Skocz do zawartości

Bolące nadgarstki

Rekomendowane odpowiedzi

Autorka wątku napisała, że ma przód siodełka pochylony do dołu, jeśli dobrze zrozumiałem, więc "leci" do przodu, zapiera się rękoma, pewnie jeszcze z wygiętymi nadgarstkami więc bolą. Sprawdziłem w necie ten rower i wydaje się, że mostek ma na plus i że kierownica nie jest prostą rurą tylko ma jakiś tam upsweep i pewnie jakiś backsweep też. Na początek wymieniłbym tylko chwyty na jakieś ergonomiczne, np. jakieś Ergony

image.gif.1ab4d1de6db99dc78ba2be328a7d85e1.gif

image.thumb.jpeg.bafa96e2e7cf597017ffa96da5c9884a.jpeg

Siodełko oczywiście, ale od samej kierownicy duuużo zależy! Producenci montują szerokie proste "wiosła" bo taka moda!  Wiosła, które są dobre, ale nadają się na 15 minut downhill-owania, a potem na dłuższą przejażdżkę "cierp ciało coś chciało", a miała być rekreacja. W necie można poczytać analizy o ergonomicznych, fizjologicznych kątach chwytu dłoni /nadgarstka. To praktyka znana od 150 lat, tak zwane holenderki:

Screenshot_2024-10-22-10-05-49-881_com.android.chrome.thumb.jpg.506ebda9664467042af75183b3038e18.jpg

Oczywiście poparta współcześnie analizami naukowymi, i dobrze że nauka dba o nadgarstki przeciętnego rowerzysty, natomiast producenci i my sami, rowerzyści, jesteśmy oślepieni modą, dosłownie na własne życzenie. Potem montuje się rogi, gripy, itp. wynalazki aby choć trochę ulżyło. A tak naprawdę problem rozwiązuje dobrze ugięta kierownica:

Screenshot_2024-10-22-10-03-48-750_com.android.chrome.thumb.jpg.9541467318a5886fed24b2b4b410ae8d.jpg

12 godzin temu, Turysta05 napisał(a):

(...)Producenci montują szerokie proste "wiosła" bo taka moda!  Wiosła, które są dobre, ale nadają się na 15 minut downhill-owania, a potem na dłuższą przejażdżkę "cierp ciało coś chciało", a miała być rekreacja.
(...)
Oczywiście poparta współcześnie analizami naukowymi, i dobrze że nauka dba o nadgarstki przeciętnego rowerzysty, natomiast producenci i my sami, rowerzyści, jesteśmy oślepieni modą, dosłownie na własne życzenie. Potem montuje się rogi, gripy, itp. wynalazki aby choć trochę ulżyło. A tak naprawdę problem rozwiązuje dobrze ugięta kierownica.

Każdemu według potrzeb. Jeździć, regulować, jeździć, regulować i tak do skutku. Ja sobie nie wyobrażam jazdy terenowej z krótką i mocno giętą kierownicą, zdarzało mi się na pożyczanym MTB, przerabianym na trekkinga, krótsze przejażdżki z taką holenderką robić i wymuszane przez kierownicę zawężanie łokci (by nie wykręcać nienaturalnie nadgarstków) utrudnia manewrowanie.

Krótkie rogi są super, ale to rozwiązanie na przydługie odcinki drogami lub w prostym terenie. Na kierownicy 72cm miałem rogi od zewnątrz (i na nich większość czasu w łatwym terenie spędzałem), teraz na 80 - od wewnątrz (i raczej po to, by móc zmienić chwyt, a nie być podstawowym, najwygodniejszym, zwłaszcza na łatwych i stromych podjazdach). Kierownica ma niewielki, 15mm wznios i 6° gięcie. Rozstaw chwytu (zewnętrzne krawędzie dłoni) wychodzi mi zatem koło 75cm, więc teoretycznie te 2-3cm z każdej strony bym mógł urwać, by nie mieć wystającej poza dłonie kierownicy i zmniejszyć szansę uderzeń o przeszkody. Manetki tak ustawione, aby po wstaniu z siodełka mieć mniej więcej proste nadgarstki. To jest konfiguracja, która u mnie się sprawdza na wielogodzinne jazdy, zarówno leśnymi drogami, jak i po górskich szlakach. Nie uważam tego za zaślepienie modą, a zdecydowany upgrade w komforcie. (Choć nie jest to dobre porównanie z wyizolowaną jedynie tą, konkretną zmianą).

Badania siłą rzeczy muszą jakoś uogólniać wyniki na standardową osobę, a kiedy my szukamy komfortu, to musimy dobrać i wyregulować wszystko pod siebie i naszą jazdę. Wskazówki na pewno pomagają szybciej znaleźć tą naszą optymalną, ale ostatecznie i tak sprowadza się to do iluś prób, iluś ustawień i iluś godzin w siodle. A skoro i tak poruszamy się bardziej czy mniej po omacku, to fajnie popróbować dobrać pasujące ustawienia na tym co już mamy, zanim zaczniemy wymieniać i kupować części.