sweetdream71 Opublikowano 8 Lutego Opublikowano 8 Lutego Cześć, planuje kupić do swojego Speca Chisela HT pierwszego budżetowego droppera (KS RAGEi lub EXA Form 900i). Waham się między skokiem 125 a 150mm. Mam w związku z tym pytanie czy po pierwsze ten większy mi wejdzie do ramy a po drugie czy do amatorskiej jazdy XC mi taki skok w ogóle potrzebny. Mam 188cm wzrostu. Objeżdżam głównie single ziemi kłodzkiej Cena ta sama. Poradźcie proszę co wybrać. Z góry dzięki!
Veriv Opublikowano 8 Lutego Opublikowano 8 Lutego Masz fuksa bo akurat demontuje sztyce 150mm: https://ibb.co/fV612P6v By sztyca 150mm sie zmiesciła w ramie, rama musi pomieścic minimum 20cm sztycy. Bezpieczniej 21. Jesli rama w chiselu tyle pomieści, powinieneś zamontować sztyce bez wiekszych problemów. Sprawdzic mozesz opuszczając obecną sztycę. To dla sztycy na maxa opuszczonej- nie wiem na ile masz wysunietą sztycę w rowerze. Czy warto: im dłuzsza sztyca tym cięższa, ale z mojej perspektywy raczej tak, nie odczujesz tych 100 gram więcej a odczujesz różnice w skoku sztycy. Z drugiej strony sztycs 125mm na pewno pasuje. Jaką nie założysz(125,150mm) będzie to gruba zmiana na plus
Pepe75 Opublikowano 8 Lutego Opublikowano 8 Lutego Tu masz poradnik jak dobrać sztycę do ramy i przekroku: https://www.1enduro.pl/rozmiar-ramy-enduro-trail-2021/
Szwedacz Opublikowano 8 Lutego Opublikowano 8 Lutego (edytowane) Na blogu Michała Lalika było kiedyś kilka tabel z przeliczonymi parametrami dropperów (EDIT: Widzę Pepe równocześnie go podlinkował 🙂 ), które nieźle pozwalały oszacować maksymalny skok jaki wciśniesz zależnie od przekroku i długości rury podsiodłowej, wysokości montażowe popularnych dropperów itp. Zgadzam się z przedmówcą, pierwszy dropper to i tak będzie szok i ogromne zaskoczenie na plus, natomiast skoku droppera nigdy za wiele. Ja bym jeszcze zwrócił uwagę na warunki gwarancji w stosunku do ceny. Przy najtańszym dropperze można to olać, bo wiesz że w cenie droppera z sensowną gwarancją kupisz 3-4 tanie i nie będziesz się woził z naprawami, wymianą części jak coś konkretniej walniesz. Ta EXA po ponad 5 stówek wyskakuje w jakichś sklepach - tu już bym się zastanowił czy nie poszukać czegoś w okolicach 7 stów z kilkuletnią, czy wręcz dożywotnią gwarancją. Przy pierwszej usterce różnica w cenie się może zwrócić. Edytowane 8 Lutego przez Szwedacz
mike21 Opublikowano 8 Lutego Opublikowano 8 Lutego Przy 188cm zastanawiałbym się nad 170mm, 150 to sensowne min. Odnośnie wspomnianych sztyc w pierwszym poście - są to konstrukcję bliźniacze z cholernie upierdliwym serwisem (brak też możliwości okresowego przeczyszczenia i nasmarowana ślizgów). Lepiej poszukaj sztycy tranz-x, w podobnych pieniądzach widywałem na ali (czasami nawet odrobinę taniej). W nich można nawet nie demontując sztycy z roweru dostać się do ślizgów, do tego dostępność kitów serwisowych lepsza.
sweetdream71 Opublikowano 8 Lutego Autor Opublikowano 8 Lutego Czy dobrze rozumiem, że ten skok dajmy na to 150mm da mi możliwość na zjeździe właśnie o te 15 cm obniżyć siodełko od jego standardowego położenia do jazdy po plaskim? Obecnie moje klasyczna sztyca wystaje ok 17 cm pond rurę podsiodlowa to gdybym analogicznie założył droppera 150mm to on obniży się do 2 cm ponad rurą?
Pepe75 Opublikowano 8 Lutego Opublikowano 8 Lutego To jaki masz przekrok ? A może siodełko za nisko masz ustawione ? Bo przypuszczam, że masz Chisela w rozmiarze XL z rurą podsiodłową 52cm + 17cm sztycy do jarzemka + 6-7cm jarzemko i siodełko = 75-76cm. Przy 175cm wzrostu i przekroku 85cm, wysokość siodełka mam mniej więcej 74cm (przekrok x 0,883 - 1cm).
Veriv Opublikowano 8 Lutego Opublikowano 8 Lutego Dobrze rozumiesz. Jak wystaje 17cm, to dla Ciebie raczej szyca 125mm. 150mm moze wejdzie na styk, może nie.
Szwedacz Opublikowano 8 Lutego Opublikowano 8 Lutego 1 godzinę temu, sweetdream71 napisał(a): Czy dobrze rozumiem, że ten skok dajmy na to 150mm da mi możliwość na zjeździe właśnie o te 15 cm obniżyć siodełko od jego standardowego położenia do jazdy po plaskim? Obecnie moje klasyczna sztyca wystaje ok 17 cm pond rurę podsiodlowa to gdybym analogicznie założył droppera 150mm to on obniży się do 2 cm ponad rurą? Tak, skok to jest różnica wysokości siodełka pomiędzy położeniem, gdy tłok jest w pełni wysunięty oraz położeniem gdy jest maksymalnie ściśnięty. Siodełko nigdy ci nie zjedzie zupełnie do samej ramy, bo każdy dropper posiada kołnierz o pewnej, niewielkiej wysokości (no i zostaje jeszcze jarzmo siodełka). Pod kołnierzem masz jeszcze solidny kawał rury, w który ci się chowa tłok, w którym siedzi sprężyna powietrzna. Zatem swobodnie możesz przesuwać dropper do góry niczym klasyczną sztycę, by podnieść sobie siodełko w najwyższym położeniu, nie grozi ci "obniże nie się siodełka o 2cm". Po prostu rzadko takie kombinacje widać, bo częściej ludzie wezmą większy dropper (np. 180mm), a następnie dołączonymi przez producenta podkładkami ograniczą maksymalne wysunięcie się tłoka, tak aby skok wynosił np. 170mm, żeby maksymalnie wykorzystać dostępną przestrzeń. Wydaje mi się, że z 150ką (jeśli nie ma opcji skrócenia skoku o te przykładowe 10mm) może być u ciebie ciężko, nawet OneUp ze 3cm wysokości zabierał na kołnierz i jarzmo.
Veriv Opublikowano 8 Lutego Opublikowano 8 Lutego @Szwedacz opcja skrócenia skoku jest genialna! Dzięki poszukam takiej sztycy. Ponownie zamowilem tranzx, ale moze bym odesłał.
Szwedacz Opublikowano 9 Lutego Opublikowano 9 Lutego Wiem. Sam w tej przydużej na mnie Indianie XL tak robiłem, że wjechał OneUp2.1 100mm i tokenem skracałem do 90mm (max 3 minuty roboty, tylko odkręcić kołnierz i wsunąć ograniczniki mające po 10mm wysokości. W Bonero fabrycznie mam e13 Vario - tu zamiast dokładania podkładek obraca się plastikową nakładkę, która ma po obwodzie rozmieszczone nacięcia o różnej długości (choć akurat w M'ce mi pasuje całe 180mm przy wysunięciu sztycy o 2-3mm nad koniec rury podsiodłowej i nie muszę skracać). O tą nakładkę opierają się ślizgi, więc zależnie od głębokości wycięcia można regulować skok ze zmianami o 5mm. Do tego kwestia gwarancji, którą wspomniałem wcześniej. W OneUpie nie miałem okazji sprawdzać, w e13 udało mi się już na początku jej drugiego sezonu zgiąć górną rurę podczas standardowej rundki po singlach w wawerskim MPK 🙂 Wysłałem do supportu nagranie (proszą o wideo na potrzeby weryfikacji), gdzie widać, że dropper się nie podnosi nawet jak się go lekko ręką pociągnie po odblokowaniu + numer seryjny droppera, uprzedziłem że sam sobie naprawię zamiast wysyłać do nich na serwis - po kilku dniach, bez żadnych kosztów, była u mnie paczka ze standardowym zestawem kartridż, ślizgi, uszczelki. Okazało się, że kartridż jest cały, a to rura się lekko zgięła i klinuje na amen w korpusie, to za kolejne kilka dni była druga paczka z górną rurą. Z tego co pamiętam, to oni na dropper dają 5 lat gwarancji, a na ślizgi i kartridże dożywotnią. Nie orientowałem się jak z gwarancją lub cenami części zamiennych u innych (by oszacować kiedy tańsze części wychodzą długofalowo taniej lub nie).
mike21 Opublikowano 9 Lutego Opublikowano 9 Lutego Tu macie tranz-x z możliwością zmiany skoku: https://a.aliexpress.com/_EwSjfyy
sweetdream71 Opublikowano 9 Lutego Autor Opublikowano 9 Lutego 12 godzin temu, Pepe75 napisał(a): To jaki masz przekrok ? A może siodełko za nisko masz ustawione ? Bo przypuszczam, że masz Chisela w rozmiarze XL z rurą podsiodłową 52cm + 17cm sztycy do jarzemka + 6-7cm jarzemko i siodełko = 75-76cm. Przy 175cm wzrostu i przekroku 85cm, wysokość siodełka mam mniej więcej 74cm (przekrok x 0,883 - 1cm). Tak mam XL'a Z tego co piszesz to faktycznie wychodziłoby na to ze mam za nisko siodełko, to pewnie efekt szukania złotego środka. Dlatego tym bardziej muszę w końcu nabyć droppera. Dziś zmierzę dokłądnie przekrok i spróbuję raz jeszcze ustawić siodełko. Jeżeli chodzi głębokość rury podsiodłowej to wydaje mi się ze dropper 150 mm powinien spokojnie wejsc. Bo maja obecna sztywna sztyca ma ok 40 cm a mogę ją dosc mocno jeszcze wsunąć w stosunku do tego co mam teraz. A dropper 150 mm ma ok 44 cm wiec mysle ze na luzaku wejdzie.
Veriv Opublikowano 9 Lutego Opublikowano 9 Lutego @mike21 dzięki za linka! Czy komuś z Was ali pozwala zamówić tą sztycę? Mi sie wyświetla: " This product can't be shipped to your address."
mike21 Opublikowano 9 Lutego Opublikowano 9 Lutego Kiedyś tam kupiłem. Obecnie nie mozna wrzucić do koszyka. Może zagadaj ze sprzedawcą...
Rekomendowane odpowiedzi