Skocz do zawartości

MTB solidny, rekreacyjny, pod przyczepkę

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko kąt podsiodłówki w Grand Canyonach to 75 stopni - jak dla mnie to nie jest "rekreacyjny mtb pod przyczepkę".

Dla porównania Canyon: Pathlite 73.25 st, Grizl AL 73.5st

Pogadałem sobie jeszcze z ChatemGPT i po kilku napomnieniach i poprawkach mam taką odpowiedź ma propozycję zmiany amortyzatora ze 100mm (dł całk 506mm) na 120mm (dł całk 531mm)

• Kąt główki ramy: z 69.4° na około 68.5°–68.7° (spadek o 0.7°–0.9°)
  • Kąt rury podsiodłowej: z 74.2° na około 73.5°–73.7° (spadek o 0.5°–0.7°)
  • Obniżenie suportu: z 69 mm na 63 mm–65 mm (spadek o 4–6 mm)
  • Reach: z 446 mm na około 441 mm–443 mm (spadek o 3–5 mm)
  • Stack: z 629 mm na 652.34 mm (wzrost o 23.34 mm)

wydaje mi się @krix że to może być ciekawy koncept:

- stack pójdzie do góry - będziesz miał wygodniej

- suport też troszkę pójdzie do góry, ale on w standardzie jest niżej niż np w Chiselu

- kąty zbliżą się do tych w expl540

• 5 tygodni później...

Czołem Waszmościom,
ostatecznie wybór pada na dwa rowery, co doradzicie? Oba są w podobnej cenie. To ma być rower ATB - turystyczny. Wszędołaz. Sporadycznie na zjazdy górskie. Oba mają w miarę solidne ramy - Jealous AL może pociągnąć przyczepkę do 40 kg, Merida Lite - ma ją sąsiad z bagażnikiem przykręconym do widelca i jeździ z sakwami, nie ma problemów. 
1. Merida Lite 600 na XT i Markhor

https://bike-alm.de/fahrraeder/mtb/merida/merida-big.nine-600-2023-blau/weiss-29291?number=50241

Plusy - można założyć drugą przerzutkę, ma minimalnie bardziej rekreacyjną geometrię, Merida chyba łatwiej się sprzeda w razie czego. Minus - kąt główki 70 st., koła według Forum muzealne (chociaż obręcze Merida Expert - nie wiem, na ile lepsze  od tych kół Big.Nine Lite 300) . Nie wiem, jak z dropperem w Meridzie - czy można puścić kabel wewnątrz rury.

2. Radon Jealous 8 AL

https://www.bike-discount.de/en/radon-jealous-al-8.0-3

Plusy - rama na aluminium 7005, bardziej nowoczesna geometria 69 st główka no i rower mający wszystko w wersji podstawowej na początek ( np. chwalone koła SUNringlé Düroc 30).  Minusy - nie da się wsadzić przerzutki z przodu. 

Nie rozumiem jeszcze tego parametru kąta rury podsiodłowej. Jealous ma 74 , a Merida ma 73,5. Który jest lepszy? Jeśli  można to tak określić - może są po prostu inne.

https://geometrygeeks.bike/compare/specialized-chisel-2021-xl,radon-jealous-al-8-0-2021-22,merida-bignine-500-lite-2022-2023-xl,cube-attention-2022-22-29-xl,cannondale-trail-sl-2021-xl/

Tylko się wtrącę, nie sądzę żebyś zauważył znaczącą różnicę między HTA 69, a 70 stopni. Obie są względnie strome, na obydwu się spokojnie jeździ, dopóki nie mówimy o naprawdę stromych ściankach w górach.

Podobnie różnica w kącie podsiodłowej marginalna, przy długości rury podsiodłowej 520mm (i powiedzmy 180mm wysunięcia sztycy żeby okrągłe 700mm było do obliczeń), różnica między obydwoma podanymi przez ciebie wartościami przekłada się na niecałe 6mm przesunięcia siodełka w poziomie. Jakbyś zestawił to z agresywniejszym HT, to przy STA 76 stopni już się robi 3cm przesunięcia względem roweru o STA wynoszącym 73.5 stopnia. Żadnej czarnej magii tu nie ma, jest to kąt między poziomem, a linią wychodzącą z supportu (z niuansami związanymi z definiowaniem tego przy przesuwaniu siodełka lub gięciu rury -> efektywny STA). Reszta to podstawowa trygonometria.

Większe wartości pokroju 76 stopni STA ułatwiają podjeżdżanie z siodełka, bo przesuwają nasz środek ciężkości bardziej do przodu. Sporo osób natomiast uważa, że przez to mniej wygodnie się jeździ dłuższe i mniej wymagające trasy.