Skocz do zawartości

Szosa w budżecie ok. 3.5k zł

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

szukam roweru szosowego w budżecie ok. 3.5k zł. Jakieś 3 lata temu korzystałem z waszych porad i kupiłem rower MTB Indiana Storm x7. Jestem z niego bardzo zadowolony, do dzisiaj nim sobie jeżdżę, a przed wejściem na forum nigdy nie słyszałem o tej firmie i bym go na pewno nie kupił, dlatego przy kupnie szosy też bym chciał się was doradzić, być może będzie to kolejny trafiony zakup.

Mam 185 cm wzrostu wiec myślę że rozmiar ramy powinien być 58.

Z nowych rowerow znalazlem w tym budżecie Kross Vento disc 4.0 lub Sensa Romagna disc Tiagra

Co do używek w okolicach Warszawy to znalazlem:

https://www.olx.pl/d/oferta/trek-emonda-s5-rocznik-2018-CID767-ID15yhXe.html

https://www.olx.pl/d/oferta/bmc-granfondo-gf02-karbon-shimano-105-rozmiar-58-CID767-ID16R2om.html

https://www.olx.pl/d/oferta/merida-scultura-500-l-ultegra-CID767-IDR7tdw.html

Czy jakaś dobra dusza podzieli się swoją opinią na ten temat?

Ja bym kupił to na czym my jeździmy. Czyli karbonowy Specialized Roubaix z hamulcami obręczowymi.
Kolega swego czas dał 3500 za Roubaix na Tiagrze. To ten pierwszy rower po lewej.
Może nawet na 105 znajdziesz jak dobrze poszukasz.
No i możesz wtedy dołączyć do naszych Roubaix-ustawek z Bemowa.
Zapewniam, że dobrze skonfigurowane hamulce są aż nadto dobre na Mazowsze. 
Ostatnio glebę zaliczyłem bo mam za mocne z tyłu, dałem za ostro po heblach i wpadłem w poślizg.

Co do rozmiaru to jesteś pomiędzy 56 i 58. W zależności od proporcji ciała.
3 Fundamentals of Correct Bike Size - Specialized Roubaix – Livelo Bike Rental

Roubaix-x3.JPG

Co jest w tym wszystkim ważne to żeby utrzymanie roweru nie było drogie. Żeby wszystko sprawnie pracowało i żeby był relatywny komfort. 
Za komfort odpowiada dobrze wykonana rama i stosunkowo szerokie opony.
Do Roubaix SL3 i SL4 wchodzą maks 30 mm.
Te rowery, które podlinkowałeś nie są złe.
Rozmiarówka Meridy jest niestandardowa i jest zaniżona. Mój młody który ma 183 wzrostu jeździł na Reacto w rozmiarze M albo S/M. Jakoś tak.
Ale ta Scultura to szosa race. Kolega ma taką. 
Jak bym namawiał zdecydowanie na szosę typu endurance.
Czyli Specialized Roubaix, Trek Domane, Giant Defy, Canyon Endurace. I tego typu.
Testowałem podobną Emondę ale na tarczach. Komfort był rozsądny. Geometria pomiędzy race i endurance. Ale jeśli to ta co ma suport typu PressFit to nasz kolega mechanik radzi nie dotykać.
To BMC Granfondo wygląda z sensem. Jest to rower typu endurance.

Dziękuję Jacku za wyczerpującą odpowiedź. Kolejny raz mogę na Ciebie liczyć i chętnie zdam się na Twoje doświadczenie. Niestety w tym przedziale cenowym ciężko będzie taki rower kupić ale zacznę obserwować ogłoszenia może jakiś rodzynek się trafi.

Chętnie bym z wami pojeździł wiec będę szukał tego speca, ewentualnie trochę budżet zwiększę. Nie chcę też wydawać dużo kasy bo to jednak jest jazda czysto amatorska, dla zdrowia i zresetowania głowy. Nie zależy mi za bardzo na czasach i średniej predkosci. Jak na srednia 60 lat to ładnie kręcicie.

To mówisz że lepiej kupić coś sprawdzonego niż np. Takiego krossa? Bo z wyglądu bardzo mi się podoba. Może umowie się zobaczyć tego Treka, bo ten BMC nie jest z Warszawy tylko tak ogłoszenie wrzucone.

Pozdrawiam Cie serdecznie!

Podjadę przymierze się do tego krossa i obejrzę tego trek zobaczę jak duza jest różnica. Tych Centurionow w okolicy nie ma, jakaś jedna sztuka na olx jest. Niby rama wydaje się nie taka agresywna ale też rozmiar 56 nie wiem czy będzie ok.

https://www.olx.pl/d/oferta/szosa-centurion-gigadrive-carbon-ultegra-105-CID767-ID16z0M7.html

Ewentualnie poczekam może na koniec sezonu więcej rowerow uzywanych się pojawi, jakoś mocno mi się też nie śpieszy.