jajacek Opublikowano 28 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2023 18k za przereklamowane Pinarello na 105? W życiu bym tyle nie zapłacił. Za tyle można kupić używanego Speca Roubaix lub Treka Domane nd Di2, które są najlepszymi szosami typu endurance. Prawie każdy czołowy producent sprzedaje szosy typu endurance. Nie są tak wygodne jak Roubaix i Domane ani tak szybkie jak Roubaix który jest najszybszą szosą endurance ze względu na optymalizację aerodynamiczną ale są całkiem niezłe. Giant Defy, Merida Scultura Endurance, Canyon Endurace, Lapierre Pulsium, Cannondale Synapse, Cube Attain, Scott Addict, Rose Reveal. Tu masz Rose Reveal na Di2 za 3300 Euro: https://www.rosebikes.pl/rose-reveal-four-disc-105-di2-2716193?product_shape=shiny+aurora%2Fmatt+black+(special+effect+paint) Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 28 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2023 U Czechów Roubaix Expert Ultegra Di2 56 za dobrą kasę: https://www.kolokram.cz/silnicni-kolo-specialized-roubaix-expert-gloss-blush-black-ultegra-12s-56-p217514/ Odnośnik do komentarza
mataman Opublikowano 28 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2023 ani tak szybkie jak Roubaix który jest najszybszą szosą endurance ze względu na optymalizację aerodynamicznąŻe jak? Większej głupoty już dawno nie słyszałem. Jaki amator uzyskuje średnie przy których można poczuć jakiekolwiek zyski aero? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 28 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2023 Nie jechałeś nigdy z prędkościami średnimi rzędu 35-38 km/h? Ja wielokrotnie. I to w wieku 50 lat :) A do szybkich nie należę :) Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 28 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2023 A tu żeby nie skłamać. Środkowa część naszej ustawki, 143,6 km ze średnią 34,6. Wiek 52 lata, 10 kg nadwagi :) Jechane na rowerze nie aero, Specialized Tarmac SL4 na którym teraz jeździ @Oskarr Odnośnik do komentarza
ram Opublikowano 28 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2023 Kurczę , to ja nie jestem taki zły ! ? Dzisiaj na stalowym rumaku szczytowałem ( na prostej) 44,9 km/ h ! Średnia na dystansie, co prawda 48 km ale z lekką niedomykalnością mitralną ? ) wyniosła 29,92 km /h , za to szerokością opony, uwaga, 2,5" ? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 28 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2023 No to szacun! Odnośnik do komentarza
mataman Opublikowano 28 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2023 Nie jechałeś nigdy z prędkościami średnimi rzędu 35-38 km/h? Ja wielokrotnie. I to w wieku 50 lat :) A do szybkich nie należę :) Nie, nie jechałem gdyż jeżdżę solo i takie średnie są dla mnie nieosiągalne. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 28 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2023 Ok. Ale na rowerze typu endurance nie jest napisane że służy wyłącznie do jazdy solo. Szczerze mówiąc rzadko mi się zdarza jeździć na szosie samemu :) Zwykle w paru kumpli. Odnośnik do komentarza
Veriv Opublikowano 28 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2023 Ja nigdy nie wyciągnąłem wiecej jak jakies 33km/h średniej przy minimum godzinnej jeździe solo. W kilka osób to optymalizację aerodynamiczną zapewniają koledzy ? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 28 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2023 I tak i nie. Czasem trzeba wyjść na zmianę :) Odnośnik do komentarza
damianKr Opublikowano 28 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2023 Ja niestety muszę jeździć głównie solo, ale zastanawiają mnie kolarze szosowi (których bardzo często widuję jeżdżąc czy to samochodem czy rowerem) co jadą w małej grupie 2 - 3 osobowej i śmigają jeden obok drugiego. To co w tak małej grupie nie ma korzyści aerodynamicznych? Na moje oko to trochę marnotrastwo energii ?. Odnośnik do komentarza
Veriv Opublikowano 29 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2023 9 godzin temu, damianKr napisał(a): Ja niestety muszę jeździć głównie solo, ale zastanawiają mnie kolarze szosowi (których bardzo często widuję jeżdżąc czy to samochodem czy rowerem) co jadą w małej grupie 2 - 3 osobowej i śmigają jeden obok drugiego. To co w tak małej grupie nie ma korzyści aerodynamicznych? Na moje oko to trochę marnotrastwo energii ?. Bardzo ciężko się rozmawia gdy jedziesz za kimś ? Są kraje gdzie nie wolno jeździć w parach, ale u nas to legalne i warto korzystać ? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 29 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2023 Przepisy pozwalają na jazdę w grupie do 15 kolarzy. Jakie to kraje gdzie nie wolno jeździć w grupie? Bo chyba takich nie spotkałem. Nasi zawodnicy trenują po całej Europie i nigdy nie było z tego powodu problemu. Jak jedziemy po wiochach w spokojnym tempie to gadamy w czasie jazdy. Przepisy umożliwiają jazdę dwójkową pod warunkiem, że nie utrudnia to ruchu. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi