Skyhunter192 Opublikowano Piątek o 08:44 Udostępnij Opublikowano Piątek o 08:44 Witajcie, od kilku dni czytam i przeglądam informacje Chciałbym poprosić o pomoc w wybraniu roweru MTB pod moją wagę i wzrost, odpowiednio 125 i 192cm, tendencja wagi spadkowa, od lat walczę z otyłością, schudłem około 50kg, 30 jeszcze przede mną. Chciałbym włączyć do mojej aktywności jazdę na rowerze, trochę truchtam, trochę uprawiam marszobieg, rowerem jeździłem kilkanaście lat temu. Chciałbym kupić rower do jeżdżenia po lesie, głównie utwardzone drogi leśne, czasami jakiś szuter i lekki piasek, ścieżki rowerowe oraz asfaltowe w Bydgoszczy, od kilkunastu do kilkudziesięciu kilometrów tygodniowo, żadnego szaleństwa, zdecydowałem się na MTB po analizie wpisów na blogu, ale nie będę na nim skakał ani wyczynowo jeździł. Kolana już nie te :). Jednocześnie nie jestem pewny czy powinienem od razu kupować rower za 6-7 tysięcy skoro dopiero zaczynam przygodę i nie planuję nic wyczynowego, dlatego usunąłem z moich poszukiwań droższe modele jak ORBEA LAUFEY H30 2023. Zależy mi na wytrzymałości i komforcie jazdy, nie szukałem jednak w crossach i trekkingach bo podobno jestem za ciężki na takie rowery póki co ;) Poniżej wkleję linki do rowerów które mi się po prostu podobają, mają chyba niezłe podzespoły które wystarczą do mojej rekreacji, poproszę o pomoc w wyborze 2-3 najlepszych waszym zdaniem modeli dla mnie, z góry dziękuję za rady i doświadczenie https://bmsbike.com/product-pol-1244017-Rower-MTB-Giant-Talon-1-2024-Cordovan.html?country=1143020003&selected_size=133&utm_source=iai_ads&utm_medium=google_shopping&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIw9il1qmsjAMVcFtBAh1z_xKlEAQYASABEgIBFvD_BwE https://www.mediaexpert.pl/rowery/rowery-mtb/rower-gorski-mtb-indiana-x-pulser-6-9-m23-29-cali-meski-czarno-brazowy https://nrowery.pl/mtb-29/188-3859-viking-dr-2x10-.html#/123-kolor-khaki_pomarancz/28-rozmiar_ramy-21 https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-xc-rockrider-race-720-nx-eagle-aluminiowa-rama/_/R-p-337265?mc=8731671&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=pl_t-perf_ct-pmax_ts-bra_f-cv_o-roas_xx-marki-pasji&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMI2p-lw6OsjAMVrleRBR2LehSZEAQYASABEgIiAvD_BwE https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-giant-xtc-slr-2-pd45815/?v_Id=247298&utm_source=google&utm_medium=cpc&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIh_DKgqysjAMVtECRBR3U4y37EAQYAyABEgJHu_D_BwE Odnośnik do komentarza
APZ Opublikowano Piątek o 10:13 Udostępnij Opublikowano Piątek o 10:13 Godzinę temu, Skyhunter192 napisał(a): pod moją wagę i wzrost, odpowiednio 125 i 192cm Nie mam doświadczenia, ale wyczytałem, że rowery podróżne, wyprawowe, do dalekiej turystyki są dostosowane do dużej wagi. Przykład - seria rowerów Riverside Touring z Decathlona ma homologację do 170 kg (rower + rowerzysta). Czyli 125 kg + 16 kg i jeszcze jest luz. Skoro nie będziesz szaleć sportowo, to na Twoje trasy taki rower wystarczy. Ten "920" - ma kierownicę typu baranek - więc dla początkującego może nie być to dobrym rozwiązaniem. Patrz linki: Model 900: Rower podróżny Riverside Touring 900 RIVERSIDE | Decathlon Model 520: Rower podróżny Riverside Touring 520 RIVERSIDE | Decathlon Model 920: Rower podróżny Riverside Touring 920 opony Vittoria Terreno RIVERSIDE | Decathlon Z innych modeli: Koga WorldTraveller (180 kg), ale są dosyć drogie. Są jeszcze inni producenci - może ktoś z Forumowiczów podpowie... Odnośnik do komentarza
APZ Opublikowano Piątek o 10:17 Udostępnij Opublikowano Piątek o 10:17 I jeszcze jedno - w rowerach turystycznych masz wygodniejszą pozycję nić w typowych MTB. Łatwiej zmieścisz brzuch i mniej obciążysz nadgarstki. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Piątek o 12:46 Udostępnij Opublikowano Piątek o 12:46 Jak dla mnie "do jeżdżenia po lesie, głównie utwardzone drogi leśne, czasami jakiś szuter i lekki piasek, ścieżki rowerowe oraz asfaltowe w Bydgoszczy" oznacza rower z amortyzatorem. Albo MTB albo cross. Ponieważ użytkownik waży ile waży to delikatny amor w rowerach typu cross wydaje się niewystarczający. A więc MTB z amorem pod taką wagę czyli golenie minimum 32 mm. I w miarę rekreacyjna pozycja. Więc wszelkie Gianty z ich śmieciowym amorem Crest odpadają. Żadne śmieciowe Suntoury również. Rockrider Race 720 NX jest do 100 kg według producenta. Ten się nadaje: TORPADO Storm X8 M23 29 cali męski Czarno-czerwony Rower górski MTB - niskie ceny i opinie w Media Expert i ten: TORPADO Storm X9 M23 29 cali Męski Czarno-niebieski Rower górski MTB - niskie ceny i opinie w Media Expert Odnośnik do komentarza
Szwedacz Opublikowano Piątek o 13:00 Udostępnij Opublikowano Piątek o 13:00 Ja się tylko wtrącę, że Laufey H30 2023 za 6-7 tysięcy to jakaś naprawdę kiepska oferta. Modele 2022-2023 były na poprzedniej wersji ramy (2024 ma o 0.5 stopnia bardziej płaską główkę i stromszą podsiodłówkę + dorobiony schowek na buritto w dolnej części ramy). Rok temu wyższy model H10 był po ~1000 EUR wyprzedawany w wielu sklepach Europy, u nas poniżej 6 tysięcy. Obecnie za 6 tysięcy w centrum rowerowym wisi jeszcze wyższy model - H-LTD na ramie 2022/2023, a minimalnie drożej można kupić nowego Rose Bonero 2 w cenie katalogowej - promocyjne (starsze roczniki) ostały się już tylko na zawodników >2m lub <1.6m. Tu nie chodzi o 'wyczynowość' rowerów, tylko geometrię. Takie hardtaile, które marketingowo wrzucają opisują jako all mountain, czasem enduro itd. nie są najwygodniejszym wyborem do jazdy po płaskich lasach. Stroma rura podsiodłowa jest optymalizowana pod kątem podjazdów pod górę (bo w dół lecimy na stojąco). Nie jest wygodna do dłuższych jazd po płaskim. Opony do wymiany na starcie - fabryczne opony są fajne, ale do zjeżdżania w dół, gdzie potrzebujemy tej przyczepności. Na płaskim fajniej jak rower lekko się toczy (chyba że wzorem marketingowców od Maxxis Refuse będziemy chwalić się, że te kotwice to specjalnie oporujące opony treningowe, podnoszące obciążenia treningu niczym ciężary na siłowni 😉 ). Zobacz może Radon Craggery? Ogólnie brzmi to wszystko jakby niegłupim wyjściem była mało górska trailówka, jakiś starszy projekt, żeby był amor na grubszych lagach pod taką masę, ale na oponach od XC i z mało progresywną geometrią. Ewentualnie nowy Grand Canyon 6. Jeśli bierzesz pod uwagę używki, to zajrzyj w dział 'Sprzedam', pozbywam się prekursora wymienionych wyżej Torpado z napędem 2x 😉 Odnośnik do komentarza
Skyhunter192 Opublikowano Piątek o 20:03 Autor Udostępnij Opublikowano Piątek o 20:03 Nie upieram się jeśli chodzi o MTB, po prostu chciałbym wygodny, sensowny rower który będzie dawał mi radość z jazdy ;). Na rowerowych poradach czytałem, że dla cięzkich ludzi najlepiej MTB i dlatego tak szukałem. Nie do końca dobrze też opisałem teren po którym będę jeździł, są to głównie asfaltowe ścieżki rowerowe, następne w kolejności utwardzone drogi leśne i następnie cała reszta, czyli jakiś szuter, piasek, procentowo oceniłbym to mniej więcej 45% 35% 20% MTB podobają mi się z wyglądu, ale crossa czy trekkinga też zniosę, w MTB martwi mnie troszkę właśnie ta niewygodna na dłuższą jazdę po prostym pozycja, a ja będę głównie po prostym lub prawie prostym jeździł. Jeśli chodzi o Torpado to nie podobają mi się z wyglądu po prostu Grand Canyon też nie bardzo mi się podoba a co do używki to dziękuję, ale wymarzyłem sobie nowy 😉 Znalazłem jeszcze taką Orbea za 5k, podoba mi się z wyglądu i koloru : https://sportano.pl/p/413157/rower-gorski-orbea-alma-h30-2024-metallic-dark-red-chic-white A widzę, że w ciągu ostatniego miesiąca była nawet za 4k Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Piątek o 20:14 Udostępnij Opublikowano Piątek o 20:14 Tak jak napisałem wcześniej amortyzatory Suntour nie nadają się pod taką wagę. Z opisu wynika, że cross też mógłby być ale waga znowu jest problemem. Miałem rowery typu cross przez wiele lat. Nie mam już i nie będę miał. Bo MTB jest bardziej uniwersalne i bardziej komfortowe. Odnośnik do komentarza
Skyhunter192 Opublikowano Piątek o 20:30 Autor Udostępnij Opublikowano Piątek o 20:30 12 minut temu, jajacek napisał(a): Tak jak napisałem wcześniej amortyzatory Suntour nie nadają się pod taką wagę. Z opisu wynika, że cross też mógłby być ale waga znowu jest problemem. Miałem rowery typu cross przez wiele lat. Nie mam już i nie będę miał. Bo MTB jest bardziej uniwersalne i bardziej komfortowe. Dzięki za wypowiedź Jacek, i bądź tu mądry, Teraz czytam, że crossowe są bardziej uniwersalne i komfortowe niż MTB, Ty piszesz co innego a doświadczony jesteś, pozostaje nadal się dokształcać i czekać na kolejne opinie 😉 Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Piątek o 20:40 Udostępnij Opublikowano Piątek o 20:40 Wystarczy logicznie pomyśleć. 1. Większość crossów ma amortyzatory Suntoura o skoku 50-75 mm. Załóżmy że jest to amor powietrzny. Są to proste konstrukcje mające w jednej goleni kiepski, nierozbieralny tłumik, nie mają w niej oleju, więc pracują samym tłumikiem. Ponieważ nie ma oleju to nie ma porządnych uszczelek. A jak nie ma dobrych uszczelek i oleju to jest większe tarcie. W efekcie pracują nędznie. No i do środka dostaje się wszelki syf i zaczyna niszczyć ich lagi, które prędzej czy później korodują i są do wyrzucenia. Dotyczy to prawie każdego amora Suntour. No i jak masz zakres ruchu 50-75 mm to czułość takiej konstrukcji jest nędzna. W porządnym rowerze MTB masz dramatycznie lepszy amortyzator mający większy skok, większą czułość i lepszą pracę. Więc tu załatwiliśmy temat amortyzacji. 2. Opony. Do roweru MTB wchodzą szersze, to chyba oczywiste? Szersza opona ma większą objętość powietrza. W związku z tym daje większy komfort. 3. Pozycja. Są agresywne, sportowe MTB i są rekreacyjne. Te rekreacyjne mają pozycję podobną do crossa. Najlepszym przykładem jest Cube Attention SL. Jechałem na nim. Pozycja jak na holenderce 🙂 90% piszących w internecie nigdy nie miała porządnego roweru za 5 czy 10 tys zł. Odnośnik do komentarza
APZ Opublikowano Piątek o 20:54 Udostępnij Opublikowano Piątek o 20:54 Rozumiem, że @jajacekrekomendujesz MTB o rekreacyjnej grometrii, z porządnym amortyzatorem z grubymi lagami 32 mm? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Sobota o 04:11 Udostępnij Opublikowano Sobota o 04:11 Tak. Zeby tyle nie wazyl to bym zarekomendowal crossa. Mam kumpla co wazy ok. 115 i tez ma ok. 190 wzrostu. I jako rower do wszystkiego uzywa MTB Haibike o sportowej geo z amorem RockShox Reba. Odnośnik do komentarza
tmax Opublikowano Sobota o 09:09 Udostępnij Opublikowano Sobota o 09:09 Rower dla Ciebie to sprzęt z mocną ramą aluminiową lub stalową na sztywnych osiach, mocnymi kołami i amorem o goleniach minimum 32 -34. Przykładowo: Rower MTB Giant Fathom 29 2 (2022) Blue Ashes | BMSBIKE.com Albo taka używka: Kross Dust 2.0 rozmiar L Warszawa Bemowo • OLX.pl I jeszcze taka stalówka: Rower górski Marin Pine Mountain 1 2024 - Sprint-Rowery.pl Giant i Dust to trailówki ale o geometrii uniwersalnej, bez kąta główki jak w harleyu. Mogą śmiało służyć jako rowery uniwersalne dla cięższego zawodnika. Jest też nowy Level 6.0 w dobrej cenie: Rower MTB KROSS Level 6.0 Sram | CentrumRowerowe.pl Marin to taka wyprawówka i fakt, że bez sztywnej osi z tyłu ale mocna i wszechstronna. Po podwyższeniu budżetu do 6 tysi jest fajny Canyon: Grand Canyon AL 7 | CANYON PL Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano Sobota o 16:02 Udostępnij Opublikowano Sobota o 16:02 Tak się składa, że od jakiegoś roku z przyczyn zawodowych bardzo często jestem w Bydgoszczy i jak tam jestem to zabieram ze sobą rower i zwiedzam okolice. Z reguły jest to grawel, szosa albo fitness. Nie wiem w której części Bydgoszczy mieszkasz i gdzie jeździsz, ja eksploruję południe i zachód. Na południu masz duży kompleks leśny zwany Puszczą Bydgoską - jest tam mnóstwo fajnych tras na rower ale jest też to teren dość piaszczysty i crossem może być dość ciężko. W tamtym tygodniu jeździłem tam grawelem i bluzgałem pod nosem, że mi się offroadu zachciało (a jeździłem tylko po utwardzonych drogach leśnych) i że to teren na mtb. No chyba, że chcesz jeździć tylko po wyasfaltowanych ścieżkach na Myślęcinku 😁. Tak więc ja, znając okolicę i chcąc od czasu do czasu pojechać do lasu brałbym mtb. A Merida Big Nine 500 Lite jaki ma udźwig? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Sobota o 16:21 Udostępnij Opublikowano Sobota o 16:21 Mój syn miał z zespole chłopaka z Bydgoszczy. Tam są niezłe tereny na MTB. Ale trzeba uważać. Tego młodego podczas treningu w pełnym rozpędzie walnął jeleń. Znaleziono go nieprzytomnego. Ocknął się w szpitalu 2 dni później. Nic wielkiego się nie stało ale mogło być dużo gorzej. W moim lesie, w Puszczy Kampinoskiej, ostatnio przed nami przebiegł peleton 8 jeleni 🙂 Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano Sobota o 16:39 Udostępnij Opublikowano Sobota o 16:39 Ja też często widuję jelenie, w tym całe stada przebiegające przede mną przez drogę w lesie jak jeżdżę po niemieckiej stronie wyspy Uznam. Raz widziałem też jakiegoś psowatego, kojota chyba. Ale największe wrażenie robią orły bieliki Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi