Sezamki – które wybrać? Jakie sezamki są najlepsze?

Sezam jest rośliną oleistą i z powodzeniem wykorzystuje się ją w przemyśle spożywczym. Produkuje się olej sezamowy tłoczony na zimno, ale też słodkie sezamki.
Sezam jest bardzo wartościowy i jest polecany przez dietetyków jako zdrowa przekąska. Jest bogaty w magnez i potas, ma też sporo wapnia oraz kwasu foliowego. Do zestawienia aminokwasów, mikroelementów, makroelementów i witamin odsyłam do Wikipedii.

Sezamki można kupić w każdym sklepie spożywczym (a także przez internet). Czy wszystkie są jednak takie super zdrowe? Sezam trzeba czymś posklejać i w tej materii pojawiają się problemy w postaci cukru i syropu glukozowego. Warto przeczytać co zawiera konkretne opakowanie. Zrobiłam dla Was zestawienie najbardziej popularnych sezamków.

Jakie sezamki kupić

– Unitop-Optima. Sezamki Amki naturalne. Produkowane są blisko centrum Łodzi – na całej ulicy czuć słodkawy zapach. Skład: ziarno sezamowe (49%), syrop glukozowy, cukier. Jak widać, szału nie ma – łódzkie sezamki to głównie cukier.

– E.Wedel. Sezamki Aha! Chyba najbardziej popularne, można je kupić w każdym markecie. Skład: ziarno sezamowe (45%), syrop glukozowy, cukier. Praktycznie ten sam skład co Optima.

– Tesco Value. Sezamki. Skład: ziarno sezamowe (49%), syrop glukozowy, cukier. Tak jakby się zmówili.

– Sezamki Bonitki. Sprzedawane w Biedronce; produkowane przez Unitop-Optima. Skład identyczny jak firmowe sezamki producenta.

– Tastino sezamki. Sprzedawane w Lidlu. Skład: ziarno sezamowe (49%), syrop glukozowy, cukier.

Podobne składy mają jeszcze sezamki Odry, Majami i wszelkie wyroby robione dla marketów.

Sezamki z marketu

 

Co słychać w sieci sklepów Rossman? Mają tam półki ze zdrową żywnością, gdzie można czasami znaleźć coś fajnego. Obok wedlowskich sezamków leżą też:

– enerBio. Sezamki kokosowo-krokantowe. Skład: ziarno sezamowe (50%), syrop maltozowy, syrop trzcinowy, wiórki kokosowe (6%). Syrop maltozowy to substancja słodząca pochodząca ze skrobi. Tak czy siak – cukier.

– sezamek Fit z nasionami Chia. Skład ziarno sezamowe (44%), syrop glukozowy, cukier, nasiona chia. W którym miejscu on jest fit? Tak samo zlepiony cukrem, jak inne popularne słodycze.

Sezamki z Rossmana

 

Pora na te lepsze, zdrowsze – przynajmniej teoretycznie. Różnica polega na tym, że głównym lepiszczem nie jest czysty cukier albo syrop glukozowy; w niektórych sezamkach występuje syrop ryżowy. Uwaga. Jego zdrowotne właściwości są dyskusyjne i niestety ma on wysoki indeks glikemiczny.

– Bioveri. Sezamki Croc Crac BIO. Jest to certyfikowany produkt ekologiczny. Skład: ziarno sezamu (50%), syrop ryżowy, cukier trzcinowy.

– Olympos. Sezamki greckie. Skład: ziarno sezamu (60%), miód (40%). Jeżeli to prawda, to jest to chyba zwycięzca sezamkowego zestawienia. Szkoda tylko, że nie są dostępne nawet w internecie (przynajmniej na polskich stronach).

– Eridanous. Sezame bar. Skład: ziarno sezamu (60%), miód (40%). Co ciekawe, są to sezamki z Lidla. Niestety nie widziałam ich ostatnio. Lidl ma jeszcze podobny produkt, ale już pozlepiany cukrem.

Składy bardzo podobne do produktu Bioveri (z syropem ryżowym) mają również:
– Natura. Sezamki Bio
– earth of eco. Sezamki z chlorellą

Zestawienie lepszych sezamków

 

Jak widać, większość sezamków jest robiona na jedno kopyto. Zdarzają się miłe wyjątki, ale trudno je dostać w sklepie, czyli tak jakby ich nie było.

Zawsze można zrobić własne sezamki

Mamy wtedy kontrolę nad składnikami. Spróbowałam zrobić wersję bez pieczenia z użyciem jedynie miodu. Najlepiej sprawdza się łagodny miód, na przykład wielokwiatowy. Ja pod ręką miałam gryczany. Chociaż bardzo go lubię, to jest on zbyt wyrazisty i aromatyczny do sezamków.

Do zrobienia sezamków potrzeba:
– 100 gramów sezamu
– 2 łyżki miodu

Paczkowany sezam nie jest drogi (ok. 15 złotych za kilogram w wersji BIO). Należy go uprażyć na patelni. Miód najlepiej rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie całość trzeba połączyć do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy wszystko na papier do pieczenia i przykrywamy drugim arkuszem. Teraz wystarczy rozwałkować masę na taką grubość, jaka nam się podoba, a następnie pociąć placek na mniejsze kawałki.

Dodałam trochę za dużo miodu i moje sezamki wyszły zbyt miękkie. Nawet po leżakowaniu w lodówce są za bardzo elastyczne, ale smakowo niczego im nie brakuje. Powiedziałabym nawet, że są dużo lepsze niż sklepowe. Są też przepisy gdzie uformowane sezamki piecze się około 10 minut w piekarniku. Spróbuję następnym razem.

Sezamki domowej roboty

Zachęcam do przygotowania domowych sezamków, zwłaszcza, że robi się je naprawdę szybko i łatwo. Jeżeli znacie kupne, wartościowe sezamki to śmiało piszcie w komentarzach.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *