Skocz do zawartości

MTB solidny, rekreacyjny, pod przyczepkę

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko kąt podsiodłówki w Grand Canyonach to 75 stopni - jak dla mnie to nie jest "rekreacyjny mtb pod przyczepkę".

Dla porównania Canyon: Pathlite 73.25 st, Grizl AL 73.5st

Pogadałem sobie jeszcze z ChatemGPT i po kilku napomnieniach i poprawkach mam taką odpowiedź ma propozycję zmiany amortyzatora ze 100mm (dł całk 506mm) na 120mm (dł całk 531mm)

• Kąt główki ramy: z 69.4° na około 68.5°–68.7° (spadek o 0.7°–0.9°)
  • Kąt rury podsiodłowej: z 74.2° na około 73.5°–73.7° (spadek o 0.5°–0.7°)
  • Obniżenie suportu: z 69 mm na 63 mm–65 mm (spadek o 4–6 mm)
  • Reach: z 446 mm na około 441 mm–443 mm (spadek o 3–5 mm)
  • Stack: z 629 mm na 652.34 mm (wzrost o 23.34 mm)

wydaje mi się @krix że to może być ciekawy koncept:

- stack pójdzie do góry - będziesz miał wygodniej

- suport też troszkę pójdzie do góry, ale on w standardzie jest niżej niż np w Chiselu

- kąty zbliżą się do tych w expl540

• 5 tygodni później...

Czołem Waszmościom,
ostatecznie wybór pada na dwa rowery, co doradzicie? Oba są w podobnej cenie. To ma być rower ATB - turystyczny. Wszędołaz. Sporadycznie na zjazdy górskie. Oba mają w miarę solidne ramy - Jealous AL może pociągnąć przyczepkę do 40 kg, Merida Lite - ma ją sąsiad z bagażnikiem przykręconym do widelca i jeździ z sakwami, nie ma problemów. 
1. Merida Lite 600 na XT i Markhor

https://bike-alm.de/fahrraeder/mtb/merida/merida-big.nine-600-2023-blau/weiss-29291?number=50241

Plusy - można założyć drugą przerzutkę, ma minimalnie bardziej rekreacyjną geometrię, Merida chyba łatwiej się sprzeda w razie czego. Minus - kąt główki 70 st., koła według Forum muzealne (chociaż obręcze Merida Expert - nie wiem, na ile lepsze  od tych kół Big.Nine Lite 300) . Nie wiem, jak z dropperem w Meridzie - czy można puścić kabel wewnątrz rury.

2. Radon Jealous 8 AL

https://www.bike-discount.de/en/radon-jealous-al-8.0-3

Plusy - rama na aluminium 7005, bardziej nowoczesna geometria 69 st główka no i rower mający wszystko w wersji podstawowej na początek ( np. chwalone koła SUNringlé Düroc 30).  Minusy - nie da się wsadzić przerzutki z przodu. 

Nie rozumiem jeszcze tego parametru kąta rury podsiodłowej. Jealous ma 74 , a Merida ma 73,5. Który jest lepszy? Jeśli  można to tak określić - może są po prostu inne.

https://geometrygeeks.bike/compare/specialized-chisel-2021-xl,radon-jealous-al-8-0-2021-22,merida-bignine-500-lite-2022-2023-xl,cube-attention-2022-22-29-xl,cannondale-trail-sl-2021-xl/

Tylko się wtrącę, nie sądzę żebyś zauważył znaczącą różnicę między HTA 69, a 70 stopni. Obie są względnie strome, na obydwu się spokojnie jeździ, dopóki nie mówimy o naprawdę stromych ściankach w górach.

Podobnie różnica w kącie podsiodłowej marginalna, przy długości rury podsiodłowej 520mm (i powiedzmy 180mm wysunięcia sztycy żeby okrągłe 700mm było do obliczeń), różnica między obydwoma podanymi przez ciebie wartościami przekłada się na niecałe 6mm przesunięcia siodełka w poziomie. Jakbyś zestawił to z agresywniejszym HT, to przy STA 76 stopni już się robi 3cm przesunięcia względem roweru o STA wynoszącym 73.5 stopnia. Żadnej czarnej magii tu nie ma, jest to kąt między poziomem, a linią wychodzącą z supportu (z niuansami związanymi z definiowaniem tego przy przesuwaniu siodełka lub gięciu rury -> efektywny STA). Reszta to podstawowa trygonometria.

Większe wartości pokroju 76 stopni STA ułatwiają podjeżdżanie z siodełka, bo przesuwają nasz środek ciężkości bardziej do przodu. Sporo osób natomiast uważa, że przez to mniej wygodnie się jeździ dłuższe i mniej wymagające trasy.

• 2 tygodnie później...

Witam. Mam dokładnie ten sam problem co kolega KRIX i te same wymagania. Przymierzałem się do Attention i fajnie się siedzi ale brak dwóch blatów z przodu. Co znajdę rower fajny mtb rekreacyjny to brak dwóch blatów z przodu. Coraz bardziej skłaniam się ku złożeniu roweru np na ramie Sunset. Obecnie Sunset jest na Cues co jest słabe.

• 3 tygodnie później...
Witam. Mam dokładnie ten sam problem co kolega KRIX i te same wymagania. Przymierzałem się do Attention i fajnie się siedzi ale brak dwóch blatów z przodu. Co znajdę rower fajny mtb rekreacyjny to brak dwóch blatów z przodu. Coraz bardziej skłaniam się ku złożeniu roweru np na ramie Sunset. Obecnie Sunset jest na Cues co jest słabe.
Hej. Attention jest obecnie na napędzie 1x, ale jego rama jest przystosowana do 2x.

Skąd weźmiesz ramę Sunset? W bike-discount jest tylko damska

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

A to może jakieś nowe Radony zrobili? Albo inne podobne niemieckie? Rose, Dynamics itp,
Są Sunsety i rama Scart Light.
Chciałem kupić i żonie skompletować, ale skończył się im Paragony Goldy za 80 Euro :( :(

7 godzin temu, krix napisał(a):

Hej. Attention jest obecnie na napędzie 1x, ale jego rama jest przystosowana do 2x.

Skąd weźmiesz ramę Sunset? W bike-discount jest tylko damska

Oprócz Attention przymierzałem też Merida Crossway i siedziało mi się jeszcze wygodniej. Crossway jest dla mnie odniesieniem geometrii ramy. A jakie proponowalibyście zamiennik amora Paragon Gold ale olejowo-sprężynowy? Zależy mi na jak najrzadszych przeglądach.

Oprócz Attention przymierzałem też Merida Crossway i siedziało mi się jeszcze wygodniej. Crossway jest dla mnie odniesieniem geometrii ramy. A jakie proponowalibyście zamiennik amora Paragon Gold ale olejowo-sprężynowy? Zależy mi na jak najrzadszych przeglądach.
Nie wiem jaki zamiennik Paragon Gold.

Popatrz na forum, @jajacek ma taki wpis o crossach, pisze o jakimś suntorze, że jest ewentualnie porównywalny.

Generalnie z Paragonem Gold jest bieda, jeśli chodzi o dostepność

Panowie, a co sądzicie o takich rowerach jako ATB? Czyli w miarę spolegliwy, także do trekkingu. Potrzebuję 2 szt - dla żony też.

1. Znany tu Procaliber. Ma miejsce na stopkę i bagażnik. Zapytałem sklepu, czy można wmombić 2 x . Kola Bontager są sensowne?

https://sprint-rowery.pl/rower-gorski-trek-procaliber-8

Muszę porównać geo z resztą modeli.
Ten Trek mnie kusi. Rama wygląda na lekką. Ładne malowanie.

2. Dalej mam mozliwość Meridę Big Nine Lite 600 z Niemiec za ok 4k. PLN

3. Trzecia opcja to Cannondale Trail SL
https://www.greenbike.pl/rower-gorski-damski-cannondale-trail-sl-3-29-p-6965.html

4. W akcie rozpaczy patrzę na Attention , ciężka rama bez thru axle, ale wygodne geo.

Nota bene - Byłem w sobotę z żoną w sklepie, jeździlismy próbnie na 5 rowerach - Giant, Merida, KTM. Zgadzam się z poglądem, że słabe hamulce hydrauliczne tylko spowalniają ruch roweru. Niektóre z tych modeli w cenie ok 5k miały właśnie takie spowalniacze. Zgroza.

p.s. nie chcę Torpado. Jakoś mi nie leży. No dobra, jeszcze porównam jego geo. Rockridera 720 już nie ma i Pani na infolinii powiedziała, że nie będzie dostaw.

8 godzin temu, krix napisał(a):

Panowie, a co sądzicie o takich rowerach jako ATB? Czyli w miarę spolegliwy, także do trekkingu. Potrzebuję 2 szt - dla żony też.

1. Znany tu Procaliber. Ma miejsce na stopkę i bagażnik. Zapytałem sklepu, czy można wmombić 2 x . Kola Bontager są sensowne?

https://sprint-rowery.pl/rower-gorski-trek-procaliber-8

Muszę porównać geo z resztą modeli.
Ten Trek mnie kusi. Rama wygląda na lekką. Ładne malowanie.

2. Dalej mam mozliwość Meridę Big Nine Lite 600 z Niemiec za ok 4k. PLN

3. Trzecia opcja to Cannondale Trail SL
https://www.greenbike.pl/rower-gorski-damski-cannondale-trail-sl-3-29-p-6965.html

4. W akcie rozpaczy patrzę na Attention , ciężka rama bez thru axle, ale wygodne geo.

Nota bene - Byłem w sobotę z żoną w sklepie, jeździlismy próbnie na 5 rowerach - Giant, Merida, KTM. Zgadzam się z poglądem, że słabe hamulce hydrauliczne tylko spowalniają ruch roweru. Niektóre z tych modeli w cenie ok 5k miały właśnie takie spowalniacze. Zgroza.

Trek ma fajną geometrię, jak bym nie miał Chisela to bym przygarnął takiego, albo Cannondaila.

A o Cannondailu Trail pisałem Ci kiedyś, ale go skreśliłeś 😉

Trek z linka jest nieźle skonfigurowany patrząc co dostaje się w podobnych kwotach w innych rowerach z podobnego poziomy cenowego - Recon gold i hamulce mt400. Ja bym zmienił koronkę na 32/34z lub całą korbę na SLX (wg strony Treka rama przyjmuje 34z z linią łańcucha 55mm) i tarcze hamulcowe.

Trek wagowo wygląda nieźle - Mka bez dętek ~12,5kg, chociaż sama rama waży ~2kg https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-cross-country/procaliber/rama-procaliber-al/p/44442/?colorCode=greylight - ale będzie solidna i pod przyczepkę 😉

26 minut temu, Pepe75 napisał(a):
Trek ma fajną geometrię, jak bym nie miał Chisela to bym przygarnął takiego, albo Cannondaila.
A o Cannondailu Trail pisałem Ci kiedyś, ale go skreśliłeś 

Trek z linka jest nieźle skonfigurowany patrząc co dostaje się w podobnych kwotach w innych rowerach z podobnego poziomy cenowego - Recon gold i hamulce mt400. Ja bym zmienił koronkę na 32/34z lub całą korbę na SLX (wg strony Treka rama przyjmuje 34z z linią łańcucha 55mm) i tarcze hamulcowe.
Trek wagowo wygląda nieźle - Mka bez dętek ~12,5kg, chociaż sama rama waży ~2kg https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-cross-country/procaliber/rama-procaliber-al/p/44442/?colorCode=greylight - ale będzie solidna i pod przyczepkę

Pisałeś, owszem 🙂
Skreśliłem chyba dlatego, że ma cięższą ramę od Merida Lite i jakoś zafiksowałem się na innych markach.

Ważne kryteria nadal mam takie:

1. Osprzęt jest w tych rowerach w miarę, ale co mnie trapi, to geo. Nie chcę sportowego (zwłaszcza dla żony).
Tu zrobiłen zestawienie dla rozmiarów XL. Wychodzi na to że Attention i Merida mają najbardziej rekreacyjne geo. A Cannondale Trail ma mniejszy kąt główki, stromsze siodełko i 4 cm dłuższy reach - to się nawzajem rekompensuje czy pozycja bardziej sportowa?

https://geometrygeeks.bike/compare/trek-procaliber-8-2024-xl,cannondale-trail-sl-2021-xl,radon-jealous-al-8-0-2021-22,cube-attention-2024-xl,merida-bignine-500-lite-2022-2023-xl,specalized-chisel-hardtail-2024-xl,rockrider-race-720-2023-xl,giant-xtc-slr-29-1-2022-xl/

2. Druga rzecz to waga - byliśmy teraz żoną w sklepie oglądaliśmy np Gianta XTC, który był lżejszy niż Merida Lite i jakoś KTM, ale do niego nie da się chyba napędu 2x.

3. Możliwość napędu 2x - tak jakoś dałem się przekonać, czytając Forum, żeby mieć możliwość wstawienia takiego napędu.

4. Widzę, że otwory pod bagażnik też nie są złe, ale może to trzeba odpuścić.

Ehh. Najlepiej tak naprawdę własnym doświadczeniem decydować, trzeba byłoby więc kupić dwa rowery i po prostu je sobie porównywać albo na przestrzeni lat zmieniać i potem wracać do bardziej sprawdzonych konstrukcji pod siebie. Ale na to trzeba pieniędzy miejsce na trzymanie roweru i czasu 😉

10 minut temu, krix napisał(a):

Pisałeś, owszem 🙂
Skreśliłem chyba dlatego, że ma cięższą ramę od Merida Lite i jakoś zafiksowałem się na innych markach.

Ważne kryteria nadal mam takie:

1. Osprzęt jest w tych rowerach w miarę, ale co mnie trapi, to geo. Nie chcę sportowego (zwłaszcza dla żony).
Tu zrobiłen zestawienie dla rozmiarów XL. Wychodzi na to że Attention i Merida mają najbardziej rekreacyjne geo. A Cannondale Trail ma mniejszy kąt główki, stromsze siodełko i 4 cm dłuższy reach - to się nawzajem rekompensuje czy pozycja bardziej sportowa?

https://geometrygeeks.bike/compare/trek-procaliber-8-2024-xl,cannondale-trail-sl-2021-xl,radon-jealous-al-8-0-2021-22,cube-attention-2024-xl,merida-bignine-500-lite-2022-2023-xl,specalized-chisel-hardtail-2024-xl,rockrider-race-720-2023-xl,giant-xtc-slr-29-1-2022-xl/

2. Druga rzecz to waga - byliśmy teraz żoną w sklepie oglądaliśmy np Gianta XTC, który był lżejszy niż Merida Lite i jakoś KTM, ale do niego nie da się chyba napędu 2x.

3. Możliwość napędu 2x - tak jakoś dałem się przekonać, czytając Forum, żeby mieć możliwość wstawienia takiego napędu.

4. Widzę, że otwory pod bagażnik też nie są złe, ale może to trzeba odpuścić.

Ehh. Najlepiej tak naprawdę własnym doświadczeniem decydować, trzeba byłoby więc kupić dwa rowery i po prostu je sobie porównywać albo na przestrzeni lat zmieniać i potem wracać do bardziej sprawdzonych konstrukcji pod siebie. Ale na to trzeba pieniędzy miejsce na trzymanie roweru i czasu 😉

1. To weź dla Żony Cuba, jeżeli to ma być dla Niej rekreacyjny rower, raczej nie odczuje różnicy czy ma sztywne osie czy nie. Chyba, że chcesz abyście mieli te same rowery.

Trek chyba ma trochę inaczej rozłożoną rozmiarówkę ze względu na dodatkowy rozmiar M/L - być może dla Ciebie lepsza byłaby L-ka. Nie sugerowałbym się ogólnie rozmiarem XL we wszystkim jak leci. Przy 175cm mam Mki Chisela i Surly, a jak próbowałem Cuba to Lka była ok - Mka była za mała.

Bardziej stromy kąt rury podsiodłowej rekompensuje większy reach - patrz na parametr top tube effective. Cannondale jest/był też w wersji z amortyzatorem 120mm - w tym przypadku obydwa kąty mają mniejszą wartość 66.5 i 74 https://www.greenbike.pl/rower-gorski-trailowy-cannondale-trail-se-3-29-gratis-p-6966.html

3. Nie wiem jak mocne macie nogi, ale 32x10 / 34x11 przy kadencji ~90 daje ~40km/h i chciałbym mieć tyle mocy żeby przelotowo tyle dłuższy czas lecieć 😉

Można spróbować złożyć napęd 36x26 + kasetę 12rz 11-36

https://www.gear-calculator.com/?GR=DERS&KB=26,36&RZ=11,12,13,14,15,17,19,21,24,28,32,36&UF=2328&TF=90&SL=2.6&UN=KMH&DV=teeth&GR2=DERS&KB2=34&RZ2=11,13,15,17,19,21,24,28,32,37,46&UF2=2328

przy długich przelotach na asfalcie pewnie będzie wygodniej

ja dla odmiany nawet w gravelu przechodzę z 2x i na 1x 😉