Skocz do zawartości

Nowy rower szosowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja skończyłem 60 i jeżdżę na Supersix i na Synapse, a moja najbardziej ekstremalnie ustawiona szosa to Alan Carbonio r303 z 1986 roku.

PS. Ta rama teka Madone też do mnie nie przemawia, ale każdemu podoba się co innego.8e6f4f413431d45cf61d6ba9ddcb4c54.jpg

Opublikowano

Mam 53 lata i mam aluminiowego Treka Emondę z 2022 roku, na którym bardzo wygodnie mi się jeździ, a który w Twoim rozmiarze (bo ja mam 183 cm wzrostu i rower w rozmiarze 56) byłby czymś pomiędzy Madone, Domane a Synapse bo w rozmiarze 54 ma rozstaw osi jak Madone, czyli 981 mm, Reach jak Synapse w rozmiarze 54, czyli 381 mm, a Stack jak Domane, czyli 555 mm. Na tym rowerze mogę jeździć kilka godzin bez przerw, bez zsiadania z roweru - moja standardowa, popołudniowo-wieczorna pętla ma około 55 km i robię ją bez przerw. Rower jest w fabrycznej konfiguracji, nie wymieniałem ani mostka ani kierownicy co miałoby wpływ na geometrię, jedynie siodełko i opony na szersze, z 25c na 28c

Opublikowano

Szacunek Panowie, mam nadzieję, że za 10-20 lat ja będę mógł napisać, że jeżdżę na Supersix czy innej wyścigówce.

Przekonaliście mnie, żebym w pierwszej kolejności celował w Madone/Supersix, a dopiero później w Domane/Synapse. 

Opublikowano

Mam dwie szosy. Spec Roubaix i Spec Tarmac.
Jak są ustawione widać na zdjęciach.
Praktycznie nie jeżdżę na Tarmacu. Ostatni raz jechałem na nim rok temu.
Czemu? 
Jest to rower który wymaga ode mnie w wieku 60 lat dodatkowych ćwiczeń siłowych.
Żeby znieść ciągłe walenie sztywnym, prostym, karbonowym widelcem po dziurach.
Ta rama nic nie wybacza. A ma opinie rzekomo wygodnej. W każdym razie tak twierdzi mój syn, wyczynowy kolarz.
Wniosek jest prosty. Ja się nie ścigasz, nie kupuj szosy race.
Co zresztą widać u mnie po pozycji mostka, który jest w Tarmacu nienaturalnie podniesiony w górę.
Bo jakby był tam gdzie powinien, to by mnie napieprzał kark i kręgosłup piersiowy.
Jak miałem 45 lat m też nie byłem w stanie jeździć w bardzo niskiej pozycji.
Natomiast drgania mi nie przeszkadzały. 
Ale wtedy grałem w tenisa 3-4 razy w tygodniu i regularnie chodziłem na siłkę.
Więc moje ciało było w stanie znieść więcej dyskomfortu.

Próba obniżki mostka w zeszłym roku skończyła się bólem kręgosłupa i chodzeniem do fizjo.
Wróciłem do poprzedniej pozycji.

roubaix_zipp.jpg

Tarmac_SL_Pro_JK_Babice.jpg

Opublikowano
W dniu 4.09.2026 o 07:19, AmatorSzosy napisał(a):

Skoro osoba sympatyzująca ze Specem przestała go wymieniać w markach które można polecić to znak, że coś się tam dzieję ☠️

Haha, to samo miałem napisać 😀

Opublikowano
5 godzin temu, jajacek napisał(a):

Mam dwie szosy. Spec Roubaix i Spec Tarmac.
Jak są ustawione widać na zdjęciach.
Praktycznie nie jeżdżę na Tarmacu. Ostatni raz jechałem na nim rok temu.
Czemu? 
Jest to rower który wymaga ode mnie w wieku 60 lat dodatkowych ćwiczeń siłowych.
Żeby znieść ciągłe walenie sztywnym, prostym, karbonowym widelcem po dziurach.
Ta rama nic nie wybacza. A ma opinie rzekomo wygodnej. W każdym razie tak twierdzi mój syn, wyczynowy kolarz.
Wniosek jest prosty. Ja się nie ścigasz, nie kupuj szosy race.
Co zresztą widać u mnie po pozycji mostka, który jest w Tarmacu nienaturalnie podniesiony w górę.
Bo jakby był tam gdzie powinien, to by mnie napieprzał kark i kręgosłup piersiowy.
Jak miałem 45 lat m też nie byłem w stanie jeździć w bardzo niskiej pozycji.
Natomiast drgania mi nie przeszkadzały. 
Ale wtedy grałem w tenisa 3-4 razy w tygodniu i regularnie chodziłem na siłkę.
Więc moje ciało było w stanie znieść więcej dyskomfortu.

Próba obniżki mostka w zeszłym roku skończyła się bólem kręgosłupa i chodzeniem do fizjo.
Wróciłem do poprzedniej pozycji.

roubaix_zipp.jpg

Tarmac_SL_Pro_JK_Babice.jpg

No myślę, że pozycja i tak jest sportowa. Ja chyba w żadnym rowerze nie mam takiej różnicy poziomu siodła i kierownicy.

Opublikowano
23 godziny temu, jajacek napisał(a):

Długie kopyta mam 🙂  Przekrok 85 przy 175 wzrostu.
Idealny dla mnie były rower wysoki na rozmiar 56-57 i długi na 52-53.

image.png.816cc02c42f944f0f691ffe652a2ce00.png

A myślałem, że to ja mam problem będąc najczęściej między rozmiarami 🙂