tmax Opublikowano Niedziela o 18:48 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 18:48 W dniu 27.09.2025 o 15:44, MakczuPikczu napisał(a): tylko tu jest też inny problem, w tej cenie (ok 3,5 tys) wszystkie MTB bardziej 'rekreacyjne' mają dużo gorszy osprzęt...mam więc kolejną zagwozdkę... Bo Gate jest w sporej promocji z ponad 5000 zyli:) Odnośnik do komentarza
MakczuPikczu Opublikowano Niedziela o 18:57 Autor Udostępnij Opublikowano Niedziela o 18:57 6 minut temu, tmax napisał(a): Bo Gate jest w sporej promocji z ponad 5000 zyli:) więc ze względu na to chyba będę z tym Gate 30 kombinował, dzisiaj oglądałem trochę filmików na YT o ustawieniach, jeździe itp, i na początku w MTB zawsze przez pierwszy miesiąc -dwa będą trochę plecy i mięśnie boleć, bo są nieprzystosowane do takiej jazdy, nawet przy idealnym ustawieniu wszystkiego. Odnośnik do komentarza
tmax Opublikowano Niedziela o 19:00 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 19:00 22 godziny temu, MakczuPikczu napisał(a): w mtb chyba zawsze będzie inaczej i z mtb crossa się nie zrobi 😉 ) Kupiłeś rower ze sportową ramą XC i nie zrobisz z niego takiego rowerka jak miałeś wcześniej:) Pomyśl o czymś takim: giant toughroad slr 2 2022 | rower wyprawowy | giant 2022 | greenbike.pl Odnośnik do komentarza
MakczuPikczu Opublikowano Niedziela o 19:13 Autor Udostępnij Opublikowano Niedziela o 19:13 10 minut temu, tmax napisał(a): Kupiłeś rower ze sportową ramą XC i nie zrobisz z niego takiego rowerka jak miałeś wcześniej:) Pomyśl o czymś takim: giant toughroad slr 2 2022 | rower wyprawowy | giant 2022 | greenbike.pl no wiesz, ja nie chcę z niego zrobić innego roweru, chce mieć coś do lasu na piach, ale żeby mi było wygodnie jeździć, nie brałem pod uwagę roweru crossowego bo większość ludzi mówi że do lasu na piach tylko MTB..dlatego na takiego się zdecydowałem, nie sądziłem że w MTB jest taka diametralna różnica w pozycji. Ale może jak ten mostek wymienię to będzie lepiej - ponoć każdy rower da się jakoś w miarę ustawić pod siebie. Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano Niedziela o 20:19 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 20:19 56 minut temu, tmax napisał(a): Kupiłeś rower ze sportową ramą XC i nie zrobisz z niego takiego rowerka jak miałeś wcześniej:) Pomyśl o czymś takim: giant toughroad slr 2 2022 | rower wyprawowy | giant 2022 | greenbike.pl https://bikeinsights.com/compare?geometries=5fbbcd49fa5ffb00178e720b,61b1d3e8be2597002500c455, stack w Giancie o 1mm mniejszy niż w Kellysie Giant w Lce ma kąt główki 72stopnie i mostek 110mm (ten mostek też przydługi - pewnie 90mm byłby ok) górna rura 605mm + mostek 110mm = 715mm lub górna rura 605mm + mostek 90mm = 695mm Kellys powinien mieć mostek 70mm do kąta 68 stopni górna rura 620mm + mostek 70mm = 690mm są różnice w reachu wynikające z różnic podsiodłówek 72st vs 74st, ale ogólne rozciągnięcie sylwetki będzie podobne w kalkulatorze bikeinsight jest błąd, podają 73st podsiodłówki dla L-ki - a na stronie Gianta jest 72st Odnośnik do komentarza
MakczuPikczu Opublikowano Niedziela o 21:22 Autor Udostępnij Opublikowano Niedziela o 21:22 Pepe75, czyli wychodzi na to, że crossy nie różnią się niczym od MTB poza tym ze mają węższe opony i węższą kierownicę? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Niedziela o 21:27 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 21:27 Cross crossowi nierowny. Ostatni jaki mialem byl taki Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano Niedziela o 22:09 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 22:09 50 minut temu, MakczuPikczu napisał(a): Pepe75, czyli wychodzi na to, że crossy nie różnią się niczym od MTB poza tym ze mają węższe opony i węższą kierownicę? Akurat w przypadku Giant Toughroad vs Kellys Gate jest różnica 2stopnie w kącie rury podsiodłowej. W Gate siodełko będzie przesunięte 2,5-3cm do przodu w porównaniu do Toughroad - ciężar ciała będzie trochę bardziej przesunięty na ręce. Toughroad jest starszą konstrukcją i teraz rzadko spotyka się kąt podsiodłówki 72st. Np w moim całkiem sztywnym Surly mam 73st i 69st, a w Chiselu static 74st i 68st. Chisel jest bardziej dynamicznym rowerem, łatwiej też przechodzi się z siedzenia do sprintu na stojąco. Wydaje mi się też, że większość firm podaje kąty i wymiary ramy „static” - czyli bez jeźdźca. Kiedy siadamy na rower z przednim amortyzatorem to przy prawidłowo ustawionym sag’u kąty się zmienią. W przypadku Chisela czy Gate wartości wzrosną o ok 1st - czyli 75st i 69st. Np Cotic podaje wartości dla static i saged. I tak jak @jajacek napisał, wszystko zależy od konkretnego roweru, są różne crossy i różne mtb. Crossy będą miały zazwyczaj krótszą ramę, ale dłuższy mostek. Będą też miały bardziej stromy kąt główki i mniejszy rozstaw kół. Odnośnik do komentarza
tmax Opublikowano 18 godzin temu Udostępnij Opublikowano 18 godzin temu 13 godzin temu, MakczuPikczu napisał(a): Ale może jak ten mostek wymienię to będzie lepiej - ponoć każdy rower da się jakoś w miarę ustawić pod siebie. Kup sobie mostek Tossek (jest jakościowo ok) na Temu, są w różnych rozmiarach, kup 70 - 80 mm, zamontuj na pozytyw i będziesz jeździł bardziej wyprostowany. Ostatnio zamawiałem córkom etui i szybki na telefony i sam sobie wziąłem taki mostek za 31 zł - 70 mm, o 1 cm krótszy bo w M jest 80 mm. założę sobie dla sprawdzenia:) Ty w L masz ten mostek długi jakiś (w L jest 100 mm) i pewnie wyciąga cię do przodu za bardzo:) NAZWA_TOWARU | Więcej Za Mniej! | Temu Odnośnik do komentarza
tmax Opublikowano 18 godzin temu Udostępnij Opublikowano 18 godzin temu 13 godzin temu, MakczuPikczu napisał(a): Ale może jak ten mostek wymienię to będzie lepiej - ponoć każdy rower da się jakoś w miarę ustawić pod siebie. Popraw sobie jeszcze ustawienie siodełka po masz przód za bardzo do góry, co powoduje, że jeszcze bardziej się wyginasz. Ustaw sobie też kierownicę tak jak na zdjęciach, które załączyłem bo ona jest też taka racingowa i tak jak masz ją ustawioną to gripy idą w dół po skosie na boki i bolą cię nadgarstki. Najlepiej dla ciebie by było abyś też zakupił sobie kierę z delikatnym wygięciem i wzniosem do góry. W połączeniu z krótszym mostkiem pozycja będzie bardziej komfortowa) Odnośnik do komentarza
MakczuPikczu Opublikowano 17 godzin temu Autor Udostępnij Opublikowano 17 godzin temu TMAX - wiem wiem siodełko już wypoziomowane poziomicą 🙂 Odnośnik do komentarza
MakczuPikczu Opublikowano 16 godzin temu Autor Udostępnij Opublikowano 16 godzin temu 1 godzinę temu, tmax napisał(a): Ty w L masz ten mostek długi jakiś (w L jest 100 mm) i pewnie wyciąga cię do przodu za bardzo:) no właśnie każdy się dziwi że on taki długi i w dół, już kilka osób widziało rower o różnych budowach ciała i każdy jeden mówił że bardzo źle się czuje na tak długim mostku w dół (więc chyba nie tylko ja jestem 'maruda' 😉 ) , i każdy się dziwił czemu Kellys zastosował taki mostek, wg mnie może dobry jest do ścigania się, bo tak to nie wiem po cóż innego by to było. Odnośnik do komentarza
Oskarr Opublikowano 16 godzin temu Udostępnij Opublikowano 16 godzin temu 21 minut temu, MakczuPikczu napisał(a): no właśnie każdy się dziwi że on taki długi i w dół, już kilka osób widziało rower o różnych budowach ciała i każdy jeden mówił że bardzo źle się czuje na tak długim mostku w dół (więc chyba nie tylko ja jestem 'maruda' 😉 ) , i każdy się dziwił czemu Kellys zastosował taki mostek, wg mnie może dobry jest do ścigania się, bo tak to nie wiem po cóż innego by to było. Czyli dalej go nie odwróciłeś? 😄 Odnośnik do komentarza
tmax Opublikowano 16 godzin temu Udostępnij Opublikowano 16 godzin temu 42 minuty temu, MakczuPikczu napisał(a): właśnie każdy się dziwi że on taki długi i w dół, Długi i w dół to niedobrze bo co z tego, że długi jak wisi:)))😁 Krótki i do góry daje radę:)) Odnośnik do komentarza
MakczuPikczu Opublikowano 14 godzin temu Autor Udostępnij Opublikowano 14 godzin temu 1 godzinę temu, Oskarr napisał(a): Czyli dalej go nie odwróciłeś? 😄 Oskarr - wszystko będzie zrobione, na razie mam sajgon w robocie i siedzę codziennie po 12-15 godzin..planuję pojeździć na tym rowerku dłużej, na pewno 5-10 lat minimum więc spokojnie, wszystko będzie zrobione. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi