Greg29 Opublikowano 26 Stycznia Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia Użyj jakiejś aplikacji do kompresji obrazu. Możesz też po prostu otworzyć w galerii i zapisać w mniejszej rozdzielczości Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 26 Stycznia Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 14 minut temu, RobKwa napisał(a): nie moge dodac bo plik za duzy Wyślij do siebie w Messengerze o ile masz a potem kopiuj-wklej Odnośnik do komentarza
RobKwa Opublikowano 27 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia chyba się udało Odnośnik do komentarza
RobKwa Opublikowano 27 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia fajnie się jezdzi ale siodełko jest do niczego wygiete jak beczka i nie wygodne moze ktos doradzi jakie siodełko warte uwagi Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 27 Stycznia Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia Co to za siodełko? Nie wygląda na fabryczne Kellysa bo w Sootach było montowane WTB Volt (przynajmniej w moim jest takie) i jest ono zaskakująco wygodne. Pomijam kwestię, że masz je źle ustawione, za bardzo do przodu Odnośnik do komentarza
RobKwa Opublikowano 28 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia na siodelku pisze KLS co do ustawien to do dopracowania Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano 28 Stycznia Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 15 godzin temu, RobKwa napisał(a): fajnie się jezdzi ale siodełko jest do niczego wygiete jak beczka i nie wygodne moze ktos doradzi jakie siodełko warte uwagi mierzyłeś rozstaw kości kulszowych ? bo od tego warto zacząć Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 28 Stycznia Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia Z tymi kośćmi to oczywiście z jednej strony prawda. Ale z drugiej to jeżdżę na siodełkach Specialized Rival 130 mm oraz Specialized S-Works Toupe 155 mm i na obu jest mi wygodnie 🙂 Więc diabeł tkwi w szczegółach. Aczkolwiek 130 mm to nie mój rozmiar. Miałem ze 20 różnych siodełek, testowałem ze 20 następnych. Nic nie zbliża się do komfortu jaki był w nieprodukowanym już Rival. Czasem pojawia się na OLX. Dosyć wygodnie jest mi w używanych obecnie przeze mnie Specialized Phenom Comp i Specialized Henge Comp. Kolega zarzeka się że świetnym siodłem jest Ergon ale nie wiem jaki model. Specialized ma program testowy. Można wypożyczyć. Zalecenia Speca w stosunku do rozstawu kości kulszowych są jak poniżej. Wystarczy gruby karton i trochę plasteliny i można pomierzyć jak na urządzeniu do tego 😉 Odnośnik do komentarza
liftlodz Opublikowano 28 Stycznia Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia Ponieważ ze 2 lata temu miałem dosyć kupowania kolejnego siodełka, które "powinno być wygodne" kupiłem Bisaddle, poświęciłem około 2 tygodni na regulację i mam je teraz w 3 rowerach. Odnośnik do komentarza
gosc Opublikowano 28 Stycznia Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 3 godziny temu, liftlodz napisał(a): Ponieważ ze 2 lata temu miałem dosyć kupowania kolejnego siodełka, które "powinno być wygodne" kupiłem Bisaddle, poświęciłem około 2 tygodni na regulację i mam je teraz w 3 rowerach. W chłodnie dni, jak teraz, chyba nieźle wywiewa j..ka. 😉 Odnośnik do komentarza
RobKwa Opublikowano 28 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 4 godziny temu, Pepe75 napisał(a): mierzyłeś rozstaw kości kulszowych ? bo od tego warto zacząć tak ok 12 cm Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano 28 Stycznia Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 26 minut temu, RobKwa napisał(a): tak ok 12 cm ja mam rozstaw 11,5-12cm i siodełka Specialized Power szer 143mm (fabryczne w mtb i gravelu) Salony Speca (nie wiem czy wszystkie) wypożyczały siodełka do testów. Możesz też kupić przez internet, owinąć pręty taśmą izolacyjną elektryczną, zamontować i pojeździć - jak nie podpasuje to odeślesz https://www.centrumrowerowe.pl/siodelko-ergon-smc-pd24707/?v_Id=150567 - próbowałem szer 144mm, miałem odczucie że może lepsze byłoby szersze https://www.centrumrowerowe.pl/siodelko-selle-royal-respiro-athletic-pd7336/ - z tego czytałem sporo osób zadowolonych - kupiłem nawet dla Córki do jazdy w spodenkach bez wkładki, ale jeszcze nie testowane każdemu co innego pasuje - to sprawa bardzo indywidualna - musisz testować mi np żadne z kilku testowanych Selle Italia nie podeszło Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 28 Stycznia Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia Testowalem z 10 czy 15 Selle Itala. Tez mi zadne nie podeszlo. Zaraz zapytam nowe AI co sadzi 🙂 Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 28 Stycznia Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia Q: Which saddla do you recommend for XC riding for someone looking for comfort? A (DeepSeek): When it comes to cross-country (XC) riding, comfort is key, especially for long rides. Here are a few saddles that are highly recommended for XC riders seeking comfort: ### 1. **WTB Volt** - **Why it's great**: The WTB Volt is a popular choice among XC riders due to its balanced design that offers both comfort and performance. It has a medium padding level and a slightly wider profile, which helps distribute pressure more evenly. - **Best for**: Riders who want a good mix of comfort and lightweight performance. ### 2. **Fizik Aliante** - **Why it's great**: The Fizik Aliante is known for its ergonomic design that supports the sit bones and reduces pressure on soft tissues. It’s a bit more padded than some other XC saddles, making it a great option for longer rides. - **Best for**: Riders who prioritize comfort and are willing to invest in a high-quality saddle. ### 3. **Specialized Power** - **Why it's great**: The Specialized Power saddle has a shorter nose and a wider rear, which helps reduce pressure points and allows for a more aggressive riding position without sacrificing comfort. It’s also lightweight, which is a bonus for XC racing. - **Best for**: Riders who want a modern, aggressive saddle that doesn’t compromise on comfort. ### 4. **Ergon SM Comp** - **Why it's great**: Ergon is known for its ergonomic designs, and the SM Comp is no exception. It features a pressure-relieving channel and a shape that supports the sit bones, making it ideal for long rides. - **Best for**: Riders who want a saddle specifically designed for comfort and ergonomic support. ### 5. **Selle Italia SLR** - **Why it's great**: The Selle Italia SLR is a lightweight saddle with a minimalist design, but it still offers a good level of comfort thanks to its well-thought-out shape and padding. It’s a favorite among XC racers who want to save weight without sacrificing too much comfort. - **Best for**: Riders who want a lightweight saddle that still offers decent comfort. ### 6. **SQLab 611 Active** - **Why it's great**: SQLab saddles are designed with a focus on ergonomics and comfort. The 611 Active model features a flexible shell that adapts to your movements, reducing pressure points and increasing comfort on long rides. - **Best for**: Riders who want a highly ergonomic saddle that adapts to their riding style. ### Tips for Choosing the Right Saddle: - **Measure Your Sit Bones**: Many bike shops offer sit bone measurement services. Knowing your sit bone width can help you choose a saddle that’s the right width for you. - **Test Ride**: If possible, test ride a saddle before committing to it. Some shops have demo saddles or return policies that allow you to try a saddle for a few rides. - **Consider Your Riding Position**: Your riding position (upright vs. aggressive) can influence which saddle will be most comfortable for you. Ultimately, the best saddle for you will depend on your body geometry, riding style, and personal preferences. It’s worth investing time in finding the right one, as it can make a huge difference in your riding comfort and performance. Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 28 Stycznia Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia Mam jedno siodełko Selle Itallia chyba model X Land i jest tragiczne, nie da się na tym jeździć. Do bieda-grawela kupiłem kiedyś Specialized Bridge (nie pamiętam czy Sport czy Comp) i okazało się bardzo wygodne, myślałem, że zamontuję je też w nowym grawelu ale okazało się, że siodełko WTB Volt, które było fabrycznie w tym nowym grawelu jest bardzo wygodne więc zostało a Specialized Bridge zamontowałem w szosie, którą kupiłem we wrześniu z jakimś tragicznym siodełkiem firmowym Krossa. Mam też Fizika Aliante w mtb i też jest bardzo wygodne. Na Ergon SM Comp czaiłem się zanim kupiłem Specialized ale może jeszcze kiedyś je kupię na próbę jak znajdę w dobrej cenie na olx albo niemieckim Kleinanzeigen Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi