krasnolud Opublikowano 9 Września Udostępnij Opublikowano 9 Września Dzień dobry, Mam 180 cm wzrostu, ważę 80 kg, a mój przekrok to 86 cm. Mieszkam na południu Polski i największą frajdę sprawia mi jazda po górach – uwielbiam podjazdy i zjazdy. Obecnie jeżdżę na Indiana Storm X7, ale ostatnio złapałem zajawkę na bardziej wymagającą jazdę (hopki, dropy itp.), przez co obawiam się, że mój obecny rower może w końcu nie wytrzymać. Szukam więc roweru, który lepiej sprawdzi się na trasach w bike parku (np. Słotwiny), na singletrackach (np. Przehyba) i pump tracku. Mój budżet to około 6000 zł. Z góry dziękuję za pomoc! Odnośnik do komentarza
Veriv Opublikowano 9 Września Udostępnij Opublikowano 9 Września https://allegro.pl/oferta/rower-dartmoor-hornet-pro-srebrny-27-5-rama-m-14249953226 Sakramentalne tak z Hornetem Pro i nie potrzeba Ci absolutnie żadnego innego hardtaila. Odnośnik do komentarza
Szwedacz Opublikowano 9 Września Udostępnij Opublikowano 9 Września Zależnie od promek: Rose Bonero 2/3, Canyon Stoic 4, Orbea Laufey (Roscoe 7-9, Commencal Meta HT AM Race raczej bez szans na promo w budżecie; moooże El Roy znowu gdzieś na zniżce minimalnie ponad budżetem się pokaże?). Może San Quentin na 29? Odnośnik do komentarza
krasnolud Opublikowano 9 Września Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września Dzięki za propozycje, jest w czym wybierać 🙂 A co sądzicie o Radon CRAGGER 7.0 Hardtail 29" | Bike-Discount? Poczytałem trochę i też dużo ludzi go polecało. Odnośnik do komentarza
Veriv Opublikowano 9 Września Udostępnij Opublikowano 9 Września Wiesz co, to rower trailowy, takie XC z pazurem. Patrząc po wymaganiach jakie przedstawiłeś potrzebujesz rower z wyższej kategorii, takiego typowego hardtaila enduro bo nic poza nie nadaje się na skakanie w bikeparkach. Odnośnik do komentarza
Przemeg Opublikowano 9 Września Udostępnij Opublikowano 9 Września Kolega Veriv tego Horneta słusznie polecił. Dartmoor jakość do ceny bardzo fajny. Odnośnik do komentarza
Oskarr Opublikowano 10 Września Udostępnij Opublikowano 10 Września Rowery XC wytrzymują skoki do metra wysokości. Szybciej się załatwi koła, niż coś się z ramą stanie, więc nie widzę opcji, aby taki Radon miał problem w przyszłości ze względu na obciążenie. Ba indiana potrafi cholernie dużo wytrzymać, tylko jest niebezpieczna. Ma stromy kąt główki ramy i zaliczenie gleby przelatując przez kierownice nie jest wyczynem. Indiana mieści też opony 29x2,4", tylko jej fabryczne koła nie wytrzymują takiej jazdy - ja mam X7 przerobioną na elektryka, jeździła m.in. w po cyganie w bielsku i jedyne co było potrzebne na wyjazd na single to wiadro szprych 😄 Ja bym szedł albo w jakieś XC/Trail, albo w coś pokroju Canyona Stoica: https://www.canyon.com/pl-pl/rowery-gorskie/rowery-trailowe/stoic/stoic-3/3338.html?dwvar_3338_pv_rahmenfarbe=RD Albo jeśli Ci kolor nie przeszkadza to neuron - zajebisa maszynka do takiej zabawy. Sam właśnie składam Neurona 🙂 https://www.canyon.com/pl-pl/rowery-gorskie/rowery-trailowe/neuron/al/neuron-5/3165.html?dwvar_3165_pv_rahmenfarbe=RD Jeśli byś się decydował na canyona, to możesz pisać, mam kody promocyjne -5% Odnośnik do komentarza
Veriv Opublikowano 10 Września Udostępnij Opublikowano 10 Września pytanie jak długo wytrzymują 🙂 Protetyka stomatologiczna jest droga, każdy zab kosztuje tyle ile ten rower. No i metrowy drop jest dość mały. Nigdy w Skolnitach nie byłem, ale z ciekawości obejrzałem filmiki i tam są duże hopy, niedolot będzie nieprzyjemny. https://youtu.be/dQOyLRveSK8?si=8NBNhwa4jljM5H0m Odnośnik do komentarza
Oskarr Opublikowano 10 Września Udostępnij Opublikowano 10 Września Byłem tam na xc 100 - rowerze do xc a mój brat jeździł tam na Indianie x7. Idealny na takie warunki jest full. Tam jest wyciag, więc może być rower typu enduro, ale jeśli mamy też podjeżdżać to lepszy będzie trail/ full downcountry Odnośnik do komentarza
krasnolud Opublikowano 10 Września Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września DARTMOOR Hornet to ciekawy rower, naprawdę mi się podoba, ale w moim przypadku to może być trochę jak strzelanie z armaty do wróbla. Dopiero uczę się jazdy po muldach, skoków itp., a ten Dartmoor chyba dla jakiś pół zawodowców, przynajmniej wygląda tak mocarnie, jakby spokojnie można było na nim skakać ze skoczni narciarskiej 😄 Panie Oskarr, kilka lat temu dzięki Tobie właśnie kupiłem tę indianę 😄 Niestety nie ma tych canyonów w moim rozmiarze. 😞 ps. Ja mówiłem o bike parku na Słotwinach w Krynicy a nie na skolnitach 😛 Odnośnik do komentarza
Veriv Opublikowano 10 Września Udostępnij Opublikowano 10 Września A dziękuje za korektę. W Słotwinach też nie byłem. Bierz jak najbardziej sytego hardtaila, co się nie dojezdzi.... to się dowygląda 🙂 Po drugie, pomyśl sobie na czym chciałbyś zaliczyć niedolot. Tu sie nie ma co patyczkować, mieszkasz blisko fajnych terenów i nie ma sensu bawić się w kompromisy. Wiem po sobie bo wpierw zaczynałem na rowerze downcountry, bo mi się wydawało że nie potrzebuje enduro i że na rowerze downcountry da się przeciez skakać. Teraz micha mi się cieszy cały czas, a siąść na rower downcountry.... to jak za karę. Chętnie sam bym kupił takiego hardtaila enduro na trasy flow, na hopy. Dodam jeszcze, że nie mowie koniecznie o tym dartmoorze. Po prostu hardtail mtb, ktorego sam producent kategoryzuuje jako rower do skakania. Dlaczego nie wierzyć w klasyfikację producenta. Odnośnik do komentarza
tomasz90 Opublikowano 11 Września Udostępnij Opublikowano 11 Września Osobiście stawiam na jakiś Dartmoor pozdro;) Odnośnik do komentarza
damianKr Opublikowano 11 Września Udostępnij Opublikowano 11 Września Również zaczynałem na down country a później przesiadłem się na AM. Do DC już nie wrócę. Mieszkając na południu Polski ma się ogromny dostęp do bike parków i świetnych tras. Lepiej wybrać coś co będzie bezpieczniejsze i nie będzie ograniczać. Osobiście stawiałbym na tego Dartmoor. Teraz wydaje Ci się jak strzelanie z armaty, ale pojeździsz chwilę i zmienisz zdanie. Odnośnik do komentarza
Cr8z Opublikowano 12 Września Udostępnij Opublikowano 12 Września Ja od siebie polecam primala https://www.rowertour.com/p/269304/rower-mtb-dartmoor-primal-pro-29-sand-storm?gad_source=1&gclid=CjwKCAjwooq3BhB3EiwAYqYoEh1osrvcRPb_4mdbyB4waiha5BVRQIhWzCPrJL1KOAQowrgEicscFBoCZvEQAvD_BwE#rozmiar-L Na prawdę fajne taczki. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi