność 🙂

To jest kalkulator ciśnienia do używania roweru zgodnie z przeznaczeniem, czyli w przypadku MTB jazdy górskiej. Schodzi się wtedy z ciśnieniem możliwie najniżej. Jeśli będziesz jeździć po asfalcie to jak najbardziej ma sens napompować koło mocniej. Musisz poeskperymentować jakie wartości Ci pasują. Pilnuj tylko, żeby nie przekroczyć maksymalnego ciśnienia napisanego na boku opony. 

Godzinę temu, DominoNR napisał(a):

Powiem Ci że średnio rozumiem tą stronkę i kalkulatory.

Zazwyczaj po wbiciu danych wyświetla mi żeby napompować koło na 1,5-1,7 ale wydaje mi się że to trochę mało jeżdżąc asfaltem, do tego mając fotelik z dzieckiem. Uśredniłem zakres 1,8-3,7 i dałem na 2,5

Z przodu daj mniej, np 2