jajacek Opublikowano 29 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2023 27 minut temu, Greg29 napisał(a): Giant Contend AR2 (Shimano Tiagra 2x10, ham. tarczowe hydrauliczne, rama alu, widelec karbonowy, taperowana główka ramy, sztywne osie, max. szerokość opony 38c) Canyon Endurance AL 6.0 Disc (Shimano Tiagra 2x10, ham. tarczowe hydrauliczne, rama alu, widelec karbonowy, sztywne osie, max. szerokość opony 35c) Trek Domane AL 4 Disc (Shimano Tiagra 2x10, ham. tarczowe hydrauliczne, rama alu, widelec karbonowy, taperowana główka ramy, sztywne osieosie, max. szerokość opony 35c) ORBEA Avant H30 (Shimano 105 2x11, ham. tarczowe hydrauliczne, rama alu, widelec karbonowy, taperowana główka ramy, sztywne osie, opony 700x28c i to jest chyba max) Cube Attain SL (Shimano 105 2x11, ham. tarczowe hydrauliczne, rama alu, widelec karbonowy, sztywne osie, opony 28c - nie wie jaki max) Kross Vento 5.0 (Shimano 105 2x11, ham. tarczowe hydrauliczne, rama alu, widelec karbonowy, sztywne osie, opony 28c - nie wie jaki max) Rose Pro SL Disc 105 (Shimano 105 2x11, ham. tarczowe mechaniczne, rama alu, widelec karbonowy, sztywne osie, max. szerokość opony 32c) Przy okazji jest też moja prywatna lista bo myślę żeby na jesień wzbogadzić moją "stajnię" o jakąś szosę Road+ lub grawela - nie wiem czy grawel jest mi potrzebny ale nie chcę i nie potrzebuję typowej szosy a chciałbym mieć możliwość zjechania z asfaltu na jakąś drogę polną czy leśną czy tzw. szuter. Myślę, że możliwość montażu opony 33-35c to jednak must have Wszystko co wymieniłeś ma ręce i nogi oprócz Kross Vento który nie jest rowerem endurance. To jest szosa reace geo pomiędzy race a endurance. Wchodzi opona 28 bo juniorzy na tym jeżdżą. Ale czy szersza nie wiem. Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 29 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2023 Dzięki @jajacek, tego akurat o tym Krossie nie doczytałem - zmodyfikuję swoją listę ? Odnośnik do komentarza
liftlodz Opublikowano 29 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2023 Na tym Canyonie Endurance jeździłem przez 2 miesiące w Tajlandii - wygodny rower o dość komfortowej pozycji pod warunkiem jazdy po równych nawierzchniach. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 30 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2023 Dobra oferta. Karbon, tarcze i 105 za 6500 https://www.olx.pl/d/oferta/specialized-roubaix-sport-rozm-54-przejechane-tylko-150-km-CID767-IDUH1Lg.html Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 30 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2023 Widziałem jeszcze Superior X-Road Issue na Shimano 105, rama alu, widelc karbonowy (z aluminiową rurą sterową), sztywne osie, hamulece hydrauliczne za około 7,5 tys. zł. Sprzedawany na oponach 30c ale wchodzą tam opony do 40c bo jest na tej samej ramie co ichnie gravele. Odnośnik do komentarza
Asfalt Opublikowano 31 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2023 22 godziny temu, jajacek napisał(a): Dobra oferta. Karbon, tarcze i 105 za 6500 https://www.olx.pl/d/oferta/specialized-roubaix-sport-rozm-54-przejechane-tylko-150-km-CID767-IDUH1Lg.html Czemu ktoś sprzedaje praktycznie nowy rower za mniej niż połowę ceny katalogowej? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 31 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2023 Różne są powody. Są ludzie którzy mają sporo pieniędzy, kupili coś, nie podeszło i chcą się szybko pozbyć. Cena katalogowa w przypadku dobrych rowerów jest często podobnie chora jak w przypadku samochodów. Kupowałem 3-letni samochód a 50k, gdzie nowy w salonie kosztował 250k. A sprzedawał mój znajomy dla którego był to szósty czy siódmy samochód :) Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 31 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2023 Jakby to jeszcze autora wątku interesowało, to w wolnej chwili trochę pogrzebałem i do tej mojej listy mogę dodać, że: - ORBEA Avant H30 - max. szerokość opony 35c - Cube Attain SL - max. szerokość opony 32c Jest jeszcze Orbea Avant H40 na Tiagrze i mechanicznych tarczach Odnośnik do komentarza
Asfalt Opublikowano 31 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2023 Godzinę temu, Greg29 napisał(a): - ORBEA Avant H30 - max. szerokość opony 35c - Cube Attain SL - max. szerokość opony 32c Dzięki za wstawki. Cube i Avanta H30 ciężko strasznie znaleźć, a Avant H60 za prawie 7k jest na Clarisie. Ja to chyba jestem strasznym dusigroszem, ale dla mnie kupowanie roweru z osprzętem odpowiadającym rowerom dwa razy tańszym jest nie do przyjęcia nawet pomimo jakiejś super ramy, już wole kupić samą ramę i zbudować wszystko od początku. Myślałem teraz jeszcze nad Meridą Silex 200/400 i M_Bike GRV 400 czyli właściwie tym samym co Merida Silex. Pozycja wydaje się być komfortowa, napęd GRX pomimo tego, że bardziej wcelowany w jazdę terenową, to wydaje się odpowiednim wyborem. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 31 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2023 2x nawet z gravela wystarczy do większości zastosowań oprócz szybkich ustawek. Merida ma znacząco lepszą ramę niż mbike. Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 31 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2023 Mam taką drugą listę z grawelami ?. Tu nawet nie chodzi o bycie dusigroszem tylko o realną ocenę wartości danego produktu, po prostu nóż się w kieszeni otwiera jak się widzi rowery na Clarisie czy Sorze za ponad 5 czy 6 tys. zł. O QR-ach nawet nie wspomnę. Ja zrobiłem sobie te listy po to żeby na olx-ie używki przeglądać i jak coś się trafi fajnego w rozsądnej cenie to wtedy kupię. Już tak kupiłem fitnessa i mtb xc ? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 31 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2023 Mam podobne podejście. Kupno Speca czy Treka alu na Clarisie to dla mnie kompletna bzdura. A używek jest na pęczki w dobrej cenie z dobrym osprzętem. Odnośnik do komentarza
Asfalt Opublikowano 1 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2023 20 godzin temu, jajacek napisał(a): Mam podobne podejście. Kupno Speca czy Treka alu na Clarisie to dla mnie kompletna bzdura. A używek jest na pęczki w dobrej cenie z dobrym osprzętem. Dla mnie używki są po prostu niepewne, sam wiem jak kiedyś traktowałem rower, mycie na myjni ciśnieniowej i to tak perfidnie po napędzie, o smarowaniu i czyszczeniu łańcucha nie było mowy, ruszanie z najwyższego biegu itd. to jest jak z samochodem - bardzo łatwo wpaść na minę Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 1 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2023 Nie powiem że nie wpakowałem się na minę. Ale kompletnie nie miałem kiedyś wiedzy. Obecnie kupuję tylko używki i od paru lat na żadnej się nie przejechałem. Te rowery to były 2x Spec Chisel, Spec Epic, Spec Shiv TT, Spec Tarmac SL6 2x, Spec Crux plus ze dwa crossy na hydraulice. Odnośnik do komentarza
liftlodz Opublikowano 1 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2023 Twórca wątku chce nowy bo bierze go na fakturę, czyli o używanych można zapomnieć.Proste. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi