tygrysek Opublikowano Poniedziałek o 13:26 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 13:26 Mam 2 rowery. Jeden gravel Marin 4 Corners, 2 szosowy Romet Huragan 1. Myślę o "ubogaceniu" Rometa o pedały z blokami Kiedyś jeździłem w pedałach wpinanych - dokładnie takich jak te z decathlonu https://www.decathlon.pl/p/pedaly-dwufunkcyjne-do-roweru-mtb-rockrider-500/_/R-p-120472 Myślę nad tym, żeby wrócił do pedałów SPD. W domu w rowerze spinningowym mam pedały szosowe Favero Assioma Uno z pomiarem mocy, natomiast szczerze mówiać trochę chyba bałbym się jeździć w takich na zewnątrz. Jednak wypięcie z pedałów nie jest takie intuicyjne i sprawne, a moje trasy w wiekszosci przebiegaja po ścieżkach rowerowych i aby wyjechać na asfalty gdzie można sie rozpędził mam z 10-12 km w jedną stronę Mam również buty górskie model również z deca https://www.decathlon.pl/p/buty-rowerowe-mtb-rockrider-expl-100/_/R-p-335648?mc=8667806 Czy ktoś z szacownych kolegów praktykuje jazdę w butach z blokami MTB na rowerze szosowym? Jeżeli tak - czy polecacie jakieś konkretne modele pedałów i bloków. Jeżeli chodzi o pedały z Deca (market Decathlonu mam koło bloku) to rzekomo ich wadą są niskiej jakości łożyska przez co pedały generują duże opory toczenia się, ale nie wiem czy to prawda Pozdrawiam Marcin Odnośnik do komentarza
liftlodz Opublikowano Poniedziałek o 13:33 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 13:33 Jeżdżę na szosie z pedałami MTB Time. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Poniedziałek o 13:59 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 13:59 Te pedały z Deca to śmieć. Kolega miał takie. Beznadziejne ośki, beznadziejne łożyska. Kup jakiekolwiek byle Shimano. W gravelu mam PD-EH500. Z jednej strony platforma z pinami, z drugiej SPD. Kupiłem używki w bardzo dobrym stanie za 120 czy 140 zł. Jeśli chodzi o szosę to zimą jeżdżę w SPD. Normalne, dwustronne pedały MTB bez żadnych, nikomu niepotrzebnych klatek wokół nich, które z butem XC nie stykają się nawet na milimetr. U mnie akurat XT ale PD-M540 to praktycznie to samo. Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano Poniedziałek o 21:10 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 21:10 Ja szosę kupiłem dopiero teraz we wrześniu i mam w niej pedały spd Shimano m520 bo miałem tylko buty i pedały spd. Może na wiosnę kupię buty spd-sl bo rower kupiłem z pedałami szosowymi spd-sl więc jest pretekst 😁 Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Poniedziałek o 21:13 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 21:13 Ja się nie ścigasz to jest to zbędny wydatek. Będziesz się trudniej wpinał i tylko z jednej strony. Chodzić się w nich za bardzo nie da. Trzeba co kilka tysięcy km bloki wymieniać. Odnośnik do komentarza
sl66 Opublikowano Poniedziałek o 23:31 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 23:31 10 godzin temu, tygrysek napisał(a): Mam również buty górskie model również z deca https://www.decathlon.pl/p/buty-rowerowe-mtb-rockrider-expl-100/_/R-p-335648?mc=8667806 Mam dokladnie te same buty. Nie mam szosy, ale w gravelu jeżdżę w tych butach + pedały Shimano PD-EH500. Nie mam problemów z wypinaniem i nigdy nie miałem, po ok 2 latach bloki mi się wyrobily i wręcz wypinają sie czasem zbyt łatwo. Na początku w ramach nauki nawyku warto ustawić twardość wypinania na minimum. EH500 mają blok wielokierunkowy (Sm56 o ile pamiętam) i w nim sie latwiej wypiąć niz w jednokierunkowym. Zimą zakladam buty trekkingowe na platformową część tych samych pedałów. Odnośnik do komentarza
liftlodz Opublikowano wczoraj o 08:21 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 08:21 Ja mam z pedałami Shimano złe doświadczenia, może i są wytrzymałe, ale po jakichś 2000 km zaczynają skrzypieć i piszczeć, smarowanie pomaga na 1 jazdę. To właśnie dla tego jeżdżę na Time'ach Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi