magurudumu Opublikowano Sobota o 21:38 Opublikowano Sobota o 21:38 Witam Będę wdzięczny za podanie adresów i opinii o wypożyczalniach rowerów nad morzem , stanie technicznym tandemów , cenach, kiedy z nich ostatnio korzystaliście. Chodzi tylko o tandemy. Pozdr
Greg29 Opublikowano Niedziela o 09:38 Opublikowano Niedziela o 09:38 Opinie są skrajnie negatywne - ludzie, którzy je wypożyczają nie mają za grosz wyobraźni, jeżdżą nimi po chodnikach, deptakach, zajmują całe szerokości ścieżek rowerowych, bez jakiegokolwiek zwracania uwagi na pieszych czy innych użytkowników dróg. Pojazdy tego typu powinny być zakazane. Chcesz se pojeździć po okolicy to wynajmij normalny rower
liftlodz Opublikowano Niedziela o 15:09 Opublikowano Niedziela o 15:09 Ojojoj ale się koledze ulało. Ja jeżdżę tandemem, posiadam takowy pojazd i używam zgodnie z przeznaczeniem - czyli jeżdżę Po ścieżkach rowerowych, ulicach i lekkim terenie. Mam do tego pełne prawo jako użytkownik przestrzeni publicznej. Miłego dnia życzę.
APZ Opublikowano Niedziela o 16:13 Opublikowano Niedziela o 16:13 Rower typu TANDEM - 119,00 zł | Decathlon Rent Nigdy nie jeździłem i nie pożyczałem, ale google wyświetlają jw.
Pepe75 Opublikowano Niedziela o 16:45 Opublikowano Niedziela o 16:45 chyba @Greg29 pomyślał o takich 4-ro osobowych wynalazkach podobnych do drezyny 😉
liftlodz Opublikowano Niedziela o 19:02 Opublikowano Niedziela o 19:02 No to dla jasności tandem wygląda tak (to to coś przed moim wnukiem)
Greg29 Opublikowano Niedziela o 19:08 Opublikowano Niedziela o 19:08 Sorry, skojarzyło mi się z tymi czterokołowymi bolidami w nadmorskich kurortach, mea culpa...
magurudumu Opublikowano Niedziela o 21:20 Autor Opublikowano Niedziela o 21:20 Dziekuję za porady, czekam na jeszcze, bo niestety tandemu nie można przewieżć koleją. To nie jest główny wątek w tym temacie, na tandemie ( raczej -ach, obecny to 3-ci) przejechaliśmy już 34 tys km, uważnie, nikomu nie zrobiliśmy krzywdy, były sytuacje niebezpieczne, ale nigdy znaszej winy. NB najwiecej zagrożenia stwarzają hulajnogi zostawione w najbardziej nieodpowiednim miejscu i ich kierowcy. Nie raz widzieliśmy ich wyczyny - bez kasku, 35 km/H na czerwonym świetle, lub slalom pomiędzy rowerzystami .
APZ Opublikowano Niedziela o 22:06 Opublikowano Niedziela o 22:06 @magurudumu A możesz opisać ZA i PRZECIW i inne wrażenia z użytkowania tandemu? Dlaczego właśnie tak jeździcie? Ciekawy jestem... A i inni poczytają. Dzięki.
magurudumu Opublikowano Poniedziałek o 13:00 Autor Opublikowano Poniedziałek o 13:00 Czas z rodzina i dla rodziny (tylko jeden pasażer, drugi musi czekać , ale i tak lepiej niz samemu). Fantastycznie jest razem! Trudność z przewozem - za długi do pociagu, i więc przeważnie jeździmy w znanych okolicach domu lub do 100 km, czasami więcej, a potem nocleg, lub powrót tego samego dnia. Zakręty- lepiej uważać, robimy kóleczka czekając na światła tylko gdy jest szersza ścieżka. Parkowanie, trzeba wiecej miejsca , a gdy z pełnymi sakwami - nóżka może pęknąć. Samemu jeżdże szybcej, ale to akurat źle, bo czasami za szybko, choć tylko gdy pusto na drodze. Koła muszą być mocne. 2 porzednie tandemy miały słabe - od nowości. 1szy rozpadl sie szybko, wiec poszedł na złom, a drugiemu kupiłem dobre po 4000 km, i na nich już 25 tys km , musiałem poszukać kołodzieja, jest tylko jeden dobry i nie zadrogi w Polsce, ale i tak nie były tanie. Trudno kupić przednie tarcze, support kompaktowy- jego osadzenie niszczy ramę, duże przeciążenia. Suma sumarum, na trekingowym - pojedyńczym przejachłem niewielej mniej niż na 3 tandemach ( choć w dłuższym okresie) , i tylko raz wymieniłem koła i cały napęd. Nic jednak ne zastapi frajdy jeżdżenia z rodziną na drugim siodle.
Rekomendowane odpowiedzi