Pepe75 Opublikowano 6 Września Udostępnij Opublikowano 6 Września 38 minut temu, Bonnum napisał(a): Dzięki! Przyda się! Ale jak jest z tą sztycą? Rama może pęknąć jak dam 450-500mm zamiast tego co daje producent czyli 400mm? Może spróbuj napisać do producenta, opisz swój przypadek - zobaczysz co odpowiedzą. Odnośnik do komentarza
Oskarr Opublikowano 7 Września Udostępnij Opublikowano 7 Września Nic nie pęknie. W xc normalnie stosuje się sztyce 450 i nic się nie dzieje. Jedyne co jest bardziej narażone to sztyca. Odnośnik do komentarza
Bonnum Opublikowano 7 Września Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września @Pepe75 Napisałem do producenta, dam znać co odpiszą, pewnie zaproponują ZR Team bo ma krótszą ramę, ale ciężką więc nie chcę. @Oskarr jakie dłuższe sztyce są warte polecenia? Ogólnie to potwornie wkurza mnie obecna geometria rowerów, MTB są w większości za długie i mają za nisko kokpit, ATB ważą tonę, a Crossowe nie pozwalają na włożenie porządnej, szerokiej opony. Uważam że rower crossowy powinien przyjąć opony w przedziale od 1,9" na miasto aż do 2,25 w lekki teren. W ogóle metodą prób i błędów doszedłem do tego że 2,25 przy 29" to najbardziej uniwersalna opona. Jak jadę w większości po drogach to walę w nią wyższe ciśnienie, jak w teren to min. Odnośnik do komentarza
Oskarr Opublikowano 9 Września Udostępnij Opublikowano 9 Września W dniu 7.09.2024 o 13:41, Bonnum napisał(a): jakie dłuższe sztyce są warte polecenia? Ja mam kind shock lev integral 27,2 wersję Alu. Ogólnie jest ok, ale ostatnio coś po 2 latach mniej ochoczo się wysuwa, ale ma 450 mm długości i 100 mm skoku Odnośnik do komentarza
Bonnum Opublikowano 9 Września Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września Dzięki @Oskarr ale nie chodziło mi o sztyce regulowane tylko zwykłe. A poza AliExpress, nie znalazłem dłuższych niż 400mm Odpowiedzieli że mogę włożyć dłuższą, byle zachować odp. długość rury w ramie. Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano 9 Września Udostępnij Opublikowano 9 Września Godzinę temu, Bonnum napisał(a): Dzięki @Oskarr ale nie chodziło mi o sztyce regulowane tylko zwykłe. A poza AliExpress, nie znalazłem dłuższych niż 400mm Odpowiedzieli że mogę włożyć dłuższą, byle zachować odp. długość rury w ramie. tak na szybko coś znalazłem, akurat robię zamówienie na bike-components https://www.bike-components.de/en/LEVELNINE/Universal-500-mm-Seatpost-p89787/ Odnośnik do komentarza
Oskarr Opublikowano 10 Września Udostępnij Opublikowano 10 Września @Bonnum Moim osobistym zdaniem nie da się zrobić błędu przy produkcji aluminiowej sztycy, to tylko rurka z jarzmem. Gorzej w karbonie, tam jest mega ważna tolerancja wykonania, grubość ścianek itp. Każda jaką kupisz będzie git. No może nie kupuj wynalazków po 15 zł 🙂 Odnośnik do komentarza
Bonnum Opublikowano 13 Września Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września Dzięki za odpowiedzi! 1. Po przemyśleniu sprawy sztyce regulowane to może nie jest taki zły pomysł... A czy oprócz możliwości jej opuszczenia z uwagi na niedokładność jej zablokowania można liczyć na amortyzację pod tyłkiem? 2. Przed zakupem udam się wreszcie na długo odkładany bikefitting żeby ustalić z fizjoterapeutą-fitterem optymalną dla mnie pozycję, długość korby, gięcie kierownicy itp. Możecie polecić kogoś dobrego na Śląsku lub w Krakowie? 3. Czy jeśli okaże się, że będę musiał w nowym rowerze zmienić od razu korbę na krótszą (z powodu biodra) oraz widelec amortyzowany na taki z nie-obciętą rurą sterową (z uwagi na wysokość kokpitu), to warto wziąć niższy model roweru? Czy nie ma to znaczenia i powinno udać się odsprzedać wymienione od razu części z niewielką stratą? 4. Czy koła Answer Atac AM, 15x110mm/12x148mm, Tubeless-Ready to poziom DT Swiss 1900 czy jeszcze niższy? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 13 Września Udostępnij Opublikowano 13 Września Najlepszy fitter Śląsk i okolice to Jarek Dymek. Odnośnik do komentarza
Bonnum Opublikowano 20 Września Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września W dniu 13.09.2024 o 17:34, jajacek napisał(a): Najlepszy fitter Śląsk i okolice to Jarek Dymek. Niestety gość nie ma już terminów w tym roku, ale udało mi się umówić do jego ucznia. Najpierw kazał przyjść na fizjoterapię i dopiero po niej będzie bikefitting o ile wyniki fizjo będą dobre. Zaznaczył że czasem może być wskazana abstynencja od roweru np. na rok i w tym czasie fizjoterapia. Mam nadzieję że u mnie tak nie będzie. Także trzymajcie kciuki bo promocji na rowery coraz więcej i szkoda by było nie skorzystać 😉 Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano 20 Września Udostępnij Opublikowano 20 Września 2 godziny temu, Bonnum napisał(a): Niestety gość nie ma już terminów w tym roku, ale udało mi się umówić do jego ucznia. Najpierw kazał przyjść na fizjoterapię i dopiero po niej będzie bikefitting o ile wyniki fizjo będą dobre. Zaznaczył że czasem może być wskazana abstynencja od roweru np. na rok i w tym czasie fizjoterapia. Mam nadzieję że u mnie tak nie będzie. Także trzymajcie kciuki bo promocji na rowery coraz więcej i szkoda by było nie skorzystać 😉 Po fittingu kupisz co zalecą, powiesisz rower na ścianie i będzie motywacja do fizjoterapii 😉 Odnośnik do komentarza
Oskarr Opublikowano 20 Września Udostępnij Opublikowano 20 Września Kolega po złamaniu kręgosłupa po miesiącu już śmigał na rowerze 😄 Teraz sobie złamał biodro z operacją, paroma śrubami i blachą w biodrze, lekarz coś tam mówi o 1,5 roku rehabilitacji, ale ja stawiam na 2-3 miesiące 🙂 Zdrowia! Odnośnik do komentarza
Szwedacz Opublikowano 20 Września Udostępnij Opublikowano 20 Września W dniu 13.09.2024 o 17:16, Bonnum napisał(a): Dzięki za odpowiedzi! 1. Po przemyśleniu sprawy sztyce regulowane to może nie jest taki zły pomysł... A czy oprócz możliwości jej opuszczenia z uwagi na niedokładność jej zablokowania można liczyć na amortyzację pod tyłkiem? (...) Z tego co kojarzę, tylko PNW oferowało takie coś (typu 100mm skoku + 30mm amortyzatora). Z opinii w sieci natomiast wynika, że amortyzacja nie bardzo działa - potrzeba przekroczyć względnie sporą siłę początkową, by zaczęło pracować jako amortyzator. Zatem wszystkie kamyki, korzenie i tak czujesz, a tam gdzie ona zapracuje, z dużym prawdopodobieństwem i tak już na stojąco będziesz jechał. Odnośnik do komentarza
Bonnum Opublikowano 21 Września Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września W dniu 20.09.2024 o 16:50, Pepe75 napisał(a): Po fittingu kupisz co zalecą, powiesisz rower na ścianie i będzie motywacja do fizjoterapii 😉 😆 Dobre! W sumie to poprzednim razem fizjoterapia nic nie dała a nowy rower pomógł, więc jest nadzieja 😆 W dniu 20.09.2024 o 20:05, Oskarr napisał(a): Kolega po złamaniu kręgosłupa po miesiącu już śmigał na rowerze 😄 Teraz sobie złamał biodro z operacją, paroma śrubami i blachą w biodrze, lekarz coś tam mówi o 1,5 roku rehabilitacji, ale ja stawiam na 2-3 miesiące 🙂 Zdrowia! Dzięki! To pocieszające! Choć o dziwo wrodzone i latami pogłębiane wady są często trudniejsze do naprawienia niż urazy u zdrowej osoby. 20 godzin temu, Szwedacz napisał(a): Z tego co kojarzę, tylko PNW oferowało takie coś (typu 100mm skoku + 30mm amortyzatora). Z opinii w sieci natomiast wynika, że amortyzacja nie bardzo działa - potrzeba przekroczyć względnie sporą siłę początkową, by zaczęło pracować jako amortyzator. Zatem wszystkie kamyki, korzenie i tak czujesz, a tam gdzie ona zapracuje, z dużym prawdopodobieństwem i tak już na stojąco będziesz jechał. Dzięki za info, bo nie jest to intuicyjne. Wydawało by się że tak samo jak zablokowany amor, coś tam jednak tłumi. Odnośnik do komentarza
Szwedacz Opublikowano 21 Września Udostępnij Opublikowano 21 Września Tu masz chyba najświeższą recenzję: https://www.cyclingabout.com/vibration-testing-pnw-coast-suspension-dropper-post-review/ Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi