Klakier Opublikowano 24 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2023 Dziwne wrażenie mam podczas jazdy (28" Nexus + Kendy 700-32C). Bardzo często mam wrażenie - dosłownie identyczne jak samochodem zimą gdy tył na śliskim stracił przyczepność i nam wieje, dosłownie jest tak samo na zakrętach dość ostrych. Jadę chodnikiem, skręcam szybko w prawo czy w lewo i mam wrażenie że tył mi ucieka na boki. Próbowałem obserwować podczas skrętów co dzieje się z tylnym kołem ale nic nadzwyczajniego nie widzę. Odnośnik do komentarza
liftlodz Opublikowano 24 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2023 Jakie masz ciśnienie w oponie? Może zbyt niskie lub zbyt wysokie.No chyba że ci coś pękło. Odnośnik do komentarza
mike21 Opublikowano 24 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2023 Obejrzyj czy rurki łańcuchowe, szczegolnie w okolicy supprtu nie są pęknięte. Odnośnik do komentarza
Klakier Opublikowano 24 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2023 Opona twarda, nie znam ciśnienia, pompowana na "oko" albowiem im mniej powietrza tym więcej używam siły do pedałowania (moja waga 105 / 185cm). Rurka łańcuchowa to co to? Odnośnik do komentarza
mike21 Opublikowano 25 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2023 To te rurki, ktore biegną od mufy suportowej do haków tylnego kola. Najczęściej spotyka się pęknięcie rurki po stronie napędowej. Odnośnik do komentarza
Klakier Opublikowano 27 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2023 Panowie, mam głupie pytanie, w którym kierunku ma być skierowana strzałka kierunkowa na oponie? Opiszę pytanie tak: - stoicie teraz na przeciw roweru - widzicie jego lewy bok - przód roweru skierowany jest na godz. 9 a tył na 3 - opona przednia ma strzałkę w przeciwną stronę do ruchu wskazówek zegara Prawidłowe to ustawienie czy ma być w drugą stronę? Opona ustawiona jest w tej chwili (zgodnie z powyższym) tak, że strzałka widniejąca na górze opony (godz. 12) pokazuje kierunek w lewo. To prawidłowy kierunek czy ma być w drugą stronę, strzałka ma lecieć w prawo do dołu ? Mechanik zasugerował mi, że mam źle opony zamontowane dlatego lata mi na zakrętach. Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano 27 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2023 15 minut temu, Klakier napisał(a): Panowie, mam głupie pytanie, w którym kierunku ma być skierowana strzałka kierunkowa na oponie? Opiszę pytanie tak: - stoicie teraz na przeciw roweru - widzicie jego lewy bok - przód roweru skierowany jest na godz. 9 a tył na 3 - opona przednia ma strzałkę w przeciwną stronę do ruchu wskazówek zegara Prawidłowe to ustawienie czy ma być w drugą stronę? Opona ustawiona jest w tej chwili (zgodnie z powyższym) tak, że strzałka widniejąca na górze opony (godz. 12) pokazuje kierunek w lewo. To prawidłowy kierunek czy ma być w drugą stronę, strzałka ma lecieć w prawo do dołu ? Mechanik zasugerował mi, że mam źle opony zamontowane dlatego lata mi na zakrętach. Jak zakręcisz kołem tak jak przy jeździe do przodu to strzałka ma się kręcić w stronę, którą wskazuje Odnośnik do komentarza
Klakier Opublikowano 27 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2023 Odbiorę rower z serwisu to zerknę. Odnośnik do komentarza
Oskarr Opublikowano 29 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2023 Masz prawidłowe ustawienie. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi