Skocz do zawartości

Jakie hamulce wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Po półtora roku pokuszę się o aktualizację.

Od tego czasu przetestowałem: czterotłoczkowe Deore 6100, pozagrupowe czterotłoczkowe Shimano, czterotłoczkowe Sram G2R oraz dwutłoczkowe Sram Level T.

Zdecydowanie, ale to zdecydowanie, najbardziej przyjemne w użytkowaniu są Shimano Deore. To, jak lekko działają klamki, jest naprawdę przyjemne. Ręce mi sie mniej męczą od hamowania. Nie są jednak przyjazne! Do zablokowania koła przy niskich prędkościach, na równej nawierzchni trzeba bardzo niewiele. Przy większych prędkościach na zjazdach już nie zachwycają, czar Servo Wave pryska. Wydaje mi się, że G2R są nieco wydajniejsze przy tak mocnych hamowaniach, posiadając jednocześnie trochę mniej gwałtowną charakterystykę działania. Podsumowując, uważam, że hamulce powinny pasować do roweru. Jeśli hamulce faktycznie nie starczają, to pewnie sam rower niespecjalnie 'starcza'. Wymiana samych hamulców to ślepa uliczka.

Ja ostatnio jeżdzdzilem na 4 tłoczkowych m7120, hamowanie to zarzucenie kotwicy 😄

największym plusem tych hamulców była możliwość sparowania z tanimi tarczami. Moje m6100 mam z tarczami xt, tamte były na tanich rt 56, wiec sumarycznie zestawy kosstowaly tyle samo, ale tamte lepiej hamowały. 

Dla ciężkiej osoby idealne zestawienie moim zdaniem to takie m7120/m6120 na przód i m6110 na tył na tanszych tarczach.  hamulcowych.