DominoNR Opublikowano wczoraj o 14:44 Autor Udostępnij Opublikowano wczoraj o 14:44 Pytanie. Do jakich wartości napompować opony w tym rowerze, dętka 29x2,25. Waga 70kg. Jazda 80% asfalt, 20% lasy. Zakres mam 1,8-3,7 W sklepie napompowali mi na 3,5 i dętka poszła... Zmieniłem na przód tył po 2,5. To jest ok? Amortyzator do jakich wartości napompować? Odnośnik do komentarza
sl66 Opublikowano wczoraj o 16:00 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 16:00 Tire Pressure – ENVE Composites USA Tutaj masz zalecane ciśnienia pod tubeless. Pod dętkę dodaj z 5 psi na zapas. Podane tam wartości są w moim odczuciu dość konserwatywne (ale za to na pewno bezpieczne). Wg tej tabelki powinienen w gravelu używać ciśnienia 30 psi + 5 psi na dętkę = 35 psi. Tymczasem, standardowo jeżdżę na dętkach na 21psi z przodu i 23 psi z tyłu i nie zdążyły mi się przebicia dętki. Ale takie eksperymenty oczywiście na własną odpowiedzialność 🙂 Odnośnik do komentarza
DominoNR Opublikowano wczoraj o 16:43 Autor Udostępnij Opublikowano wczoraj o 16:43 Ale to jest MTB , dętkowe 😀 Odnośnik do komentarza
sl66 Opublikowano wczoraj o 16:47 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 16:47 2 minuty temu, DominoNR napisał(a): Ale to jest MTB Masz też tabelkę dla MTB. Nazwana jest 'mountain' - MTB to właśnie skrót od 'mountain bike'. Odnośnik do komentarza
DominoNR Opublikowano wczoraj o 16:53 Autor Udostępnij Opublikowano wczoraj o 16:53 Dzięki 😀 Odnośnik do komentarza
DominoNR Opublikowano 11 godzin temu Autor Udostępnij Opublikowano 11 godzin temu Powiem Ci że średnio rozumiem tą stronkę i kalkulatory. Zazwyczaj po wbiciu danych wyświetla mi żeby napompować koło na 1,5-1,7 ale wydaje mi się że to trochę mało jeżdżąc asfaltem, do tego mając fotelik z dzieckiem. Uśredniłem zakres 1,8-3,7 i dałem na 2,5 Odnośnik do komentarza
sl66 Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu To jest kalkulator ciśnienia do używania roweru zgodnie z przeznaczeniem, czyli w przypadku MTB jazdy górskiej. Schodzi się wtedy z ciśnieniem możliwie najniżej. Jeśli będziesz jeździć po asfalcie to jak najbardziej ma sens napompować koło mocniej. Musisz poeskperymentować jakie wartości Ci pasują. Pilnuj tylko, żeby nie przekroczyć maksymalnego ciśnienia napisanego na boku opony. Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu Godzinę temu, DominoNR napisał(a): Powiem Ci że średnio rozumiem tą stronkę i kalkulatory. Zazwyczaj po wbiciu danych wyświetla mi żeby napompować koło na 1,5-1,7 ale wydaje mi się że to trochę mało jeżdżąc asfaltem, do tego mając fotelik z dzieckiem. Uśredniłem zakres 1,8-3,7 i dałem na 2,5 Z przodu daj mniej, np 2 Odnośnik do komentarza
DominoNR Opublikowano 9 godzin temu Autor Udostępnij Opublikowano 9 godzin temu dzięki 🙂 Odnośnik do komentarza
DominoNR Opublikowano 6 godzin temu Autor Udostępnij Opublikowano 6 godzin temu A jakie środki polecacie do czyszczenia roweru? https://www.decathlon.pl/p/srodek-czyszczacy-do-roweru-rozowy-1000-ml/_/R-p-X8612511 Czy coś takiego ma sens? Odnośnik do komentarza
sl66 Opublikowano 5 godzin temu Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu Nie mam opinii, ja czyszczę rower tylko wilgotną szmatką. Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 1 godzinę temu Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu Ja rower myję wodą z szamponem do mycia samochodu. Do napędu pianka Fenwicks - rewelacja, polecam Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi