Skocz do zawartości

Przednia lampa. Co wybrać.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak dla mnie demontaż akumulatora do ładowania i demontaż lampy do ładowania przez usb to ta sama skala trudności :)

Największym minusem lampek ładowanych przez usb jest to że mają wbudowany aku, często jedno ogniwo 18650 a to nie pozwala na długą eksploatację na jednym ładowaniu - akumulator zewnętrzny ma większą pojemność i można ich mieć więcej. Moja lampa potrzebuje do tego długiego czasu na załadowanie, dużo dłuższego niż aku z 4 ogniw 18650 ładowanych dedykowaną, nawet jeśli kiepskiej jakości, ładowarką.

Słabym elementem oświetlenia jest z reguły uchwyt - często gumowe "ucho" w którym latarki nie siedzą zbyt stabilnie - ja do mojego uchwytu zamontowałem opaskę zaciskową pod którą wsuwam lampę do uchwytu - to wystarczy do stabilnego trzymania jej.

Na forumrowerowe.org jest masa tematów o oświetleniu, w tym temat co wybrać na polskim rynku w budżecie 50 do 150 zł. Jest też forum swiatelka.pl które jest poświęcone wyłącznie oświetleniu wszelakiej maści, w tym dział rowerowy.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

W Biedronce od poniedziałku akcesoria rowerowe, a wsród nich fajna (chyba?) lampka przednia - z akumulatorkiem. Wygląda identycznie jak ta opisywana tutaj i mocno chwalona z diodą cree i akumulatorem. Cena konkurencyjna.

Opublikowano

Wygląda fajnie,ale parametry ma trochę dziwne.Dioda 5W,światło 250 lumenów,czyli wydajność z 1 W to 50 lumenów.

Obecne diody maja wydajność z 1 W ponad 100 lumenów,więc co tam siedzi w środku?

Poza tym jak się zachowuje?Jakie odprowadzanie ciepła z diody?

Opublikowano

250 lumenów to za mało. Z mojej praktyki minimum żeby coś widzieć to 500 lumenów. Młodzi z dobrym wzrokiem mogą potrzebować mniej, tyle co najmniej potrzebuję ja.

Opublikowano

1800 lumenów? :D Ja mam Philipsa SafeRide80 i on ma zaledwie ~270 (80 lux) i w mieście aż nadto starcza. Ponadto porównałem sobie te zdjęcia z aukcji i w 200 to może uwierzę, ale więcej nie, to już wspomniany Philips lepiej świeci (zasięg i kąt widzenia). Jakiś mitoman wystawił tą lampkę.

Opublikowano

Też mi sie wydaje, że to raczej to samo, wschodnie źródło jesli chodzi o producenta i bliżej do 200 niż cokolwiek wyżej. Ja mam tez z tego kierunku (prezent), taka dwulampkowa (coś jak lornetka:))) z opcją mrugających kółeczek (otoczki lampek) i raczej nie jest to świetlny zabójca:) Chociaż widac przyzwoicie. Atak BTW - która lampka daje gwarantowane, wspomniane wyżej minimum 500 lumenów?

Opublikowano

Hm,152 lumeny z 1 W,licząc prąd z prądnicy max 0,7A przy 6V.

Chyba że mają specyficzne warunki pomiarów.

Na baterie 500 lumenów spokojnie dostarczy Convoy S2/S2+ ze swiatelka.pl,przy prądzie 2,1A w diodę.

Opublikowano

Lampki Supernova używa Spec w swoich rowerach Crossover więc chyba niezłe jakościowo.

Co do lampki z allegro reklamowanej jako 1800 lumenów to gdzieś czytałem że zmierzono faktycznie koło 900. W każdym razie moja świeci bardzo podobnie jak moje światła mijania w moim samochodzie. Mam też bajeranckie lampki Infini Lava. Podobno 80 lumenów. Do miasta gdzie święcą lampy są oczywiście ok ale spróbuj coś zobaczyć z nimi w lesie lub na nieoświetlonej wiejskiej drodze.

Tu gość ma niezłe testy i porównania:

http://www.light-test.info/index.php?option=com_content&view=section&layout=blog&id=6&Itemid=55&lang=pl

Opublikowano

Kupiłem tą lampkę z biedry i powiem tak- jeśli jest ona za słaba dla kogoś to zapraszam do okulisty,bo świeci mega mocno (spokojnie jechałem przez las z nią o 23 wczoraj). Tutaj macie zdjęcie jak świeci http://imgup.pl/di/JMVB/image.jpg