Greg29 Opublikowano 20 godzin temu Udostępnij Opublikowano 20 godzin temu Rockrider ma gorszy napęd bo "tylko" 1x10 ale geometria podobno bardziej rekreacyjna. X7 ma napęd 2x10 z przednią przerzutką jakimś wynalazkiem od MicroShifta - dlaczego? X8 ma napęd 1x11 więc też mniejszy zakres niż 1x12 w Gate 30. Cube nie ma sztywnych osi więc wychodzi, że te rowery technicznie są trochę gorsze niż Gate 30. Ja osobiście bym zostawił tego Gate 30, obrócił mistek na plus (to jest naprawdę 15-20 minut roboty) i zobaczył jak będzie. W przyszłości jak ciągle będzie za nisko to dałbym kierownicę ze wzniosem - też 30-40 minut roboty Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 19 godzin temu Udostępnij Opublikowano 19 godzin temu Nikt nie zna Twoich potrzeb i ograniczeń ruchowych lepiej o Ciebie. Musisz sam coś zdecydować. Sklep dał zapewne możliwość wymiany na inny model będący w ich posiadaniu. A nie na rower z Decathlonu czy Media Expert. 90% ludzi zapewne jest w stanie jeździć na tym Gate. Nie wiemy czy należysz lub nie należysz do nich. Odnośnik do komentarza
MakczuPikczu Opublikowano 5 godzin temu Autor Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu 14 godzin temu, jajacek napisał(a): Nikt nie zna Twoich potrzeb i ograniczeń ruchowych lepiej o Ciebie. Musisz sam coś zdecydować. Sklep dał zapewne możliwość wymiany na inny model będący w ich posiadaniu. A nie na rower z Decathlonu czy Media Expert. 90% ludzi zapewne jest w stanie jeździć na tym Gate. Nie wiemy czy należysz lub nie należysz do nich. nie no oni akurat mają spory wybór (supersportowy.pl) , takie marki jak : Cannondale GT Bicycles Kellys Kona KTM Marin Merida NS Bikes Pivot Santa Cruz tylko się zastanawiam czy jak podniosę kierownicę trochę w tym to nie wyjdzie prawie na to samo jak wezmę inny 'bardziej rekreacyjny', bo może mi się wydaje że są 'wygodniejsze' MTB a tak naprawdę na każdym będzie mi niezbyt wygodnie bo jest zupełnie inna jazda niż na 'crossowym'... i zawsze będzie szeroka kierownica niżej od siodełka co będzie zawsze bardziej męczyć ramiona i dłonie. Bo zmienię na inny z gorszymi podzespołami może bez sensu a wyjdzie na jedno i to samo. Przepraszam że tak marudzę ale kilka tys zł to dla mnie jednak spory wydatek. Nie sądziłem że rynek rowerów jest teraz taki że jet 20 różnych geometrii i nawet w 1 segmencie rowery tak bardzo się różnią 😉 Bo ogólnie w tym teraz co mam Gate 30 jeździ super, poza tym że kierownica jest tak nisko i szeroko. Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 4 godziny temu Udostępnij Opublikowano 4 godziny temu Powtarzaliśmy Ci już 48 razy: obróć mostek na plus. Kierownice są szerokie bo takie są wymogi w enduro i DH bo szersza kierownica to pewniejsze prowadzenie. Poza tymi sportami każdy dopasowuje szerokość kierownicy pod siebie - najpierw się przesuwa gripy żeby znaleźć "swoją" szerokość a później się przycina kierownicę. Standard w tym sporcie Odnośnik do komentarza
MakczuPikczu Opublikowano 4 godziny temu Autor Udostępnij Opublikowano 4 godziny temu 9 minut temu, Greg29 napisał(a): Powtarzaliśmy Ci już 48 razy: obróć mostek na plus. Kierownice są szerokie bo takie są wymogi w enduro i DH bo szersza kierownica to pewniejsze prowadzenie. Poza tymi sportami każdy dopasowuje szerokość kierownicy pod siebie - najpierw się przesuwa gripy żeby znaleźć "swoją" szerokość a później się przycina kierownicę. Standard w tym sporcie tylko właśnie sęk w tym że ja się nie 'ścigam MTB' a jeżdżę spokojnie rekreacyjnie po lesie, więc tylko się zastanawiam czy inna geometria, mniej agresywna nie dałaby większej wygody...i tyle, jeśli nie, to zostaję z tym i tyle. Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 4 godziny temu Udostępnij Opublikowano 4 godziny temu Nikt Ci nie odpowie na to pytanie. Możesz w tym sklepie wymienić na inny rower, potem ba kolejny i kolejny. Może nigdy nie znajdziesz swojego złotego grala... Odnośnik do komentarza
MakczuPikczu Opublikowano 3 godziny temu Autor Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu Godzinę temu, Greg29 napisał(a): Nikt Ci nie odpowie na to pytanie. Możesz w tym sklepie wymienić na inny rower, potem ba kolejny i kolejny. Może nigdy nie znajdziesz swojego złotego grala... no też właśnie się nad tym zastanawiam, bo być może nie, a być może będę się na tym 'męczył' 5 lat, wsiądę przy okazji na inny i powiem, kurczę ale tamten wygodny 😉 ale jeśli w tych innych bardziej rekreacyjnych są gorsze podzespoły to może i warto tu coś pozmieniać zamiast wymieniać na gorsze, ale z trochę lepszą geometrią. Wiem że może wydawać się że 'marudzę' itp ale jak ktoś się kompletnie na tym nie zna to tak jest, że o wszystko pyta i rozważa różne opcje😉 Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 3 godziny temu Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu Zapytaj w tym sklepie czy "wypożyczą" Ci na dzień ten inny rower i sam się przekonaj Odnośnik do komentarza
MakczuPikczu Opublikowano 2 godziny temu Autor Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu 48 minut temu, Greg29 napisał(a): Zapytaj w tym sklepie czy "wypożyczą" Ci na dzień ten inny rower i sam się przekonaj tylko tu jest też inny problem, w tej cenie (ok 3,5 tys) wszystkie MTB bardziej 'rekreacyjne' mają dużo gorszy osprzęt...mam więc kolejną zagwozdkę... Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano 1 godzinę temu Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu tu jest geometria Kellysa Gate L - reach 450mm, stack 624mm https://bikeinsights.com/compare?geometries=61b1d3e8be2597002500c455,, niestety w bazie nie było Bullsa - więc dodałem z tego co znalazłem (rozmiar 58) https://99spokes.com/en-EU/bikes/bulls/2022/cross-rider-diamond tu porównanie Bullsa do Gate: https://bikeinsights.com/compare?geometries=61b1d3e8be2597002500c455,68d7e9e9cffea6001a009f71, w crossowych geometria raczej była niezmienna przez lata - więc jest szansa, @MakczuPikczu że masz coś zbliżonego / takiego samego ewentualnie napisz jaki masz rozmiar i wychodzi, że stack jest zbliżony, a reach ok 25mm mniejszy więc wracamy do wałkowanego tematu - zmień mostek na +7stopni dł 70mm https://www.decathlon.pl/p/mostek-do-roweru-mtb-rockrider-ahead-1-1-8-50-mm-60-mm-70-mm-31-8-mm-7deg/_/R-p-338323 jak to nie pomoże to zwrócisz jak sam nie chcesz tego robić to pewnie bez problemu zrobią to w sklepie gdzie go kupowałeś zmienianie Gate na słabszy model to kiepski pomysł - bo przy obecnych promocjach (albo raczej po korekcie wywalonych w pandemii cen) można w sensownej cenie fajny rower kupić @CriseQ gdzieś wcześniej napisał, że jego Cube ma węższą kierownicę - gdzieś na stronie widziałem że może to być 68 lub 72cm - tak jak koledzy napisali - zwęzić kierownicę to nie problem - dostajesz szerszą, żeby sobie dopasować Odnośnik do komentarza
MakczuPikczu Opublikowano 51 minut temu Autor Udostępnij Opublikowano 51 minut temu 59 minut temu, Pepe75 napisał(a): zmienianie Gate na słabszy model to kiepski pomysł - bo przy obecnych promocjach (albo raczej po korekcie wywalonych w pandemii cen) można w sensownej cenie fajny rower kupić Hej, dzięki, kurcze zadzwoniłem w kilka miejsc, do kilku sklepów/serwisów zapytać o poradę w tej sprawie, wszędzie gdzie mieli chwilę pogadać mi powiedzieli jedno - najważniejsza sprawa to przyjść na miejsce do sklepu czy salonu i porównać kilka/kilkanaście modeli i dobrać ten który jest najwygodniejszy, a osprzęt to sprawa drugorzędna bo po jakimś czasie osprzęt i tak się wymienia a ramy się nie zmieni. Ze jest tyle różnych geometrii że w końcu zawsze znajdzie się dla siebie wygodny. Tutaj być może zmiana mostka trochę by pomogła ale na pewno nie wyrówna się kierownica z siedzonkiem i tak będzie pozycja 'w dół'... Odnośnik do komentarza
Szwedacz Opublikowano 7 minut temu Udostępnij Opublikowano 7 minut temu 2 godziny temu, MakczuPikczu napisał(a): tylko tu jest też inny problem, w tej cenie (ok 3,5 tys) wszystkie MTB bardziej 'rekreacyjne' mają dużo gorszy osprzęt...mam więc kolejną zagwozdkę... To zapytaj w Decu czy nie wymienią ci kół w tym wyższym modelu EXPL na 29". A nuż się uda za niewielką dopłatą. Odnośnik do komentarza
MakczuPikczu Opublikowano 2 minuty temu Autor Udostępnij Opublikowano 2 minuty temu 4 minuty temu, Szwedacz napisał(a): To zapytaj w Decu czy nie wymienią ci kół w tym wyższym modelu EXPL na 29". A nuż się uda za niewielką dopłatą. jasne, zapytam, pod warunkiem że na tego się zdecyduję 🙂 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi