Skocz do zawartości

Lekkie koła MTB do 2 tys zł

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Podepnę się pod wątek. Szukam nowych kół do Rockridera XC100. Po zmianie hamulców na SLXy oraz dołożeniu dropera wymiana kół wydaje się kolejnym ulepszeniem w które warto zainwestować.

W tej chwili jeżdże na fabrycznych od Rockridera:
Koło do roweru MTB Rockrider 29" przednie 2-kom. do tarczy BOOST 15x110 TLR ROCKRIDER | Decathlon
Koło do roweru MTB Rockrider 29x30c tylne dwukomorowe asym. BOOST 12x148 TLR ROCKRIDER | Decathlon

z oponami Wolfpack Race (na dętkach).

Szukam czegoś w okolicy 2000zł, aluminiowego, czy dobrze myślę, że DT Swissy XR 1700 wydają się być optymalnym wyborem:
DT Swiss koło przód XR 1700 SPLINE 29 CL 25 15/110mm - Cyklomania

Z porównania wagi nie wychodzi jakaś kolosalna różnica, komplet DT Swiss jest o 600g lżejszy. Czy zmiana w jakości koła oraz nieco mniejsza waga (rozważam jeszcze dętki TPU zamiast zwykłych) da odczuwalną różnicę wartą inwestowania? Na codzień jeżdżę w Trójmiejskim Parku po singlach, do tego maratony XC MTB Pomerania i inne podobne, póki co nic w górach.

Opublikowano

Jakbym dziś miał kupić jakieś nowe, gotowe aluminiaki do XC/Trail to byłyby to Newmen Beskar 30 Light. Waga ok. 1650. 
Albo złożone na tych obręczach.
Cena sugerowane 650 Euro ale jak poszukać to pewnie za ok. 500 Euro się znajdzie.
Miałem DT Swiss X1700. Nie podobały mi się te koła. Miałem wgniotki obręczy i w kółko się rozcentrowywały.
Zamówiłem w fitwheels.eu czyli Bikestacji, Newmen Evolution SL A.30 na piastach DT 350 i szprychach Sapim.
Waga 1800 gramów. I jestem  z nich mega zadowolony.
Żadnych wgniotek, ani razu nie centrowałem od 3 lat.
Mam też ok. 200 gramów lżejsze Newmen Evolution X.A.25 na piastach DT Swiss 350. 25 mm wewnętrznie.
Nie odczuwam żadnej różnicy w wadze ale ważę 84 kg.
W sumie to mi chyba niepotrzebne.
Jakby ktoś był zainteresowany to może byłbym skłonny sprzedać. Cena 1200.