Nimia Opublikowano 25 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2023 51 minut temu, APZ napisał(a): Tak wygląda Rockrider Explore 540 z bagażem blisko 20 litrów, 7 kg, gotowy do wycieczek. Tylko w którym sklepie sprzedają czas? Coś mi się wydaje, że miał być dla żony ?? Odnośnik do komentarza
APZ Opublikowano 25 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2023 I jest. Mam swój prawie podobny. Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 25 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2023 33 minuty temu, APZ napisał(a): I jest. Mam swój prawie podobny. Ale bagażnik założył żonie ? Odnośnik do komentarza
APZ Opublikowano 25 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2023 Też mam bagażnik. Każdy rowerzysta ma swój. Odnośnik do komentarza
janfas Opublikowano 29 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2023 Ten bagażnik to z Decathlonu ? Odnośnik do komentarza
APZ Opublikowano 29 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2023 Nie. Z małego lokalnego sklepu. Odnośnik do komentarza
APZ Opublikowano 31 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2023 W dniu 23.05.2023 o 16:00, Nimia napisał(a): Powiedzcie, co jest nie tak z tymi lampkami, bo mam takie w XC100. Mnie słabo widać czy ja słabo widzę? Dodam, że jeżdżę tylko w dzień. Właśnie wróciłem z lasu po krótkiej próbie przedniej lampki RockRiderów z Decathlona, dodawanej jako wyposażenie roweru. Nie są takie złe. Daje się jechać w ciemności, ale spokojnie. Do nocnych sportów na pewno zbyt słabo świeci. Gumka przydałaby się jakaś krótsza, bo lampka zmienia pozycję na kierownicy. Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano 1 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2023 Polecam lampkę Sigma Aura 80 jako lampkę do użytku w mieście czy na ulicy - ma odcięcie (spełnia normę StVZO). Niestety większość rowerzystów jeździ z oczoje***** lampkami bez odcięcia z milionem lumenów. Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 1 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2023 20 minut temu, Pepe75 napisał(a): Niestety większość rowerzystów jeździ z oczoje***** lampkami bez odcięcia z milionem lumenów Niestety jest to bardzo częste również w DE, gdzie norma StVZO obowiązuje - pewnie zamawiają lampki z jakiś chińskich stron coby taniej było ?. Chociaż bardzo często takie oczoje*** lampki mają posiadacze elektrycznych mieszczuchów czy trekkingów lub cargo z lampkami zamontowanymi przez producenta, więc nie wiem o co chodzi. A kontrole policji na ścieżkach rowerowych też są dość częste Odnośnik do komentarza
Oskarr Opublikowano 1 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2023 Ja mocną lampkę w okolicach 1000 lumenów używam wyłącznie do lasu, jako pozycyjne mam oczojebne lampki, ustawione na migające aby jeszcze bardziej wkur... aby być bardzo dobrze widocznym rowerzystą w nocy ? Lampka z odcięciem nie będzie tak widoczna jak ta bez. Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano 1 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2023 32 minuty temu, Oskarr napisał(a): Ja mocną lampkę w okolicach 1000 lumenów używam wyłącznie do lasu, jako pozycyjne mam oczojebne lampki, ustawione na migające aby jeszcze bardziej wkur... aby być bardzo dobrze widocznym rowerzystą w nocy ? Lampka z odcięciem nie będzie tak widoczna jak ta bez. Uważam, że lampki migające (przednie, białe) używane w nocy powinny mieć małą moc - jak kogoś z naprzeciwka oślepiasz to nie pomaga w bezpiecznej jeździe. Odnośnik do komentarza
gosc Opublikowano 1 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2023 1 godzinę temu, Oskarr napisał(a): Ja mocną lampkę w okolicach 1000 lumenów używam wyłącznie do lasu, jako pozycyjne mam oczojebne lampki, ustawione na migające aby jeszcze bardziej wkur... aby być bardzo dobrze widocznym rowerzystą w nocy ? Lampka z odcięciem nie będzie tak widoczna jak ta bez. I właśnie takie migające lampki najbardziej mnie irytują. Walą po oczach i oślepiają. Nawet jak są dobrze ustawione. Nie można skupić się na swojej jeździe, bo naprzeciwko cos napi...migocze i rozprasza. Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano 1 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2023 Zrobiłem kiedyś takie nieprofesjonalne porównanie lampki bez odcięcia (Jula 1600) z lampką z odcięciem (Roxim X4). Lampka bez odcięcia skierowana na wprost oślepia, ale dobrze oświetla drogę. Lampka bez odcięcia skierowana w dół nie oślepia (lub oślepia dużo mniej), ale mamy tylko plamę światła przed kołem. Lampka z odcięciem nie oślepia i mamy dobrze oświetloną drogę. Lampka z odcięciem, jest bardzo dobrze widoczna z naprzeciwka. Odnośnik do komentarza
Nimia Opublikowano 1 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2023 22 godziny temu, APZ napisał(a): Właśnie wróciłem z lasu po krótkiej próbie przedniej lampki RockRiderów z Decathlona, dodawanej jako wyposażenie roweru. Nie są takie złe. Daje się jechać w ciemności, ale spokojnie. Do nocnych sportów na pewno zbyt słabo świeci. Gumka przydałaby się jakaś krótsza, bo lampka zmienia pozycję na kierownicy. Dzięki. Jeżdżę tylko za dnia, więc mi wystarczą. A gumka faktycznie za luźna. Odnośnik do komentarza
APZ Opublikowano 4 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2023 Powracając do tytułu wątku - melduję, że Rockrider Explore 540 wersja damska doskonale sprawdza się. Właśnie ujeżdżamy go w Wigierskim Parku Narodowym. Kobieta 60+ pierwszą trasę (po dłuższej przerwie od roweru) 34 km, przeżyła jako tako. Boli pewna część ciała, ale ma się przyzwyczaić. Geometria tego roweru jest faktycznie rekreacyjna. Zrobiłem nim wcześniej trochę kilometrów, aby dotrzeć heble. "Popsułeś mi hamulce, bo nowe tak łagodnie hamowały, a teraz są ostre". Ale wiadomo, baby nie znają się na rowerach. Przynajmniej ta. ? Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi