MakczuPikczu Opublikowano Poniedziałek o 14:52 Autor Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 14:52 mam zdjęcia fury 🙂 Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Poniedziałek o 15:32 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 15:32 Siodełko do góry grozi problemami z prostatą. Kładziesz książkę na siodełku, na nim telefon z poziomicą i na zero. Od tego zacznij. A ogólnie jest dobrze ustawione jak jadąc bez trzymania kierownicy czujesz się dobrze osadzony i nie spadasz do przodu na ręce. Mostek krótszy i do góry. Na początek ten obróć o 180 stopni. Kupiłbym 70-75 mm. To jest taka długość będąca kompromisem między stabilnością i zwrotnością. Taki regulowany na początek też może być: Mostek regulowany pro lt Tarnowiec • OLX.pl Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano Poniedziałek o 18:04 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 18:04 Ten mostek to od szosy albo grawela chyba, w życiu nie widziałem tak długoego mostka w mtb 😱 Mostek jest na minus, więc tak jak pisze Jacek, obróć go na plus na początek. Później możesz kupić krótszy mostek i też kierownicę ze wzniosem bo oczywiście masz prostą rurę. No i oczywiście siodełko wypoziomuj Odnośnik do komentarza
Oskarr Opublikowano Wtorek o 05:22 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 05:22 Mam takie same odczucia jak Greg29, również wydaje mi się, że masz mostek od szosy. Panie, jeszcze będzie super wygodnie na tym rowerze 😄 Odnośnik do komentarza
MakczuPikczu Opublikowano Wtorek o 18:01 Autor Udostępnij Opublikowano Wtorek o 18:01 W dniu 22.09.2025 o 17:32, jajacek napisał(a): Siodełko do góry grozi problemami z prostatą. Kładziesz książkę na siodełku, na nim telefon z poziomicą i na zero. Od tego zacznij. A ogólnie jest dobrze ustawione jak jadąc bez trzymania kierownicy czujesz się dobrze osadzony i nie spadasz do przodu na ręce. Mostek krótszy i do góry. Na początek ten obróć o 180 stopni. Kupiłbym 70-75 mm. To jest taka długość będąca kompromisem między stabilnością i zwrotnością. Taki regulowany na początek też może być: Mostek regulowany pro lt Tarnowiec • OLX.pl ok dzięki, siodełka jeszcze nie ruszałem bo tak mi w serwisie przykręcili to myślałem że jest dobrze 🙂 ok będzie wypoziomowane, czyli mówiąc 'po ludzku' 😉 ten mostek w stronę siodełka dać na razie? Odnośnik do komentarza
MakczuPikczu Opublikowano Wtorek o 18:02 Autor Udostępnij Opublikowano Wtorek o 18:02 12 godzin temu, Oskarr napisał(a): Mam takie same odczucia jak Greg29, również wydaje mi się, że masz mostek od szosy. Panie, jeszcze będzie super wygodnie na tym rowerze 😄 no już jest prawie wygodnie poza tą kierownicą w dół 😉a tak to idzie po piachu w lesie jak burza 😉 Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Wtorek o 18:16 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 18:16 12 minut temu, MakczuPikczu napisał(a): ok dzięki, siodełka jeszcze nie ruszałem bo tak mi w serwisie przykręcili to myślałem że jest dobrze 🙂 ok będzie wypoziomowane, czyli mówiąc 'po ludzku' 😉 ten mostek w stronę siodełka dać na razie? Musisz poluzować śruby mostka i wykręcić śrubę pośrodku kapsla i wykręcić śruby w mostku od kierownicy. Obracasz ten mostek góra-dół i zakładasz ponownie. Kąt powinien uleć zmianie i przód mostka powinien się podnieść. I dokręcasz wszystko z powrotem. Odnośnik do komentarza
MakczuPikczu Opublikowano Wtorek o 18:27 Autor Udostępnij Opublikowano Wtorek o 18:27 8 minut temu, jajacek napisał(a): Musisz poluzować śruby mostka i wykręcić śrubę pośrodku kapsla i wykręcić śruby w mostku od kierownicy. Obracasz ten mostek góra-dół i zakładasz ponownie. Kąt powinien uleć zmianie i przód mostka powinien się podnieść. I dokręcasz wszystko z powrotem. aha ok, dobra teraz rozumiem 😉 ale to kurczę i tak da chyba tylko kilka milimetrów wyżej, nie wiem czy to coś zmieni 😉a nie da się tej rurki po prostu dłuższej dokupić skoro ta za krótka? Odnośnik do komentarza
MakczuPikczu Opublikowano Wtorek o 18:29 Autor Udostępnij Opublikowano Wtorek o 18:29 13 godzin temu, Oskarr napisał(a): Mam takie same odczucia jak Greg29, również wydaje mi się, że masz mostek od szosy. Panie, jeszcze będzie super wygodnie na tym rowerze 😄 a to już nie wiem, nie moja wina że do typowego MTB wsadzili taki mostek 😉 ciekawe czemu swoją drogą. Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano Wtorek o 18:34 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 18:34 25 minut temu, MakczuPikczu napisał(a): czyli mówiąc 'po ludzku' 😉 ten mostek w stronę siodełka dać na razie? Nie, nie w stronę siodełka tylko odwrócić o 180° do góry, tzn. teraz masz zamontowany tak, że wygięcie mostka idzie do dołu, co przy odchyleniy ruryvsterowej do tyłu daje wrażenie, że jest on piziomo a musisz go obrócić tak, żeby mostek był wygięty do góry. Czyli masz teraz tak: a masz mieć tak: Żeby to uzyskać musisz odkręcić te cztery śruby po lewej stronie zdjęcia żeby odkręcić kierownicę a następnie poluzować te dwie śruby po prawej stronie zdjęcia, wysunąć do góry z rury sterowej (wcześniej oczywiście wykręcić kapsel), obrócić o 180°, nasunąć na rurę strową, przykręcić kapsel, przykręcić te dwie śruby po pi prawej i przykręcić kierownicę Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano Wtorek o 18:36 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 18:36 9 minut temu, MakczuPikczu napisał(a): a nie da się tej rurki po prostu dłuższej dokupić skoro ta za krótka? Już i tak masz bardzo długą. Jak już to możesz kupić krótszą ale z większym kątem gięcia, zamiast 7° np. 17° Odnośnik do komentarza
MakczuPikczu Opublikowano Wtorek o 18:47 Autor Udostępnij Opublikowano Wtorek o 18:47 10 minut temu, Greg29 napisał(a): Już i tak masz bardzo długą. Jak już to możesz kupić krótszą ale z większym kątem gięcia, zamiast 7° np. 17° spoko, myślałem że może prościej będzie samą rurkę wymienić niż bawić się z mostkiem jak tu jest oryginalny od kompletu, ale w sumie ta sama robota... Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano Środa o 15:13 Udostępnij Opublikowano Środa o 15:13 20 godzin temu, Greg29 napisał(a): Już i tak masz bardzo długą. Jak już to możesz kupić krótszą ale z większym kątem gięcia, zamiast 7° np. 17° @MakczuPikczu "rurkę" to miał chyba na myśli sterówkę. Mostek +17° to tak sobie w mtb będzie wyglądać. Niedawno obliczałem i wyszło, że różnica między "+" i "-" przy mostku dł 70mm i 7° to ok 17mm. Czyli zmieniając -7° 100mm na +7° 70mm to kierownica pójdzie do góry pewnie ~20mm. No i wrócę do propozycji kierownicy ze wzniosem 45mm typu Sqlab Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Środa o 15:57 Udostępnij Opublikowano Środa o 15:57 Jacyś słabo rozciągnięci chyba jesteście 🙂 U mnie mostek równolegle do ziemi, prosta kiera i zero problemu 🙂 Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano Środa o 17:45 Udostępnij Opublikowano Środa o 17:45 1 godzinę temu, jajacek napisał(a): Jacyś słabo rozciągnięci chyba jesteście 🙂 U mnie mostek równolegle do ziemi, prosta kiera i zero problemu 🙂 Patrząc na rower i to jak wyciągnięta jest sztyca to zaryzykuję, że @MakczuPikczu ma przekrok z 90cm a ramę L. Wyciągnij sobie @jajacek sztycę z 5cm więcej w swoim Epicu 😉 (pomijam sięganie do pedałów - chodzi mi o różnicę względem kierownicy). W Chiselu też mam mostek na minus i płaską kierownicę, ale w stalowym sztywniaku (Surly) siodełko Brooksa wymusiło mi trochę wyprostowanie pozycji. A Brooks musi być, bo chcę mieć jeden rower na którym mogę jeździć w zwykłych ubraniach. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi