igiwir123 Opublikowano 27 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego Jacek a ty obecnie masz chisela jakiegoś? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 27 Lutego Udostępnij Opublikowano 27 Lutego Już nie mam. Mam Epica karbonowego Odnośnik do komentarza
igiwir123 Opublikowano 27 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego Tak z ciekawości ile rowerów masz? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 27 Lutego Udostępnij Opublikowano 27 Lutego Obecnie mam tego jednego MTB, szosę endurance, Speca Roubaix SL3, szosę race Speca Tarmac SL6 i gravelo-przełajówkę Speca Crux. Jeszcze planuję fulla i szosowo-gravelowego elektryka. Odnośnik do komentarza
APZ Opublikowano 27 Lutego Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 5 godzin temu, jajacek napisał(a): Jeszcze planuję fulla O! Popieram. Ja jeżdżę wyłącznie na fullu. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 27 Lutego Udostępnij Opublikowano 27 Lutego Full dobra rzecz 🙂 Parę razy jeździłem testowo i było zajebiście. Ale ostatnie parę lat cała wolna kasa szła na mojego młodego. Teraz został odstawiony od cycka i musi już sobie sam radzić. A ja coś uzbieram na moje zabawki 🙂 Odnośnik do komentarza
Oskarr Opublikowano 28 Lutego Udostępnij Opublikowano 28 Lutego W dniu 27.02.2024 o 11:19, jajacek napisał(a): Jest mtb i jest mtb 🙂 Ci co trenują, ścigają się w XC i jeżdżą w góry mają zdecydowanie 1x. Po płaskopolsce niekoniecznie jest to optymalny napęd. Tu masz przykład ustawki, którą jechałem z ludźmi co się ścigają w maratonach MTB, kiedy miałem już 50 na karku ale niższą wagę i mocną nogę. Głównie w terenie, jakieś parę km szutrów też wpadło. Jak widać były fragmenty gdzie tempo szło ok. 40 km/h. A korba 38 na której jechałem była bardzo użyteczna. 38x11 to jest przełożenie 3,45 Czyli odpowiada przełożeniu 34x10 Pod górę miałem 24x36 czyli 0,66 co odpowiada przełożeniu 34x51 Jak widać da się zmontować taki sam zakres na 1x12. Dyskusyjne jest natomiast czy będzie tak samo pracował na przekosach i czy koszty eksploatacji będą zbliżone. Ci, których znam co się ścigają w XC regularnie zmieniają łańcuchy co 500-700 km, żeby nie zarżnąć drogich kaset i drogich blatów. Ja wolałbym nie pierniczyć się w takie historie i zmieniać kasety raz na rok a łańcuchy może maks 2 razy w ciągu sezonu. W 2x10 kasetę to zmieniałem może raz na 2 lata, łańcuch raz na rok. Tak swoją drogą jakiś użytkownik hardtaila e-bike ostatnio raportował że zrobił 10k km na jednym łańcuchu. Trzeba to rozkminić czy też łańcuchy e-bike nie stosować w mtb. Te łańcuchy co 500-700 km to w ramach rotowania. Kupuje się 3 łańcuchy na 1 kasetę i co 500 km wrzuca się najkrótszy. Jeździ się tak do zajechania napędu i wymienia kasetę wraz z łańcuchami. Mój GX 10-50 po 7kkm przyjął z narzekaniem łańcuch nr 4 (przez pierwsze 100 km na dwóch biegach przy mocy powyżej 700 watów potrafił przeskoczyć, po 100 km się ułożył). W praktyce jedna kaseta GX starcza mi na około 10kkm, rower używam w cięższych warunkach, przy delikatniejszych warunkach wytrzyma dłużej. Ceny też już spadły, zębatka srama stalowa na przód 34 t kosztuje teraz 50 (allegro)-70(centrum rowerowe). Kasety GX kupuje na bikediscount za 350 zł/szt. Łańcuch GX - 106 zł, deore 1x10 kosztuje koło 60. Jest więc drożej, ale nie ma już tragedii. Można oczywiście iść w kasetę XX1 za 2k i kupować łańcuchy za 500 zł, ale to wersja dla osób, które albo mają sponsorów, albo zarabiają bardzo dużo pieniędzy. Ja osobiście nie lubię napędów 2x. Mają ten sam zakres przełożeń co droższe napędy 1x, jeśli chcesz, aby Ci łańcuch nie spadał, to musisz mieć jakąś absurdalną sprężynę w przerzutce. Do terenu się nie nadaje a na asfalt... wolę starsze napędy 3x. Osobiście nie widzę przewagi napędu 3x nad 2x. Dalej mamy przerzutkę z przodu, mamy dalej taką samą masę, ciężej dobrać przełożenie, droższe napędy i mniejszy zakres przełożeń. Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 28 Lutego Udostępnij Opublikowano 28 Lutego Napędy 3x są droższe niż 2x? Nie sprawdzałem osobiście ale ostatnio czytałem gdzieś, nie pamiętam czy tu czy na konkurencyjnym forum, o "taniości" napędów 3x i ludzie podawali ile co kosztuje, itd. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 28 Lutego Udostępnij Opublikowano 28 Lutego Sądzę że chciał napisać że nie widzi przewagi 2x nad 3x. Odnośnik do komentarza
Oskarr Opublikowano 29 Lutego Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 7 godzin temu, jajacek napisał(a): Sądzę że chciał napisać że nie widzi przewagi 2x nad 3x. Tak, nie widzę przewagi 2x nad 3x. Błąd mi się wkradł. Odnośnik do komentarza
igiwir123 Opublikowano 29 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego A te opony w specu chiselu to będą znośne na asfalt czy tak niezbyt? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 29 Lutego Udostępnij Opublikowano 29 Lutego Bardzo dobre na asfalt Odnośnik do komentarza
igiwir123 Opublikowano 29 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2 godziny temu, jajacek napisał(a): Bardzo dobre na asfalt No się wydają takie mocno w teren ale w sumie może masz rację 😅 Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 29 Lutego Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 11 godzin temu, Oskarr napisał(a): Tak, nie widzę przewagi 2x nad 3x. Błąd mi się wkradł. Spoko, tak mi się wydawało, że coś pokręciłeś ale żeby inni nie cytowali Ciebie w przyszłości to wolałem sprostować 😁 Odnośnik do komentarza
igiwir123 Opublikowano 2 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca Ktoś może wie jakim kurierem przychodzą rowerki z bikeinn? Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi