Pepe75 Opublikowano 9 Lutego Opublikowano 9 Lutego 41 minut temu, Veriv napisał(a): @mike21 dzięki za linka! Czy komuś z Was ali pozwala zamówić tą sztycę? Mi sie wyświetla: " This product can't be shipped to your address." Mi też nie pozwala dodać do koszyka, zmieniałem adresy dostaw na DE, ES i też nie pozwala. Dopiero zmiana na USA pozwoliła dodać do koszyka.
sweetdream71 Opublikowano 9 Lutego Autor Opublikowano 9 Lutego https://www.olx.pl/d/oferta/sztyca-regulowana-30-9-tranzx-pro-rfr-125-CID767-ID18MsWm.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=0&srsltid=AfmBOoop06RtEYeqVerFI7za0pXLB6z_Y3KyoWoOpjSkAW0lpKRKx4t-9iA - A co myślicie o tej sztycy ten RFR PRO to rzeczywiście tranzX?
Pepe75 Opublikowano 9 Lutego Opublikowano 9 Lutego 25 minut temu, sweetdream71 napisał(a): https://www.olx.pl/d/oferta/sztyca-regulowana-30-9-tranzx-pro-rfr-125-CID767-ID18MsWm.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=0&srsltid=AfmBOoop06RtEYeqVerFI7za0pXLB6z_Y3KyoWoOpjSkAW0lpKRKx4t-9iA - A co myślicie o tej sztycy ten RFR PRO to rzeczywiście tranzX? Zanim kupisz to zmierz prawidłowo przekrok, bo może się okazać że będzie za krótka - i nie chodzi o skok droppera tylko całkowitą długość która może wystawać ponad znacznik ograniczenia wysuwu. Ja prawdopodobnie będę musiał kupić 150/170mm bo fabryczną 120mm mam wysuniętą maksymalnie i brakuje 5-10mm.
sweetdream71 Opublikowano 9 Lutego Autor Opublikowano 9 Lutego Ja w tym chiselu mam rurę podsiodłową 520mm. Jak mam zatem rozumieć informację zawartą w tabeli na stronie https://www.1enduro.pl/rozmiar-ramy-enduro-trail-2021/ że przy moim wzroście tj. 188 cm max dł rury podsiodłowej to 502 cm? To nie jest tak, że czym dłuższa rura tym lepiej bo będzie można wsadzić sztycę o wyższym skoku?
Pepe75 Opublikowano 9 Lutego Opublikowano 9 Lutego 10 minut temu, sweetdream71 napisał(a): Ja w tym chiselu mam rurę podsiodłową 520mm. Jak mam zatem rozumieć informację zawartą w tabeli na stronie https://www.1enduro.pl/rozmiar-ramy-enduro-trail-2021/ że przy moim wzroście tj. 188 cm max dł rury podsiodłowej to 502 cm? To nie jest tak, że czym dłuższa rura tym lepiej bo będzie można wsadzić sztycę o wyższym skoku? W tabeli przyjęto, że osoba o wzroście 188cm ma średnio 87cm przekrok i chcąc mieć sztycę ze skokiem 170mm rura podsiodłowa może mieć maksymalnie 502mm. Czyli jeżeli w Chiselu masz rurę wys 520mm to przy przekroku 87cm musisz mieć skok max 150mm. Teraz kluczowy jest Twój faktyczny przekrok. Tak jak napisałeś - dłuższa rura podsiodłowa pozwala wsadzić droppera o większym skoku. Natomiast skok musi być dobrany tak żeby po maksymalnym wysunięciu siodełko było na prawidłowej wysokości dla Twojego przekroku. Jak wsadzisz np 185mm skok to po wciśnięciu manetki siodełko powędruje za wysoko.
Veriv Opublikowano 9 Lutego Opublikowano 9 Lutego Ustaw prawidłowo sztyce. Zmierz długosc sztycy od obejmy aż do szczytu jarzma mocującego pręty siodełka i podaj ile cm zmierzyłeś. Minimum musi byc 23cm by sztyca 150mm weszla i była dalej w zakresie jaki jest narysowany na sztycy. Przynajmniej w mojej sztycy tranzx.
mike21 Opublikowano 9 Lutego Opublikowano 9 Lutego 3 godziny temu, Pepe75 napisał(a): Mi też nie pozwala dodać do koszyka, zmieniałem adresy dostaw na DE, ES i też nie pozwala. Dopiero zmiana na USA pozwoliła dodać do koszyka. Być może sam się do tego nieco przyczyniłem. W ubiegłym roku kupilem jedną i przyszła w miarę szybko, przetestowałem i bylo wszystko ok więc.zamówiłem drugą. Druga przesyłka przekroczyła gwarantowany czas dostawy wiec po krótkiej wymianie "uprzejmości" z ali otrzymałem pełny zwrot kasy. A przesyłka przyszła 3 dni po zwrocie kasy 😉
sweetdream71 Opublikowano 10 Lutego Autor Opublikowano 10 Lutego Przekrok mam 87,5 cm moja dotychczasowa sztyca od obejmy do prętów siodełka ma obecnie ok 17,5 cm, a w rurę podsiodlowa jest wsadzona na odcinku 22,5 cm. Na podstawie tych danych można powiedzieć czy wejdzie dropper 150mm?
Veriv Opublikowano 10 Lutego Opublikowano 10 Lutego No to ja jak wyzej zmierzylem 23cm od prętów do obejmy dla sztycy 150mm. Zmierze Ci dzis wieczorem na innym rowerze gdzie mam doppera 120mm.
Veriv Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego 22 godziny temu, Veriv napisał(a): No to ja jak wyzej zmierzylem 23cm od prętów do obejmy dla sztycy 150mm. Zmierze Ci dzis wieczorem na innym rowerze gdzie mam doppera 120mm. Jednak mam dropper 100mm w rowerze xc. 16.5cm pomiędzy obejmą sztycy a prętami siodełka. Stawiam ze dla Ciebie w takim razie 100mm.
sweetdream71 Opublikowano 11 Lutego Autor Opublikowano 11 Lutego Cos nie do końca czuję dlaczego tylko 100 mm miałoby u mnie pasować. Mógłbyś to jakoś rozwinąć? Rura podsiadłowa jest pojemna, wiec tu problemu za długiej sztycy być nie powinno. W moim odczuciu, ale mogę się mylić, bo nie mam w tym zakresie żadnych doświadczeń, biorąc pod uwagę, że mam w tym momencie 17,5 cm od górnej krawędzi obejmy sztycy do prętów siodełka to sztyca 12,5 chyba bez problemu powinna mi wejść. (patrz poniższe info ze strony https://www.1enduro.pl/sztyce-regulowane/) Na zagranicznych forach widziałem nawet wpisy potwierdzające, ze w ramę chisela wchodzą droppery 170 mm. DLaczego w związku z tym, myslisz ze mogę mieć problem z montazem sztycy ze skokiem 125 mm? Zgodnie z poniższym siodełko nie powinno byc za wsoko.
Veriv Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego To nie kwestia wiary, zmierzyłem centymetrem wymiary sztycy w swoim rowerze xc przy nam maxa opuszczonym siodełku. Popatrz co wkleił Pepe: Oczywiscie to tylko hipoteza i dotyczy róznych modeli. Jak najbaedziej moge sie mylić. Moze jakies modele faktycznie pasują.
Szwedacz Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego Najniższy znacznik narysowałeś za nisko Veriv, o jakieś 1.5cm mniej pesymistycznie to wygląda 😉 A czy Chisel ma śruby na bidon na rurze podsiodłowej? W większości rowerów wchodzą w rurę i kolidują z dropperem (fajnie widać różnicę na przykładzie zmian w ramach 2 ostatnich generacji Grand Canyonów) - to znacznie ograniczy długość droppera jaka może się schować w rurze!
Rekomendowane odpowiedzi