Greg29 Opublikowano Sobota o 21:10 Udostępnij Opublikowano Sobota o 21:10 Dziękuję Jacku za Twoją opinię, no właśnie ten napis na ramie i fakt, że będzie go łatwiej sprzedać przemawia do mnie kosztem wyższej wagi i niższej grupy niż w Centurionie. Widzę jaki mam problem ze sprzedażą Krossa na Sorze i hamulcach obręczowych, będę chyba musiał ostro zejść z ceną. Możliwość włożenia opon 30-32c jest dodatkowym plusem tego roweru (szczerze mówiąc zapomniałem to sprawdzić), teraz w Krossie mam 28c bo tam też więcej nie wejdzie. W sumie mogę jutro pojechać przez Świdwin, żeby go obejrzeć, trochę gorsza droga, pół godziny dłuższa trasa niż tradycyjnie przez Szczecin, Stargard i Piłę. Będę też nadal miał wszystkie rowery z napędem 2x10, te same spinki, łańcuchy, łatwiejsza logistyka. Zobaczę w jakim on jest stanie i postanowię na miejscu jutro. Jeszcze raz dziękuję za Wasze komentarze Odnośnik do komentarza
liftlodz Opublikowano Niedziela o 10:45 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 10:45 Nie demonizował bym szerokości opon, na asfalcie nie czuję wielkiej różnicy pomiędzy 23C a 28C, moim skromnym zdaniem na komfort jazdy bardziej wpływa sztyca i siodełko niż opony. Ja różnice czuję dopiero przy oponach 32+ mm.No ale to tylko moje zdanie. Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano Niedziela o 11:41 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 11:41 No ale faktem jest, że opony 23c pompujesz 8 barów (dla mojej wagi), opony 28c pompujesz 5 barów a 30c "tylko" 4 bary z haczykiem, więc różnica jest. Może nie czujesz tego bo Ci np. sztyca amortyzuje? Nie jeździłem na cieńszych niż 28c więc nie mam porównania Odnośnik do komentarza
liftlodz Opublikowano Niedziela o 12:57 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 12:57 No to ja mam porównanie od 23C do 33C szosa i gravel do 50C.Duże znaczenie ma sama opona, rama , koła ale dobra karbonowa sztyca i siodło dobrze tłumi drgania.Owszem każdy może mieć inne odczucia. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Niedziela o 14:54 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 14:54 23C musi być znacznie wyżej napompowana niż 28C przy tej samej wadze użytkownika. Co oznacza: - gorszy komfort - gorszą przyczepność bo powierzchnia styku opony z podłożem jest mniejsza - gorszą płynność jazdy bo przepompowana opona odbija się od nierówności zamiast się na nich lekko uginać Parę ładnych lat jeżdziłem na 23. Potem parę na 25. Od pewnego czasu na 28. Według badań GCN 32C są tak samo szybkie jak 28C przy 30 km/h. Ale przy 40 km/h są ok. 10W wolniejsze ze względu na opory aerodynamiczne. Nie wyobrażam sobie wrócić do 23C. Cały czas napieprzał mnie kręgosłup. Odnośnik do komentarza
liftlodz Opublikowano Niedziela o 15:41 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 15:41 23 pompuje 7 bar25 - 6 bar28 - 5.3 bar33 - 3.8 bar40 - 2.7 barTo co piszesz o oporach opon jest prawdą pod warunkiem że ... mają to samo ciśnienie, bo wówczas np przy 7 barach opona 23 mm ma większy obszar styku z podłożem niż opona 32. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Niedziela o 15:55 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 15:55 Ale ja nie piszę w ogóle o oporach toczenia. To poczytaj: Part 4A: Rolling Resistance (The History and Previous Works) – SILCA Part 4B: Rolling Resistance and Impedance – SILCA Understanding Rolling Resistance & Impedance For Cyclists - FLO Cycling Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano Poniedziałek o 18:05 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 18:05 Zdecydowałem się na tego Treka bardzo fajny stan, niemal jak nowy, nawet nie ma otarć od przewodów na główce ramy mimo, że nie zabezpieczona folią. Opony fabryczne Bontragerowe 25c - pewnie do wymiany, nie znam ich, nie wiem co są warte. Myślałem, żeby wsadzić tam coś w rozmiarze 30c. Wczoraj wieczorem z grubsza go ustawiłem pod siebie i dzisiaj zrobiłem testowe 25 km, jechało się super, żadnych problemów z rowerem i z pozycją, nawet oryginalne siodełko wygodne a jechałem bez pieluchy. Dziękuję wszystkim za opinie i rady Odnośnik do komentarza
liftlodz Opublikowano Poniedziałek o 21:09 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 21:09 Niech jeździ bezawaryjnie i daje Ci radość Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano Wtorek o 15:53 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 15:53 Coraz więcej osób skręca w kierunku szosy 😉 @Greg29 niech się jeździ Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Wtorek o 17:13 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 17:13 Ja ostatnio prawie w ogóle nie jeżdżę na MTB. Dziś ładna pogoda, trochę wiało. Zrobiłem 70 km. Średnia 28,2 na 50 km za miastem. Jeszcze do celu sezonu jakim jest 30 km/h samotnie trochę brakuje. Na MTB się czasem rozjeżdżam po południu ale coś ostatnio nie mam weny żeby nim piłować po lesie. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi