Skocz do zawartości

Wygodny bezawaryjny rower

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja bym szedł w coś takiego, dla mnie to jest definicja uniwersalnego roweru. Ale nie wiem jak wygląda teren w Rybniku, tylko zakladam ze górki juz blisko. Ale to subiektywnie - ten chisel ktory wspominałes w pierwszej wiadomości to bardzo wdzięczny rower. Mniej na góry, ale tez przejedziesz.

Screenshot_20260422_095617_Chrome.thumb.jpg.e833f92ca1ae5d577c1be7bedef3f16c.jpg

Opublikowano

tak wyjasnil, jego opinie sa znaczace i szanuje je:), czytam jak narazie i analizuje jego slowa, nic jeszce nie kupilem, nie jezdzac na rowerze x lat, naprawde sporo sie zmienilo:)

Opublikowano

I jeszcze temat przyczepki z dzieckiem, i chyba tu stalowa sie bedzie lepiej  zachowywać, i idac dalej omijanie tras ciezkich bardzo ciezkich, hmmmm naprawde ciezki temat

Opublikowano

Aluminium/stal tak samo dobrze sie sprawdzi z przyczepką. To tylko przyczepka na 1 dziecko. Targałem z dwójką aluminiową szosą, aluminiowym xc i nic nigdy się nie działo. Ale wycisk konkretny, te +50kg bylo mocno czuć. ...fajne wspomnienia 🙂

Screenshot_20260424_123059_Gallery.thumb.jpg.cf2c51903cb2a2407f206f696c5fb599.jpg

Opublikowano

Spokojnie da się i stalowe, jeśli koniecznie musi być stalowy. El Roy, ESD czy ewentualnie wszelkie customy i egzotyczne brandy. Byle rura podsiodłowa nie była za stroma - wtedy taki progresywny HT z prześwitem na opony rzędu 29"x2.6", widelcem 140+-10mm będzie cholernie uniwersalny, w zależności od tego jakie opony wrzucimy.

Wszystko się sprowadza do definicji "bardzo ciężkiej trasy". Najczęściej jest ona mocno indywidualna.

Opublikowano

Tylko wybór modeli z prostą rurą sterową 1 1/8" coraz mniejszy w ofercie sklepów. Z resztą w najnowszej Unity chyba tak samo pozostali przy prostej sterowej.

Opublikowano
18 minut temu, Szwedacz napisał(a):

Tylko wybór modeli z prostą rurą sterową 1 1/8" coraz mniejszy w ofercie sklepów. Z resztą w najnowszej Unity chyba tak samo pozostali przy prostej sterowej.

można założyć stery z dolną miską zewnętrzną

Opublikowano

Tzn każdemu jego wewnętrzny hipster i nie oceniam - po prostu nie było tego w pierwotnych, calkiem przyziemnych wymaganiach 🙂 i nagle sie pojawiło?

Opublikowano
W dniu 24.04.2026 o 11:00, Veriv napisał(a):

Ja bym szedł w coś takiego, dla mnie to jest definicja uniwersalnego roweru.

Też tak kiedyś myślałem ale to tylko jak mieszkasz w Szklarskiej Porębie:))

Kiedyś o innych nawet nie myślałem:))) lecz na nizinach to nie...

Opublikowano
20 godzin temu, Pepe75 napisał(a):

Np dlatego, że niektórym podobają się stalowe rowery 😉

Te Surly są zajebiste, kiedyś kupię taką ramę. Gościu Koniu Obieżyświat (jest kanał na YT) robi na takiej ramie trasy w Nepalu po Himalajach gdzie każdy gravel w karbonie czy aluminium za grube pieniądze wysiada na starcie:)

Opublikowano

Tak... Tylko na surly da się objechać świat, inne rowery się do tego nie nadają. I koniecznie siodełko Brooksa.

Przestań oglądać tyle filmów na youtube, zacznij jeździć.