Skocz do zawartości

Rockrider Explore 540 29" vs XC 100 29"

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, Rot napisał(a):

Jeszcze nie kupiłem nic, nie bardzo miałem czas cokolwiek z tym zrobić. 

Gwinty raczej nie są urwane - śruby dokręcają się normalnie, chyba że coś mi umyka / nie rozumiem. 

Support i tak chcę wymienić przez to cykanie, które się losowo pojawia - pomyślałem żeby zrobić to przy wymianie łańcucha, ale kompletnie nie wiem jaki wybrać - wkręcany czy pressfit

Ogółem wygląda na to, że to będzie cały dzień dłubania z tym XD

Szczególnie, że chyba nie będę miał specjalnego narzędzia żeby tę zaślepkę wkręcić.

Alternatywnie mogę w sumie oddać to też do serwisu, tylko to będą koszta no i parę dni bez środka transportu. 

poprzeglądałem nieco temat w internecie i znalazłem jeszcze taką rzecz - zbyt luźne dokręcenie ramienia może spowodować uszkodzenie wypustek wielowupstu 🤦‍♂️ czy jak to się fachowo nazywa - więc po wyczyszczeniu obejrzyj ramię i oś

11 godzin temu, ravcio napisał(a):

Dzień dobry (wieczór).

Pytanko - RR Explore 540 (rama XL 189cm) czy zmiana fabrycznego mostka 60mm na 40mm może mocno wpłynąć na "narowistość" roweru?

@APZ ma chyba wiśniową wersję, w której fabrycznie jest 40mm mostek - może się podzieli wrażeniami.

Ja w innym rowerze, z kątem główki 69st zmieniłem na próbę 70mm na 50mm i było trochę bardziej nerwowo - ale jeździć się da, pewnie po kilku jazdach się przyzwyczaisz.

Ja zmieniłem w ramie XL z 60 na 45 i jest ok, mostek prosty. Mam tego pecha że byłem na granicy rozmiarów L/XL, w L sztyca była za krótka (przekork 91cm), w XL pozycja trochę mocna wyciągnięta, ale po zmianie mostka jest lepiej i rower prowadzi się dobrze. W innym rowerze miałem mostek 110 i tam jest wyczuwana różnica miedzy 60 a 110, osobiście preferuję krótki mostek. 

18 minut temu, Pepe75 napisał(a):

@APZ ma chyba wiśniową wersję, w której fabrycznie jest 40mm mostek - może się podzieli wrażeniami.

Ja w innym rowerze, z kątem główki 69st zmieniłem na próbę 70mm na 50mm i było trochę bardziej nerwowo - ale jeździć się da, pewnie po kilku jazdach się przyzwyczaisz.

Po roku czy dwóch jeżdżenia z mostkiem 60 mm zmieniłem ostatnio na 75 mm i posunąłem siodło ciut do przodu. Problem z 60 mm był taki że mi przednie koło uciekało na sztywnych podjazdach to raz. Od razu lepiej na podjazdach. A dwa że podczas jazdy po gładkim nie dało się praktycznie oderwać obu rok od kierownicy mnie prędkości 20 km/h bo groziło to glebą. 

8 minut temu, jajacek napisał(a):

Po roku czy dwóch jeżdżenia z mostkiem 60 mm zmieniłem ostatnio na 75 mm i posunąłem siodło ciut do przodu. Problem z 60 mm był taki że mi przednie koło uciekało na sztywnych podjazdach to raz. Od razu lepiej na podjazdach. A dwa że podczas jazdy po gładkim nie dało się praktycznie oderwać obu rok od kierownicy mnie prędkości 20 km/h bo groziło to glebą. 

Wstyd się przyznać, ale nie umiem w jazdę bez trzymanki 😂

Zastanawiam się tylko, skoro nie dotykasz kierownicy to jaki wpływ ma długość mostka ? 🧐

1 minutę temu, Pepe75 napisał(a):

Wstyd się przyznać, ale nie umiem w jazdę bez trzymanki 😂

Zastanawiam się tylko, skoro nie dotykasz kierownicy to jaki wpływ ma długość mostka ? 🧐

Oj ma spore znaczenie, im dłuższy mostek, to koło łatwiej "samo się prostuje" nie wiem jak to technicznie wygląda, ale jeździłem na różnych rowerach, te z dłuższym mostkiem łatwiej się "prostują" i przy długich mostkach nie potrzeba prędkości żeby móc jechać bez trzymanki, aczkolwiek ja na swoim RR nie mam problemu z jazdą bez, tylko potrzebne są 2 warunki w miarę równa nawierzchnia i szybkie przejście do prostej pozycji, żeby móc zachować balans i "kierować" rowerem, przy niskich prędkościach jest to trudne a w połączeniu z nierówna nawierzchnią chyba nawet niemożliwe 🙂

36 minut temu, kwakmx napisał(a):

Oj ma spore znaczenie, im dłuższy mostek, to koło łatwiej "samo się prostuje" nie wiem jak to technicznie wygląda, ale jeździłem na różnych rowerach, te z dłuższym mostkiem łatwiej się "prostują" i przy długich mostkach nie potrzeba prędkości żeby móc jechać bez trzymanki, aczkolwiek ja na swoim RR nie mam problemu z jazdą bez, tylko potrzebne są 2 warunki w miarę równa nawierzchnia i szybkie przejście do prostej pozycji, żeby móc zachować balans i "kierować" rowerem, przy niskich prędkościach jest to trudne a w połączeniu z nierówna nawierzchnią chyba nawet niemożliwe 🙂

Jakoś koncepcja długości mostka względem jazdy bez trzymanki mnie nie przekonuje, na mój gust to kąt główki i wyprzedzanie widelca ma raczej wpływ... ale może się mylę...

Co do jazdy bez trzymanki to technicznie wiem o co chodzi, ale problem jest raczej we mnie - mam trochę uszkodzony słuch i być może błędnik skoro mam z tym problem.

3 godziny temu, Pepe75 napisał(a):

To rower żony, a ja tylko czasami pożyczam na krótko. Nie mam porównania w sprawie długość mostka, a zachowanie roweru. Generalnie - fajny rower z tego RR Explore 540. Kupiliśmy za 3999 zł, a teraz są chyba po 3200 zł w promocjach. 

U mnie w rodzinie ogólnie trzy RR EXPL 540 😉

W maju biegłego roku kupiłem swojego, dwa miesiące później (po przejażdżce moim) wziął mój Tata i teraz wziąłem dla mojej Kobity... ☺️

Z mostkiem zrobię po prostu tak, że w sezonie podmienię na ten krótszy i na spokojnie sprawdzę, bo na ten moment Wasze odpowiedzi (dziękuje za nie) odwiodły mnie od zmiany.

Nasza "flota" RR. + wiśniowa "damka". Póki co brak wspólnego zdjęcia 🫠

Screenshot 2025-02-27 17.05.39.png

22 godziny temu, kwakmx napisał(a):

Przede wszystkim niebezpieczne i niedozwolone. Jak jeżdżę, to widzę takich artystów. Na dodatek niektórzy są w słuchawkach, piszą SMS lub itp..