borek83 Opublikowano 5 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2021 Witam W nowym rowerze Romet Orkan 8 podczas hamowania tylne koło wpada w wibracje, z racji tego, że jest to mój pierwszy rower z hamulcami tarczowo - hydraulicznymi moja wiedza na ich temat jest bardzo mała, jak narazie odtłuściłem tarcze, zamieniłem klocki tył z przodem, jednak nic to nie daje, obręcz-szprychy wydaje się okej. Rower jest nowy. WhatsApp_Video_2021-12-03_at_13.37.22.mp4 Odnośnik do komentarza
liftlodz Opublikowano 5 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2021 Pewnie masz krzywą tarczę Odnośnik do komentarza
MalySzaryCzlowiek Opublikowano 5 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2021 Tarcza nie ma nic do takich wibracji. Przeciez jest zablokowana. Nawet jakby była pofałdowana to zblokowana nie powinna dawać wibracji na kole. Zobacz najpierw to czy tarcza jest dokręcona dobrze i czy wszystko jest odpowiednio złapane przy szybkozamykaczu. Poruszaj kołem lewo prawo, czy piasta nie ma żadnych luzów. To wykluczy podstawowe rzeczy. A podczas jazdy czujesz wibracje czy występują one w jakimkolwiek zakresie ? Odnośnik do komentarza
borek83 Opublikowano 5 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2021 Podczas jazdy jest tak samo, wszystko sprawdzałem, brak luzów, jak docisnę koło do ziemi wibracja ustaje i tylko wtedy. Odnośnik do komentarza
liftlodz Opublikowano 6 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2021 Jedź do serwisu i niech sprawdzą centrowanie koła. Odnośnik do komentarza
MalySzaryCzlowiek Opublikowano 6 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2021 Jak sprawdzasz ręka to luzów nie poczujesz, może lepiej podjedź do serwisu żeby zobaczyli każdy z tych elementów, może być nawet tak, że zacisk hamulca wprawia w wibracje koło bo źle pracują tłoczki lub jest on nieprawidłowo zamontowany. Z takiego filmu to trochę strzelanie na ślepo. Trzeba co nie co wiedziec, żeby dobrze problem zdiagnozować. Tylko nie daj wmówić sobie w serwisie, że to normalne ? Odnośnik do komentarza
Bambosz Opublikowano 6 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2021 Znaczy kiedy dokładnie występują te wibracje? Widać że są jak ciągniesz zablokowane koło po ziemi, ale zapewne nie hamujesz zazwyczaj blokując koło?Piszesz że są w czasie jazdy, ale także, że ustają jak dociśniesz rower do ziemi.Czy to znaczy że jak jedziesz na rowerze (czyli jest dociśnięty do ziemi) i hamujesz (bez "palenia gumy" , czyli nie blokując tylnego koła) to wibracje są także?Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza
borek83 Opublikowano 6 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2021 WIbrację, podskakiwanie koła występuje jak prowadzę rower lub jadę i blokuje koło naciskając mocniej hamulec, przy delikatnym naciskaniu tego nie ma, ustępuję jak dociskam koło ręką do ziemi, nie rower ciałem siedząc na nim, mam drugi rower jak blokuje koło hamulcem na maxa koło sunie po ziemi i tyle, nie ma żadnych drgań. Rower zawiozę na pewno do serwisu. Odnośnik do komentarza
Bambosz Opublikowano 6 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2021 No to rzeczywiście dziwny objaw i trudny do odgadnięcia przez Internet, skoro występuje zarówno przy toczącym się oraz zablokowanym kole (jak wszystkie części są nieruchome) ale tylko przy hamowaniu (zacisk hamulca nie dokręcony?).Napisz koniecznie co znajdzie serwis - będziemy mądrzejsi .Pozdrawiam, Odnośnik do komentarza
borek83 Opublikowano 1 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2022 Cześć. Byłem w dwóch serwisach, Pan oznajmił, że te rowery tak mają tzn crossowe, a, że nie wierzyłem ściągnął rower crossowy merida z hamulcami hydraulicznymi i objawy są podobne. Powiedział, że należy hamować więcej przodem i nie dopuszczać do blokowania koła. Odnośnik do komentarza
tobo Opublikowano 1 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2022 Opona podskakuje na podłożu. Tylko że co ma to wspólnego z normalnym użytkowaniem? Odnośnik do komentarza
Bambosz Opublikowano 1 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2022 No to ja powtórzę swoją wątpliwość, bo chyba nie do końca rozumiem problem: przecież ani nie hamujesz, ani tym bardziej nie jeździsz ze zblokowanym kołem, więc to raczej nie jest żadna usterka... Odnośnik do komentarza
borek83 Opublikowano 1 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2022 Przy ostrym hamowaniu koło blokuje się, wtedy tylne koło wpada w wibracje, w starym rowerze tego nie miałem, nie jest to dla mnie komfortowe poprostu. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi