Skocz do zawartości

Pierwszy Gravel do 6000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Fajny zabytek 🙂

Ja po gładkich szutrach przejadę okazjonalnie na oponie 28 mm. Na 33 to już typowa szerokość dla przełaju i tak się po szutrach jeździło latami. 
Problem zaczyna się jak ktoś chce jeździć po lesie gdzie są korzenie. Wtedy przydaje się szersza opona. W mieście też, bo mniej trzęsie na kostce Bauma i na brukach i łatwiej jeździć po krawężnikach.

14 godzin temu, tmax napisał(a):

Nie kupuj Krossa, wszyscy tym jeżdżą, kup sobie fajny rower, dołóż, dozbieraj i kup Canyona Grizl  czy Treka Chekpointa lub coś innego ale fajnego a nie Krossa, Kellysa albo Rometa Aspre. Rower musi być fajny dla Ciebie i cieszyć. Kellys też jest do dupy. Ja tak przysiadałem się do niedrogiego Gravela ze trzy razy i doszedłem do wniosku, iż spróbuję po raz czwarty jak stanieją do normalnych cen. Kupie wtedy np Grizla 7 albo Orbea terra H 20:)

Ale jak jednak chcesz taniej to tu masz dobrą ofertę:

Rower gravel Kross ESKER 6.0 GRX 2X12 gen2 2025

Dzięki za wszystkie odpowiedzi, czytam to o czym piszecie i jeszcze nie mam tego wajbu 🙂

Co do zacytowanego fragmentu, tu nie chodzi o zbieranie kasy. Pieniądze nie są ogromnym problemem, gdybym tylko miał więcej czasu to kupiłbym coś lepszego. Jak zacząłem rozważać zakup gravela to myślałem o 2.0, 3.0... wtedy 6.0 GRX i wydane ponad 5 tysięcy to była abstrakcja. Wiadomo, do tego dojdą jeszcze akcesoria i zaraz się 6k zrobi. Przypomnę tylko, że do tej pory jeżdżę na Evado 1.0 za 1500 zł :)

Jeździłem na tym Soocie 90 i pasuje mi to co on oferuje, mam nadzieję że Esker będzie w stanie dostarczyć podobnych wrażeń.

Jeśli chodzi o Twój link to dziękuję bardzo, ale szukam tego czarno-złotego. Nie wiem jak tu podchodzicie do tematu kolorystyki, ale dla mnie to akurat stosunkowo ważne. Myślę, że taki stonowany kolor bardziej będzie cieszył moje oko.

Wiadomo, że zamawiając z sieci rower przyjdzie trochę rozkręcony. Czy do złożenia go powinienem szukać serwisu? Nie chodzi mi tylko o samo złożenie, ale też przygotowanie do jazdy, dostrojenie, nasmarowanie łańcucha I innych elementów. Czy bezpiecznie zamawiam się rowery "kurierem"? Możliwości zabezpieczenia tak dużej przesyłki są dość ograniczone.

W dniu 15.07.2025 o 11:27, tmax napisał(a):

Nie kupuj Krossa, wszyscy tym jeżdżą, kup sobie fajny rower, dołóż, dozbieraj i kup Canyona Grizl  czy Treka Chekpointa lub coś innego ale fajnego a nie Krossa, Kellysa albo Rometa Aspre. Rower musi być fajny dla Ciebie i cieszyć. Kellys też jest do dupy

Bez przesady, mam Kellysa mtb i Kellysa grawela i do amatorskich zastosowań są to jak najbardziej poprawne rowery. Ja nam akurat Soota 50 i jego malowanie i grafiki na ramie z górami itp. mi się podobają.

W Treku najwięcej płacisz za napis na ramie i taki Chekpoint ALR 3 na Sorze kosztuje tyle co Kellys Soot 50 na GRX-ie 2x10 i z hydraulicznymi hamulcami. I żebyś zaraz nie krzyczał, że nie mam porównania to informuję, że nam szosę Trek Emonda ALR 4 na Tiagrze i hydraulice więc mam porównanie. Na Kellysie jeździ mi się równie przyjemnie, niczego mu nie brakuje