Skocz do zawartości

MTB solidny, rekreacyjny, pod przyczepkę

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, Szwedacz napisał(a):

Tu masz fajny artykuł, gdzie się (choć nie za szczegółowo) rozpisali o poszczególnych parametrach geometrii: https://www.bikeradar.com/features/the-ultimate-guide-to-bike-geometry-and-handling

Jak spojrzysz po katalogach, to zauważysz tendendecję, że im bardziej wypłaszczona główka, tym krótszy mostek, a szersza kierownica. Zwracaj uwagę czy HTA jest mierzone w sagu, czy nie (mało kto to podaje), bo wraz ze wzrostem skoku amortyzatora wypłaszcza ci się HTA, mimo że podczas normalnej jazdy, w sagu, armotyzator będzie te 15-20% ugięty, a więc i kąt główki będzie nieco stromszy podczas jazdy.

Wracając do samych wyciągnięć, jak chcesz sobie zobrazować i porównać, to masz na szybkości sklecony taki kalkulatorek: https://www.desmos.com/calculator/mrwose9dll

Możesz sobie porównać 2 konfiguracje (kierownica, mostek) mając jako punkty odniesienia stery oraz suport. Siodełko pomijam, bo generalnie będziesz chciał dobierać ramy tak, by zachować stałą relację położenia nóg i siodełka względem suportu, więc tej części roweru za bardzo nie wykorzystasz do regulowania wyciągnięcia za kierownicą.

Jak chcesz to sobie rozbuduj o uwzględnianie gięcia i zmiany nachylenia kierownicy. Tu model zakłada kij od szczotki. Najprościej backsweep i obrót uwzględnić odpowiednio skracając parametr długości mostka o te przesunięcie wynikające z tego gdzie mamy gripy względem środka kierownicy.

Dzięki, fantastyczne. Najbardziej podoba mi się to: Niżej magia, nie ruszać

Pamowie, domykam kupno Attention dla żony.
Przymierzaliśmy dzisiaj w sklepie rozmiar M i L.
Wg rozmiarówki żona powinna mieć M. Jak widziałem, jak jeździ na M (moim zdaniem kolana zbliżaly sie jej do kierownicy i chyba twierdziła, że nogi ma za bardzo zgięte), to poprosiłem ją żeby przejechała się na L.
Moim zdaniem L lepiej leży, chociaż wg katalogu to nie jej rozmiar, ale Attention ma specyficzne proporcje.
Wrzucam zdjęcia, tak jak udało mi się ująć. Co sądzicie?
Szary - M.
Niebieski - L.

6c2df555045b8dd664eb0aa4348fd79f.jpgee30c3ffd51a718c8c8d0022f6e5456f.jpg

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Strasznie wyprostowana jest po prawej. Ale może ona tak woli.
Jeżdziłem na L. Mam 175 wzrostu. Rower był akurat na wysokość ale jak dla mnie za krótki na długość. Ale kolega co ma 173 jest zachwycony.
Dzięki!!
Czekaj, które zdjęcie jest dla Ciebie po prawej? Na szarym? To Mka. Niebieski Lka. Widać jakąś różnicę?

Żona chce mieć komfortową pozycję, ale staram się doradzić jej, żeby nie przesadziła. Żona ma 171 cm. Wydaje mi się, że L lekko ją rozciągnie, będzie nadal wysoko,ale będzie taki oddech.

Po prawej to większe. Z ciemnym samochodem w tle.
Tel L to był taki dziwny rower. Jakiś taki i wielki i krótki. W ogóle nie mogłem się na nim odnaleźć.
To jak to możliwe, że jest bardziej wyprostowana na większym?
W każdym razie żona chce mieć jak najbardziej komfortowo. To może ta Lka nie wygląda źle, co? Chodzi mi o to, czy nie wygląda jakby był na nią za duży.