krix Opublikowano 17 godzin temu Autor Udostępnij Opublikowano 17 godzin temu ale setback nie zależy od długości ramy, tylko od - kąta rury podsiodłowej - offsetu sztycy - ustawienia siodełka przód/tył - nietypowej długości siodełka, która może fałszować prawidłowe ustawienie - np. Spec Power ma 245mm długości w trekkingu na zdjęciu wygląda, że jest sporo mniejszy kąt rury podsiodłowej - ciężar ciała masz przeniesiony w tył, co za tym idzie mniejszy ciężar na ręce Wstał sprzed kompa też kombinował z maksymalnym przesunięciem ciężaru ciała w tył, jeżeli dobrze pamiętam to założył sztycę jtek z offsetem 30mm Cube Attention ma kąt podsiodłowej 73.5 stopnia, więc taki optymalny - rekreacyjno/turystyczny.Dzięki! W trekkingu mam mniejszy kąt czyli w kierunku poziomym a nie w kierunku 90 st, tak? Czyli bardziej, jak w trailu?Dzięki w każdym razie za wnioski bo rzeczywiście tak się czuję że mam tył bardziej dociążony. A czy setback nie zależy jednak od długości ramy? Chodzi o to że długość ramy trzeba rozdzielić na reach i setbackWysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
Szwedacz Opublikowano 16 godzin temu Udostępnij Opublikowano 16 godzin temu Nie, w trailówkach i zjazdówkach będziesz miał bardziej pionową podsiodłową (w stronę 90 stopni), żeby na podjazdach lepiej dociążać przód. Odnośnik do komentarza
krix Opublikowano 16 godzin temu Autor Udostępnij Opublikowano 16 godzin temu Nie oglądałem jeszcze. Natomiast po rowerze spodziewam się, że to jest ten gościu "Wstał sprzed kompa"? Nie odmawiam mu że może coś tam już wie. Sugeruję jednak pójść do dobrego bikefittera. Nasz na przykład ma zrobione ok. 10 tys sesji fittingowych Więc jest to "pewna" różnica.Tak, to on.Iść do bikefittera przed kupnem roweru?Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano 16 godzin temu Udostępnij Opublikowano 16 godzin temu 20 minut temu, krix napisał(a): Tak, to on. Iść do bikefittera przed kupnem roweru? Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Tylko w sezonie możesz czekać na bikefitting ze dwa miesiące... i znowu zostaniesz bez roweru... Tak zgrubnie patrząc to w trekkingu masz setback mniej więcej tyle co korba ~175mm ? To raczej dużo za dużo. Być może ten trekking jest dla Ciebie za mały (za krótki) Myślę, że Cuba da się poustawiać dla Ciebie zgodnie ze sztuką, ale pewnie Twoje ciało jest przyzwyczajone do innej (aktualnej) pozycji. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 15 godzin temu Udostępnij Opublikowano 15 godzin temu Nasz bikefitter zapisuje na 2-3 miesiace do przodu 🙂 Odnośnik do komentarza
krix Opublikowano 10 godzin temu Autor Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu Tylko w sezonie możesz czekać na bikefitting ze dwa miesiące... i znowu zostaniesz bez roweru... Tak zgrubnie patrząc to w trekkingu masz setback mniej więcej tyle co korba ~175mm ? To raczej dużo za dużo. Być może ten trekking jest dla Ciebie za mały (za krótki) Myślę, że Cuba da się poustawiać dla Ciebie zgodnie ze sztuką, ale pewnie Twoje ciało jest przyzwyczajone do innej (aktualnej) pozycji. Dobrze wyliczyłeś. Faktycznie siedzę bardzo przesunięty do tyłu czyli jestem kolejnym przykładem pazerności sprzedawców vide wcisnęli m niewłaściwy rozmiar, rowero kupowałem jakieś 15 lat temu. Trzeba zacząć przystosowywać się do właściwego roweru od początku, porzuciwszy dotychczasowe przyzwyczajenia.p.s. wydawało mi się, że widziałem gdzieś opis setback jako odległość nie do początku siodelka ale do rury podsiodłowej. Może są różne standardy liczenia tego wymiaru. W każdym razie mam setback rzeczywiście za duży.Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
krix Opublikowano 10 godzin temu Autor Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu No i zamówiłem RR EXPL 540 dla siebie i żony, są po 3k w promocji. Przymierzymy i zobaczymy :) Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano 3 godziny temu Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu 6 godzin temu, krix napisał(a): No i zamówiłem RR EXPL 540 dla siebie i żony, są po 3k w promocji. Przymierzymy i zobaczymy 🙂 Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Jakie rozmiary zamówiłeś ? Wcześniej wspominałeś, że masz Recony - 120mm ? Odnośnik do komentarza
krix Opublikowano 2 godziny temu Autor Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu Jakie rozmiary zamówiłeś ? Wcześniej wspominałeś, że masz Recony - 120mm ? XL i M. Mam Recony, ale 100 mm niestety :( To by było następne pytanie - czy można zmienić skok 120 na 100 mm :) Uprzedziłeś mnie ;) Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano 9 minut temu Udostępnij Opublikowano 9 minut temu 2 godziny temu, krix napisał(a): XL i M. Mam Recony, ale 100 mm niestety 😞 To by było następne pytanie - czy można zmienić skok 120 na 100 mm 🙂 Uprzedziłeś mnie 😉 Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Technicznie można, ale zwiększysz wartości kątów: podsiodłówki i główki ramy. Czyli zamiast 73 i 68st będzie np 75 i 70st i geometria będzie do kitu Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi