Skocz do zawartości

Lekkie koła MTB do 2 tys zł

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, manieksl napisał(a):

Obręcz Dt Swiss xr391 Piasta Dt Swiss 370 cl Straightpull boost ratchet 18t ln  sapim d light

wychodzi waga około 1650-1700 gramów. Mając w podobnej cenie newmany, chyba wolałbym newmany. 

Opublikowano
2 godziny temu, manieksl napisał(a):

Mam taką ofertę:

Obręcz Dt Swiss xr391 Piasta Dt Swiss 370 cl Straightpull boost ratchet 18t ln  sapim d light Cena 1999 

Co o niej sądzicie?

To bardzo przeciętna oferta (jak dla mnie nieakceptowalna).

1 godzinę temu, manieksl napisał(a):

czy to prawda (tak liczyłem wg piasty), ze jesli zejdę na swissy 350 to zyskam jakies 279 gram w dol?

to chyba to

https://www.olx.pl/d/oferta/kola-mtb-dt-swiss-xr391-dt-350-ratchet-36-sapim-race-custom-CID767-IDWOeyM.html

Na piastach 350 względem 370 (ratchet LN) zyskasz dokładnie 8g na komplecie.

Opublikowano
4 godziny temu, mike21 napisał(a):

To bardzo przeciętna oferta (jak dla mnie nieakceptowalna).

Co bys zmienil? Do ktirego elementu warto doplacic? W sumie widze, ze musialbym te  2,5 tys wydac. Moje kola waza 1950 wiec 2 5 tys zeby 300gram zyskac to chyba szkoda kasy....

Opublikowano

Mając budżet 2-2,2k i szukając lekkich koł pewnie bym sobie złożył coś sam na chińskim węglu i chińskich podróbkach DT 240 (po wymianie łożysk są przyzwoite jak oryginałl).

Z gotowcoów szukałbym nieprodukowanych już aluminoowych newmenów evolution SL A. albo jeszcze lepiej X.A. Zdarzają sie jeszcze po aukcjach, do niedawna leżaki w sklepach on-line się poniewierały. Ostatecznie, do 2k szedłbyn w fabryczne koła DT XR1700 (w ubieglym roku dawało się kupić sporo poniżej 2k).

Opublikowano

Sugeruję nie dotykać. Jeden znany mi zespół jeździł na tych kołach. Co wyścig to któreś połamane.
Marka bez siedziby z adresem na Gmailu 🙂
Wojczal Bikes sprzedaje te koła. Może to jego marka.
VYTYV

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Z kołami Bontrager jak słyszałem problem jest taki że są najczęściej składane od lat z poważnymi błędami w postaci nieprawidłowo zastosowanych nypli. Co powoduje pękanie szprych.

Nawet mój kumpel, wielki fan Treka, co ma trzy Treki MTB ich nie dotyka 🙂
I podobnie jak ja, ma aluminiowe koła Newmen a ostatnio kupił też karbonowe Newmen pod wyścigi.

Tak przy okazji dodam że tak z grubsza co druga osoba co się ściga albo jeździ w kamienistym terenie połamała karbonowe obręcze.
Z tego też powodu takowych nie posiadam.
Kół aluminowych Newmen mam dwa komplety.
Jedne 1800 gramów na obręczach Newmen Evolution SL A.30, 30 mm i piastach DT 350 do cięższych zastosowań.
I drugie trochę ponad 1600 gramów, Newmen Evolution SL X.A.25, 25 mm, też na piastach DT 350 na szutry i w lżejszy teren.

Jedne i drugi pochodzą z Bikestacji.
Teraz Newmen ma kilka nowych obręczy. I karbonowych i aluminiowych. 
Możesz dopytać w Bikestacji.
Mają dostęp do obręczy Newmen i DT Swiss. I piast DT 240s i DT 350.
Może nawet idzie złożyć aluminiowe 1500 gramów za ok. 2000 zł.