Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeszcze co do tych opon - nie zdziwil bym sie jakby to nobby nic bylo produkowane w różnych wersjach na przestrzeni lat. To co ma moja żona to jest 29x2.25

Taka troche bardziej agresywna oponka xc, mi osobiście nie leży ale z nowego roweru bym ich nie zdjął.

Opublikowano

Jeździłem na starszych 2.35" znajomego, jakoś tą kostkę zapamiętałem jako właśnie taką fajną opcję do wszystkiego, na zasadzie odchudzonej opony do enduro (żeby lepiej niż topowe XC z gliny się czyściła). Miałem wrażenie, że dużo wyższa była i umiarkowanie lekko się to toczyło porównując z zestawem Barzo/Mezcal podobnej szerokości. Z gripem na twardych było średnio, bo ją robili na prawie najtwardszej mieszance.

Opublikowano

Czyli zostaje mi: 

Trek Procaliber 8 2026, którego nigdzie nie ma w L :), albo Radony. 

Chyba jak do końca tygodnia gdzieś się magicznie ten Trek się nie pojawi to rzucam monetą i zamawiam, któregoś Radona (Jealaous 8.0 HD albo Cragger 7.0).

Opublikowano

Tłumik Motion Control jakby co nie wybiera małych nierówności. A już na pewno nie powyżej 90 kg. To jest tłumik wyłącznie do XC.
Ale jest deczko tańszy w serwisie niż Fox.
Ktoś kto jeździł na tłumiku GRIP w Foxie nie jest chętny przejść na Motion Control.
Dopiero w nowych RockShox Pike jest dobry tłumik.

Opublikowano

No więc Procalibra w dobrej cenie nie ma nigdzie, Cragger z Foxem (klik) - brak rozmiaru, został Cragger ale z innym amortyzatorem i kapciami -> klik

Skoro i tak wychodzi na to że kupuję wysyłkowo to zerknąłem jeszcze na Canyony -> Grand 8. Poza wyższą ceną, otworami na bagażnik i napisem na ramie oferują coś więcej, że warto dorzucić kasę (w tej cenie już wskakuje Jealous 9)?

ps.

jeszcze jedna rzecz. w tych radonach sa hamulce Magura. Czy faktycznie one są jakoś probelmatyczne serwisowo? W sensie czy nie każdy serwis to będzie w stanie ogarniać. Mam dwie lewe ręce do mechanicznych rzeczy więc raczej za wiele przy nich nie zrobie sam, a wolałbym uniknąć konieczności telepania się na drugi koniec Polski żeby w razie czego coś naprawić.

Opublikowano

Te inne kapcie to raczej zmiana na plus dla ciebie. Forekaster z tego co kojarzę reklamowali jako coś takiego na styku XC i trailu, również na mokre warunki. DHF/DHR to już zdecydowanie ukłon w stronę przyczepności kosztem oporów toczenia.

W odróżnieniu od lokalnie kupowanego Treka, obie opcje są wysyłkowe z zagranicy, więc nie ma argumentu lokalnej obsługi ewentualnej gwarancji.

Interesujące cię różnice masz w częściach. Z ISCG-05 w Radonie, czy dospawanych na zewnątrz nitonakrętek, aby rura podsiodłowa w Canyonie pozwoliła zamontować jeszcze dłuższy dropper raczej za bardzo nie skorzystasz. Grand Canyon wygląda jakby też w końcu stosował hak UDH. Geometria obydwu jest niemal identyczna.