Skocz do zawartości

Full MTB dla żony ;)

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...

Odgrzewam temat bo cały czas dręczy mnie jedna kwestia.

Zauważyłem że na rowerach typu Trail zarówno żona jak i ja mamy zupełnie inna pozycję niż na dotychczasowych Hartailach XC.

Mianowicie oboje jesteśmy bardziej przesunieci do przodu względem osi supportu.

Teoretycznie kolano z przodu nie powinno wychodzić poza os pedału a w tych fullach Trailowych u obojga wystają.

Zawsze wydawało mi się że w rowerach trailowych powinno byc na odwrot i rider powinien być raczej przesunięty w tył a nie w przod ale na przymiarkach wyszło jak wyszło.

Oczywiście rozmiary były dobierane poprawnie.

Jest w stanie ktos podpowiedzieć z czego to wynika bo męczy mnie to przeokrutnie.

Z góry dzięki.

EDIT:

I jeszcze jedno:

Czy manetki do blokowania amrtyzatorow na kierownicy to must have?

Niestety z tego co widzę to mało który rower to ma na starcie

🙂

doswiadczyles wlasnie nowoczesnej gemetrii trail / enduro, gdzie króluje wolność.

podsiodłowka jest bardziej pionowo, pozycja jest wyprostowana i bardziej do przodu.  Dzieki temu masz masę swobody, na stromych, praktycznie pionowych dropach mozesz zjechać (zrollować) wypychając rower do przodu we własciwym momencie, mozesz praktycznie siąśc na tylnym kole przy manualu, mozesz zrobic co chcesz ze swoją masą dramatycznie ułatwiajac statykę na rowerze.

dodatkowy plus jes taki, że rower świetnie podjeżdża, znacznie lepiej niz stare rowery enduro i lepiej niz nowoczesne rowery xc (mówie o trudnych, technicznych podjazdach z korzeniami i kamieniami). I nie, nie stosuje sie blokowania 0/1 z manetki.