tobo Opublikowano 12 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Jak dla mnie demontaż akumulatora do ładowania i demontaż lampy do ładowania przez usb to ta sama skala trudności :) Największym minusem lampek ładowanych przez usb jest to że mają wbudowany aku, często jedno ogniwo 18650 a to nie pozwala na długą eksploatację na jednym ładowaniu - akumulator zewnętrzny ma większą pojemność i można ich mieć więcej. Moja lampa potrzebuje do tego długiego czasu na załadowanie, dużo dłuższego niż aku z 4 ogniw 18650 ładowanych dedykowaną, nawet jeśli kiepskiej jakości, ładowarką. Słabym elementem oświetlenia jest z reguły uchwyt - często gumowe "ucho" w którym latarki nie siedzą zbyt stabilnie - ja do mojego uchwytu zamontowałem opaskę zaciskową pod którą wsuwam lampę do uchwytu - to wystarczy do stabilnego trzymania jej. Na forumrowerowe.org jest masa tematów o oświetleniu, w tym temat co wybrać na polskim rynku w budżecie 50 do 150 zł. Jest też forum swiatelka.pl które jest poświęcone wyłącznie oświetleniu wszelakiej maści, w tym dział rowerowy. Odnośnik do komentarza
roobertoo Opublikowano 19 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 http://allegro.pl/lampa-rowerowa-mactronic-noise-2-uchwyt-kask-500lm-i5308189173.html.Proponuje tą lampke jest naprawde dobra Odnośnik do komentarza
maciek1 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 W Biedronce od poniedziałku akcesoria rowerowe, a wsród nich fajna (chyba?) lampka przednia - z akumulatorkiem. Wygląda identycznie jak ta opisywana tutaj i mocno chwalona z diodą cree i akumulatorem. Cena konkurencyjna. Odnośnik do komentarza
bokuden Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Wygląda fajnie,ale parametry ma trochę dziwne.Dioda 5W,światło 250 lumenów,czyli wydajność z 1 W to 50 lumenów. Obecne diody maja wydajność z 1 W ponad 100 lumenów,więc co tam siedzi w środku? Poza tym jak się zachowuje?Jakie odprowadzanie ciepła z diody? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 250 lumenów to za mało. Z mojej praktyki minimum żeby coś widzieć to 500 lumenów. Młodzi z dobrym wzrokiem mogą potrzebować mniej, tyle co najmniej potrzebuję ja. Odnośnik do komentarza
maciek1 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Zgadza się. Tylko, czy te z popularnego portalu, o ktorych juz tutaj pisalismy mają dane podawane rzetelnie (tam jest chyba 1800 lumenów!). Przykład pierwszy z brzegu: http://allegro.pl/latarka-led-cree-xm-l-t6-lampa-rowerowa-i6049131143.html Odnośnik do komentarza
MaciejRutecki Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 1800 lumenów? :D Ja mam Philipsa SafeRide80 i on ma zaledwie ~270 (80 lux) i w mieście aż nadto starcza. Ponadto porównałem sobie te zdjęcia z aukcji i w 200 to może uwierzę, ale więcej nie, to już wspomniany Philips lepiej świeci (zasięg i kąt widzenia). Jakiś mitoman wystawił tą lampkę. Odnośnik do komentarza
maciek1 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Też mi sie wydaje, że to raczej to samo, wschodnie źródło jesli chodzi o producenta i bliżej do 200 niż cokolwiek wyżej. Ja mam tez z tego kierunku (prezent), taka dwulampkowa (coś jak lornetka:))) z opcją mrugających kółeczek (otoczki lampek) i raczej nie jest to świetlny zabójca:) Chociaż widac przyzwoicie. Atak BTW - która lampka daje gwarantowane, wspomniane wyżej minimum 500 lumenów? Odnośnik do komentarza
MaciejRutecki Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Na baterie nie znam, na dynamo ta: http://supernova-lights.com/en/supernova-e3-triple-2 w Polsce kosztuje chyba z 700-800 złotych. Drogo. Odnośnik do komentarza
maciek1 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Niezłe urządzonko - malutkie, a taka sprawność! Firma widac poważna, więc taki wynik jest realny. No, ale cena... Pewnie warto. Odnośnik do komentarza
bokuden Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Hm,152 lumeny z 1 W,licząc prąd z prądnicy max 0,7A przy 6V. Chyba że mają specyficzne warunki pomiarów. Na baterie 500 lumenów spokojnie dostarczy Convoy S2/S2+ ze swiatelka.pl,przy prądzie 2,1A w diodę. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Lampki Supernova używa Spec w swoich rowerach Crossover więc chyba niezłe jakościowo. Co do lampki z allegro reklamowanej jako 1800 lumenów to gdzieś czytałem że zmierzono faktycznie koło 900. W każdym razie moja świeci bardzo podobnie jak moje światła mijania w moim samochodzie. Mam też bajeranckie lampki Infini Lava. Podobno 80 lumenów. Do miasta gdzie święcą lampy są oczywiście ok ale spróbuj coś zobaczyć z nimi w lesie lub na nieoświetlonej wiejskiej drodze. Tu gość ma niezłe testy i porównania: http://www.light-test.info/index.php?option=com_content&view=section&layout=blog&id=6&Itemid=55&lang=pl Odnośnik do komentarza
Grzes2505 Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Kupiłem tą lampkę z biedry i powiem tak- jeśli jest ona za słaba dla kogoś to zapraszam do okulisty,bo świeci mega mocno (spokojnie jechałem przez las z nią o 23 wczoraj). Tutaj macie zdjęcie jak świeci http://imgup.pl/di/JMVB/image.jpg Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2016 A ile za nią krzyczą? I czy to jest taka z zewnętrznym aku? Odnośnik do komentarza
Grzes2505 Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2016 59zł,aku zewnętrzne razem z etui. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi