jajacek Opublikowano 31 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2021 Chyba jedyną firmą, która oferuje kompletny zestaw z dobrymi hamulcami i kołami jest Decathlon. Modele XC 500 i XC 120 ale jednoblatowe. Może warto spojrzeć co mają w ofercie firmy niemieckie. Rose, Radon, Canyon, Stevens, Ghost, Focus. No i Kellys zawsze miał całkiem dobrze skonfigurowane modele serii Gate. Unibike nieee :) Przestarzałe ramy i Suntoury padaczka. Odnośnik do komentarza
MalySzaryCzlowiek Opublikowano 31 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2021 Decathlon ostatnio podwyższył ceny niestety... dalej się opłaca na tle innych ale szkoda, coś czuję, że jeszcze za jakiś czas pójdzie do góry o 100/200 zł wyżej. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 31 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2021 Raczej o 500, jak zabraknie rowerów na rynku. Koło Bydgoszczy otworzą niedługo fabrykę.https://przemyslprzyszlosci.gov.pl/nowoczesna-fabryka-rowerow-powstanie-w-wojewodztwie-kujawsko-pomorskim/ Odnośnik do komentarza
miMichal Opublikowano 1 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2021 @jajacek A jeśli wybierał bym między romet mustang M8 a Cube attention ? Romet ma lepszy amortyzator i tylną przerzutkę ze sprzęgiełkiem. Romety nie są obarczone jakimiś wadami ? np kiepskim montażem ? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 1 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2021 Recon jest lepszym amorem. Mustang ma też lepsze hamulce. Więc jest to zdecydowanie lepszy technicznie rower niż Attention. Jest to konkurent Indiana Storm X8, przy czym X8 jest lepszy bo ma sztywne osie. A czy Romet ma wady? Takie same jak Kross, Indiana, Unibike, Northetec. Budżetowa produkcja przez niezbyt wykwalifikowany personel i taka sobie jakość obsługi gwarancyjnej czy pogwarancyjnej. Dlatego zawsze w takim rowerach zalecam przegląd zerowy, gdzie mechanik sprawdzi czy nie zaoszczędzono przez firmy RockShox i Shimano na olejach i smarach i czy rower został prawidłowo zmontowany i czy koła są proste i nie przeciągnięte na szprychach. Odnośnik do komentarza
miMichal Opublikowano 1 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2021 @jajacek Serdeczne dzięki ? Odnośnik do komentarza
Amphilyon Opublikowano 1 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2021 co do tej Indiany X7 którą kupiłem w czerwcu to powiem że na żywo wizualnie prezentuje się zdecydowanie lepiej niż na tych marnych fotach z ME w necie ? fotka z przed paru tygodni xd Odnośnik do komentarza
miMichal Opublikowano 1 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2021 @Amphilyon No faktycznie na tym zdjęciu to ładnie wygląda ? Odnośnik do komentarza
MalySzaryCzlowiek Opublikowano 1 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2021 Ale dozbrojony i czysty rower ? ale podobne wrażenie miałem, jak składałem z kolegą x-pulsara 3.9, na zdjęciach o wiele mniej korzystniej. Odnośnik do komentarza
Amphilyon Opublikowano 2 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2021 dzięki ? jak go brałem to wtedy niestety był po 4 kafle Odnośnik do komentarza
miMichal Opublikowano 3 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2021 W dniu 1.11.2021 o 19:49, jajacek napisał: Recon jest lepszym amorem. Mustang ma też lepsze hamulce. Więc jest to zdecydowanie lepszy technicznie rower niż Attention. Jest to konkurent Indiana Storm X8, przy czym X8 jest lepszy bo ma sztywne osie. A czy Romet ma wady? Takie same jak Kross, Indiana, Unibike, Northetec. Budżetowa produkcja przez niezbyt wykwalifikowany personel i taka sobie jakość obsługi gwarancyjnej czy pogwarancyjnej. Dlatego zawsze w takim rowerach zalecam przegląd zerowy, gdzie mechanik sprawdzi czy nie zaoszczędzono przez firmy RockShox i Shimano na olejach i smarach i czy rower został prawidłowo zmontowany i czy koła są proste i nie przeciągnięte na szprychach. Taki przegląd zerowy to dobry pomysł. Jeśli kupował bym rometa to pewnie w sklepie sklepzrowerami.pl, w stacjonarnym sklepie a nie w internetowym. I wtedy zlecić im od razu taki przegląd zerowy przy zakupie? Czy znaleźć inne miejsce ? Z mechanikami mam ten problem, że trochę się boję że w trakcie tego przeglądu wymontują mi nowe dobre części i wstawią zamiast tego używane ? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 3 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2021 Jeśli jest to sklep w którym obawiasz się mechaników to szukałbym innego :) Jeśli jest to ogólna obawa, to nie spotkałem się jeszcze z taką sytuacją :) Zaletą kupowania w sklepie stacjonarnym jest to, że jest gdzie przywieźć rower z ewentualną reklamacją. Odnośnik do komentarza
miMichal Opublikowano 4 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2021 @jajacek Podsumowując, czyli jeśli wezmę rometa i dokonam od razu przeglądu "zero" to ten romet nie będzie jakościowo gorszy od Cuba ? Brałbym rometa z uwagi na lepszy amor. Natknąłem się jednak w necie na kilka opinii że w rometach gną się łatwo koła i strzelają szprychy. To wynik złego zmotnowania i dobry przegląd zero załatwi sprawę czy poprostu romet montuje jeszcze gorsze koła niż np Cube ? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 4 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2021 Nie sądzę żeby na tym poziomie Romety różniły się znacząco od Cube, Kross, Unibike, Kellys czy Indiana. Producenci prawie zawsze oszczędzają na czym mogą. Szczególnie na kołach, hamulcach, korbach, kierownicach, mostkach i sztycach podsiodłowych. Padające szprychy są zwykle oznaką słabego montażu i/lub słabych szprych. Szprychy padają również w rowerach Giant czy Trek, tych z niższej półki a w tych firmach niższa półka to jest gdzieś poniżej 8k. Dobre koła ma chyba tylko Decathlon w modelach od XC 120 w górę. Odnośnik do komentarza
Oskarr Opublikowano 5 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2021 Z tego co się orientuje, przy tej samej cenie romety mają gorsze amory niż indiana. Mustangi mają jednak napęd 1x a indiany 2x - kwestia różnicy kto co woli. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi