Skocz do zawartości

[MTB] Do maratonów do 10 000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U nas fitness stoi na balkonie od paru lat. Nikt nim już po miescie nie jezdzi. Wolimy na gravelu. Crossa sprzedalem dawno temu. Wolę jechać na MTB niz na crossach. Wiec dla mnie taki Unibike do miasta, po  bulki i na zime mialby sens zamiast crossa i gravela.

Generalnie tez lubie pojechac po miescie na karbonowymi hardtailu. Ale nie chciałbym go nigdzie na dłużej zostawiać. 

Wyglada ze masz o jeden karbonowy hardtail MTB za duzo.

Opublikowano

Ciekawe obserwacje - u nas (też Warszawa) - po mieście rowery miejskie (bo zamknięcia, lampki, błotniki), na wycieczki po Mazowszu - fitness/gravel (co kto ma), a MTB wyłącznie w góry, choć też są wyjątki - ostatniej jesieni córka i żona pojechały na Glacensis. Żona na eMTB i to fullu, córka na gravelu (z oponą 2.1 i korbą 32t) - dlaczego - żeby nie było z mamą nudno, żeby były wyzwania i żeby się wydawało, że jest szybciej niż jest. Tylko na dzień w Srebrnej Górze córka wzięła enduro, bo jednak Polish Whistler na gravelu to już by było za dużo. Sam przestałem jeździć na fullu po Mazowszu i jest ciekawiej - na drodze szybciej, w lesie - aktywniej. Stąd nie mam już przestrzeni na HT MTB - na nizinach mi nie potrzebny, w górach wolę fulla. Nie ścigam się w maratonach - może wtedy bym miał inne zdanie.

Opublikowano

Jesteśmy teraz z kumplem na urlopie w Ustce. Obaj na HT. Jazda po klifach, wymagająca wytrzymałościowo i technicznie. Cały czas gora-dol, korzenie, piachy. Wiec z grubsza tak jak u nas w Kampinosie tylko trochę bardziej intensywnie. 

Jedyny rower jaki jest mi jeszcze potrzebny to full. Nawet na takie wyjazdy jak ten.

Messenger_creation_17D88CD4-4174-47FD-A258-D60E54C7FD1A.jpeg

Messenger_creation_9F5FC7CA-4FEC-4A93-855B-4ECC87BCDE6D.jpeg

Messenger_creation_419E5C61-6F9D-4CC0-9E31-E8B894C4A7B8.jpeg

Opublikowano

Wertepy wzdłuż Wisły (z pominięciem odcinka z dobrą ścieżką szutrami Zawady - Siekierkowski - prawym brzegiem pod pałacyk w Jabłonnie), niekończące się piaskownice w MPK, Chojnowskich i w okolicach Legionowa, pętle XC rozsiane po okolicznych lasach, ewentualnie Kazurka. Sporo znajdzie się takich miejsc, gdzie w gravelem się pchać to masochizm poza wybranymi dobrymi drogami lub asfaltami (których nie brak) o ile nie było na tyle mokro, by te piachy się zbiły (a to głównie późna jesień i przedwiośnie). Zostają lasy pod Podkową, okolice rezerwatu Obory i Kabacki, single wzdłuż Mieni i Świdra.

Najciężej z głową połączyć to wszystko i najprzyjemniej jednym rowerem obskoczyć 😉 

Opublikowano

Na tych terenach tutaj użyłem 90% skoku amora. Czyli 9 cm. Z tym ze SAG mam ustawiony na maksimum. Jakieś 25%. W Kampinosie zwykle jakies 5-6 cm. Oczywiście zalezy czy się go otworzy na maks czy jezdzie się w trybie Trail. Tu jezdzilem na w pełni otwartym.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Wyjąłem z piwnicy fulla i pierwsze wrażenie - jak niestabilnie się nim steruje. To nie jest dobrze, kiedy masz kilka rowerów i do każdego musisz się przyzwyczaić. Już w zeszłym roku mało jeździłem w terenie. Jakieś 400-500 km. W tym roku będzie podobnie. Rower po serwisie + pomiar mocy.

Natomiast Scale 930 - zabrałem go na wyścig - i zaczęło się od poważnej usterki. Narzekałem na opony WTB Ranger, ale były bardziej przewidywalne i szybsze niż Vittoria Barzo. Złotego środka nie ma. Porównałem także jazdę na wysokim i na niskim ciśnieniu po lesie, gdzie jest dużo piachu. Na wysokim ciśnieniu muszę uważać i ślizgam się po piachu, a na niskim opona lepiej się wgryza, ale tracę na łatwych odcinkach. Czasy wyszły podobne.

Rocky Mountain pojedzie na 2 wyścigi i potem nie wiem, co z nim zrobić. Tak lekki rower nowy koszt 20 000 lub więcej.

Szosa na ten sezon zostaje. Może niedługo zmienię kółka na karbony. Na razie dojeżdżam stockowe.

Unibike - wleci konwersja, ale docelowo na ten cel jakiś rower z grubszymi oponami i dobrą amortyzacją.