ram Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2023 W dniu 26.08.2022 o 12:24, Oskarr napisał(a): Mieliśmy na Szczyrku 2 sytuację gdzie dobita opona spowodowała ujscie powietrza w ciągu 2 sekund, zero sterownosci i hamowanie uderzając w drzewo. Mleko wolniej traci ciśnienie nawet przy mconiejszym przedziurawieniu, małą dziurę ma całkiem w dupie. Ja lubiąc jeździć po dzikich trasam mam na moich oponach już z 8 dziurek po kolcach itp, odkrywam że przebiłem oponę na treningu przed zawodami jak trochę dokładniej czyszczę rower. Nawet się specjalnie tymi dziurkami nie przejmuje, dolewam mleka, pompuje i jadę dalej. Dziewczynie na trasach 3 razu musiałem dętki wymieniać na singlach, ostatecznie ze względu na ilość czasu straconą na dętki też dostała mleko. Moim rodzicom rzeczywiście odradziłem mleko bo jeżdżą po utwardzonych i lepszych nawierzchniach i robią mniej kilometrów. Nienawidzę czyścić opony ze starego mleka, na szczęście dość dużo jeżdżę i opony wymieniam co sezon (5-7kkm) i zamiast czyścić wymieniam całą oponę. Jakbym robił 1000 km nie dawałbym mleka. Wszystko fajnie ale po zawodach, wieczorem przeglądasz sobie gumki jak trzeba robisz co trzeba. Pakujesz rower do auta i czesć pieśni. Przy offroadach, wielodniowuch z pkt A do pkt B nie będę się stresował co będzie gdy opona straci szczelność. Wszystko zależy od preferencji tras i zdrowego rozsądku żeby wyprawa nie przerodziła się w koszmar. W tym sensie Kol. Miro ma rację że woli detkę. Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Jak jeździsz na bezdętkach to przy dłuższych wyprawach musisz mieć minimum jedną dętkę jako zapas w razie jak opona się uszkodzi tak, że się nie uszczelni. Jak jeździsz na dętkach to musisz mieć minimum 2 dętki w zapasie Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2023 1 dętka i łatki na klej wszystko ogarniają :) Odnośnik do komentarza
ram Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Święta racja. Zestaw naprawczy wróżę w pierze, pod gripami. Nie ma złotych środków. Odnośnik do komentarza
liftlodz Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Rozumiem że wozisz w kierze pod gripami Odnośnik do komentarza
ram Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Tak ? Przestawił się tekst na smartfonie. Odnośnik do komentarza
BrudnyHenryk Opublikowano 22 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2023 wiadomo, że na wyprawie coś tam trzeba mieć :)1. na dętkach trzeba mieć dętkę+ łatki+łyżki+ papier ścierny 2. na mleku trzeba mieć pakuły (używam gwiazdek Stans, bo są lekkie) + dętkę+ łyżki W pierwszym przypadku postojów będzie więcej, bo nic nie chroni dętki. Jak się ma pecha to nawet kilka na jednej wyprawie.W przypadku mleka zatrzymań będzie zdecydowanie mniej, bo mleko uszczelni wszystkie kolce akacji itp. Dopiero szkło wymaga użycia pakuły. Od kilku lat potrzebowałem raz.Wkładki antyprzebiciowe? Wg mnie zbędne Odnośnik do komentarza
liftlodz Opublikowano 22 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2023 Jeżdżę od tej zimy na mleku i 2 razy mi zeszło powietrze ale wystarczyło dopompować koło.Wożę ze sobą zestaw naprawczy, dętkę typu tubolito, 1 nabój z pompką i zwykłą mikropompkę. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi