Skocz do zawartości

MTB? Do 2-3k PLN z Polski.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim,

Jako, że sezon rowerowy się rozpoczyna, chciałbym zakupić coś przyjemnego do lekkiej/sporadycznej jazdy na max trasach w okolicach 40km.

Jeżdżę głównie po asfalcie, drogach szutrowych. Aktualnie jeżdżę na starym, około 10 letnim Romecie ramblerze ale jest już dla mnie nawet zbyt mały.

Moja firma oferuje ciekawy benefit w postaci okolicy 3k PLN do wydania na "sports equipment" i rower się w to wlicza 🙂 Jedynym warunkiem jest to, że faktura/paragon muszą być w PLN, więc pewnie z polskiego sklepu.

Zastanawiałem się mocno nad:

Niestety w polsce w takich cenach ich nie dostanę.

Poczytałem troche forum i wiem, że w tej kwocie nie kupię nic dobrego, pomóżcie mi więc wybrać coś "najmniej słabego" biorąc pod uwagę te ograniczenia budżetowe. 

Wydaje mi się, że MTB będzie okej do tych tras i zastosowań, nie planuję jeździć 40 km/h i tras po ponad 100km, ma to być rower do sporadycznej jazdy - pewnie raz/dwa razy tygodniowo.

Chciałbym po prostu kupić coś z jak najlepszym osprzętem lub stosunkiem cena/jakość w tej kwocie. Jeśli rower za 2k do tych zastosowań będzie miał lepszy stosunek cena/jakość niż taki za 3k to też chętnie wysłucham propozycji 🙂  Jeśli wkręcę się w te rowery to pójdzie on na OLX i zainwestuję odpowiednią kwotę w coś lepszego.

Mam 179cm wzrostu, ważę 70-90kg (waga mocno się różni w zależności czy jest to redukcja czy masa) - aktualnie 85kg. Długość wewnętrzna nogi to 80 cm 🙂

Z góry dziękuję za wszelką pomoc w znalezieniu dobrych ofert w polskich sklepach.

33 minuty temu, jajacek napisał(a):

A dolozyc nie mozesz do tych 3k?

Rockrider XC 100, Torpado Storm X7, X8. Albo fakura marza u sprzedawcy uzywanych rowerow?

Niestety nie, zwrócą tyle ile na fakturze ale nie może to przekroczyć tyle ile będzie załadowane. Faktura marża od sprzedawcy używanych to ryzyko, że nie zwrócą za ten wydatek, a jak nie wykorzystam to mi przepadnie, nie przejdzie na kolejny rok... A to: https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-rockrider-expl-540-29/_/R-p-329414?mc=8607120&c=Niebieski ? Z tego co wiem to będę miał około 3600 pod koniec roku i wtedy też poproszę o reimbursement 😕 

Nie chcę też wykorzystywać totalnie wszystkiego, bo dawno na rowerze nie jeździłem i nie wiem jak bardzo mnie on teraz porwie 😄 Po prostu jazda na tym moim, zbyt małym już ramblerze jest nieprzyjemna.

@Edit 

Ma to być taki "nice to have" - teoretycznie mógłbym wykorzystać ten benefit na różne inne wellbeingi ( masaże, inny sprzęt sportowy, paliwo) ale pomyślałem, że jest to fajna opcja na kupno czegoś lepszego niż 10 letni budżetowy rambler - zauważyłem już na forum, że dla Ciebie rowery poniżej 5 cyfrowej kwoty to często złom ale musi być coś co do tych 3k jest najlepszym wyborem 😄 

Ta 540ka jest jednym z najtańszych 'sensownych'. Jak odpada ściąganie z zagranicy, to u nas w podobnych cenach będzie ciężko coś znaleźć. Na plus będziesz miał solidną gwarancję Decathlonu. Jakikolwiek problemem, to jedziesz im zawracać głowę. Trochę osób z tego forum ich używa, to z pierwszej ręki opinie podrzucą.

42 minuty temu, Szwedacz napisał(a):

Ta 540ka jest jednym z najtańszych 'sensownych'. Jak odpada ściąganie z zagranicy, to u nas w podobnych cenach będzie ciężko coś znaleźć. Na plus będziesz miał solidną gwarancję Decathlonu. Jakikolwiek problemem, to jedziesz im zawracać głowę. Trochę osób z tego forum ich używa, to z pierwszej ręki opinie podrzucą.

Jest lekki update 😄  Euro powinno być okej. Co myślicie w takim razie o tym revoxie? Z dostawą wyjdzie mi około 2500zł, coś lepszego w polsce w tej kwocie znajdę? Jak ma się on do tej 540stki?

Bo zakładam, że przełożenia w nim będą okej do rekreacyjnej jazdy po wioskach/mieście?

@Mysteques jeżeli możesz dołożyć ponad 3k to pytaj w sklepach czy wystawią Ci na wybrany rower dwie faktury: jedną na 3k, a drugą na resztę. Małe sklepy powinny na to iść, Decathlon raczej nie.

Tu masz link do OLX, ale sprzedawcą jest firma - więc fakturę powinieneś dostać. https://www.olx.pl/d/oferta/nowy-cannondale-trail-sl3cube-giant-shimano-l-deore-2x11s-35-CID767-IDZqeiw.html?reason=seller_listing|olx_shop_basic

Wg ogłoszenia kilka kolorów i rozmiarów do wyboru. Rama z nowoczesną geometrią, sztywne osie, możliwość montażu przedniej przerzutki i napędu 2x, mocowania do bagażnika, nóżki.

Osprzęt bez szału, ale w tych cenach taki będzie cokolwiek wybierzesz nowego w PL.

Jeżeli jazda rowerem Ci nie podejdzie, albo będziesz chciał sprzedać i zmienić na inny to moim zdaniem łatwiej sprzedasz np Cannondale ze sztywnymi osiami niż Bergamonta. Chociaż w przypadku tego Cannondale, możesz go sukcesywnie upgrejdować za kolejne "bony" - np lepszy amortyzator, hamulce, itp

47 minut temu, jajacek napisał(a):

Rockrider 540 EXPL to jakies totalne minimum jak dla mnie

Bardzo fajny i ładny rower. 
@Mysteques - bierz RR 540 EXPL z Deca.
Obojętne czy wersja damska (ładny niby śliwkowy, czerń) czy męska (niebieski). Damski ma ciut inne siodełko (różnice w użytkowaniu niezauważalne) i węższą kierownicę (to lepsze do rekreacji), ale ramy co do geometrii takie same. 540 ma sztywne osie (przydatne podczas demontażu i montażu kół, gdy np. przewozisz rower wewnątrz auta - wtedy koło trafia zawsze w to samo miejsce, hamulce nie ocierają i omijasz konieczność regulacji, dobry serwis, inserty na bagażnik). 
Opony fabryczne trochę głośne na asfalcie, przy szybszej jeździe, ale gdy je zajeździsz - podmienisz na cichsze i szybsze. Hamulce, często krytykowane, wystarczają do amatorskiej turystyki i ewentualnie kiedyś podmienisz. Do Twoich planów - rower bez modyfikacji jest całkowicie wystarczający. 

Gdyby cena była zbyt wysoka i pracodawca marudziłby, to dopłać ze swoich. Moim zdaniem warto. Cena waha się od 3200 do 3999 zł. Bywają i znikają promocje i znowu się pojawiają. 

Dziadostwa nie kupuj, jak napisał @jajacek

3 godziny temu, APZ napisał(a):

Bardzo fajny i ładny rower. 
@Mysteques - bierz RR 540 EXPL z Deca.
Obojętne czy wersja damska (ładny niby śliwkowy, czerń) czy męska (niebieski). Damski ma ciut inne siodełko (różnice w użytkowaniu niezauważalne) i węższą kierownicę (to lepsze do rekreacji), ale ramy co do geometrii takie same. 540 ma sztywne osie (przydatne podczas demontażu i montażu kół, gdy np. przewozisz rower wewnątrz auta - wtedy koło trafia zawsze w to samo miejsce, hamulce nie ocierają i omijasz konieczność regulacji, dobry serwis, inserty na bagażnik). 
Opony fabryczne trochę głośne na asfalcie, przy szybszej jeździe, ale gdy je zajeździsz - podmienisz na cichsze i szybsze. Hamulce, często krytykowane, wystarczają do amatorskiej turystyki i ewentualnie kiedyś podmienisz. Do Twoich planów - rower bez modyfikacji jest całkowicie wystarczający. 

Gdyby cena była zbyt wysoka i pracodawca marudziłby, to dopłać ze swoich. Moim zdaniem warto. Cena waha się od 3200 do 3999 zł. Bywają i znikają promocje i znowu się pojawiają. 

Dziadostwa nie kupuj, jak napisał @jajacek

Dzięki, czyli ten rockrider jest najlepszy z tych do tej pory przeze mnie wspomnianych?

Nie ukrywam, że cena i wygląd tego revoxa mnie kusi skoro euro jednak wchodzi w grę, dużo odstaje od rockridera? Nie do końca rozróżniam ten cały osprzęt 😅

Ew. jeszcze Focus Whistler 3.8 w rozmiarze L?

@Mysteques "Nie do końca rozróżniam ten cały osprzęt".

Ja też. 

Ale wydaje mi się, że skoro ma być MTB, to powinieneś sprawdzić czy rower: ma sztywne osie, rekreacyjną geometrię, koła 29", inserty do mocowania bagażnika. Posprawdzaj te kryteria w proponowanych ofertach.

Nie ma rzeczy uniwersalnych, ale takim rowerem pojedziesz też po lesie, na dłuższe wypady z bagażem i do miasta po betonie. Nie będzie to demon szybkości, ale po jakimś czasie wybierzesz swoje rowerowe przeznaczenie i przyzwoity rower łatwo odsprzedaż, przesiadając się na inny, bardziej specjalistyczny. 

W Decathlonie możesz pożyczyć rowery na dobę czy dłużej i pojeździć dalej niż przed sklepem. 

Focus nie ma sztywnych osi. Romet nie jest zły, napęd ma nawet lepszy niż Expl 540 ale widelec chyba trochę gorszy i geometria w Expl 540 jest bardziej rekreacyjna. Tzn. nie porównywałem tabelek z geometrią ale Expl 540 jest jednym z ostatnich "rekreacyjnych" mtb ze współczesnymi rozwiązaniami

Bagażnik (raczej) nie jest mi na ten moment potrzebny 😄 Widzę, że ten Bergamont Revox 7, który bardzo mi się podoba wizualnie i ilością przełożeń - brakuje w sumie tylko sztywnej osi, chociaż nie zamierzam tego roweru rozbierać i przewozić w aucie, jest często w podobnej cenie. Pojadę w takim razie do DC i pojeżdżę tam lub wypożyczę go na jakiś czas żeby sprawdzić i wtedy podejmę decyzję. Na pewno będzie to wybór Bergamont - Expl 540. Wielkie dzięki za pomoc, już wiem mniej więcej co z czym się je.

Rozumiem, że gdybym zdecydował się na Bergamonta, to chcąc wrzucić sztywne osie musiałbym kupić nowy widelec ze sztywną osią? 

@Mysteques Sztywne osie to nie tylko kwestia przewożenia roweru. W zasadzie ten aspekt to tylko szczegół. Są inne techniczne zalety, ważniejsze. Sztywne osie, jak ktoś już pisał na tym forum, to współczesny standard rowerów MTB. Poczytaj co one dają. 

Bagażnika na razie nie potrzebujesz, ale to może się zmienić za jakiś czas. Jeszcze o tym nie wiesz...:)